Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες εγγράφως στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη αίτημα για την επίλυση του πολύ σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού στην Π.Ε. Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι παρά την ανάγκη που προέκυψε λόγω της πανδημίας για κατανάλωση αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, η εμπορική ζήτηση σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων όπως το επιτραπέζιο σταφύλι μειώθηκε κατακόρυφα, δεδομένου ότι δε θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης.

Άλλωστε και τα μέτρα που ελήφθησαν για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και αφορούσαν τον τομέα της εστίασης είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης στις αγορές της Ευρώπης, όπου κυρίως κατευθύνονται τα σταφύλια. Επίσης, το πρόβλημα διογκώθηκε καθώς και άλλες χώρες διοχέτευσαν στην ευρωπαϊκή αγορά τα σταφύλια τους, με άμεση συνέπεια τη μείωση της τιμής πώλησης λόγω της μεγάλης προσφοράς.

Ο Βουλευτής υπενθύμισε στον Υπουργό ότι φέτος είναι η τρίτη χρονιά που οι καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού δεν εισπράττουν εισόδημα, δοθέντος ότι το 2018 οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν από περονόσπορο, ενώ το 2019 οι επανειλημμένες χαλαζοπτώσεις και οι ασθένειες κατέστρεψαν την παραγωγή!

Και ενώ το 2020, η καλλιεργητική περίοδος κύλισε με ευνοϊκές συνθήκες, δίνοντας τη δυνατότητα για παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών, ήρθε η πανδημία του νέου κορονοϊού που είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη δυσκολία εξεύρεσης εργατικών χεριών ειδικά στους χώρους επεξεργασίας όσο και τη χαμηλή εμπορική ζήτηση.

Ενδεικτικά, ο Βουλευτής παρέθεσε τις ποσότητες των διακινηθέντων φορτίων σταφυλιών ανά έτος από το 2017 με έδρα την Καβάλα, αναλυτικός πίνακας των οποίων επισυνάπτεται στο τέλος της παρούσης:

  • Κατά το έτος 2017 διακινήθηκαν 30822 tn
  • Κατά το έτος 2018 διακινήθηκαν 27211 tn
  • Κατά το έτος 2019 διακινήθηκαν 23919 tn
  • Κατά το έτος 2020 διακινήθηκαν 25865 tn

Ωστόσο, ο Βουλευτής τόνισε ότι τα ανωτέρω στοιχεία , όπως παρουσιάζονται από τη Διεύθυνση Γεωργίας Καβάλας, δεν αντικατοπτρίζουν ακριβώς την κατάσταση! Και αυτό διότι οι αναφερόμενοι όγκοι αυτών των σταφυλιών δεν αφορούν «καβαλιώτικα» σταφύλια, δηλαδή παραχθέντα στη Π.Ε. Καβάλας, αλλά σταφύλια που εξάγονται από το Νομό Καβάλας.

Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητός, ο Βουλευτής παρέθεσε το ακόλουθο παράδειγμα: Μεγάλο συσκευαστήριο της περιοχής εξήγαγε 3 εκατομμύρια κιλά σταφύλια Κορινθίας, που, όμως, αποτυπώνεται εσφαλμένως ότι πρόκειται για σταφύλια Καβάλας, μόνο και μόνο επειδή διακινήθηκαν από την έδρα του συσκευαστηρίου, ήτοι το Νομό Καβάλας. Επομένως, η όποια μικρή αύξηση που εμφανίζεται το 2020 σε σχέση με το 2019 (το οποίο υπήρξε καταστροφικό λόγω καιρικών συνθηκών) δεν αφορά σίγουρα αυξημένες ποσότητες παραγωγής και εξαγωγής Καβαλιώτικων σταφυλιών, τα οποία ακολουθούν συνεχόμενη μείωση εξαγωγών τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, δεδομένης και της αύξησης των φυτεύσεων που πραγματοποιείται στην περιοχή της Καβάλας, καθώς και των αλλαγών σε ποικιλίες με μεγαλύτερες αποδόσεις, αν πράγματι υπήρχε κάποια αύξηση στη δυναμική των σταφυλιών από το Νομό Καβάλας, τότε η αύξηση αυτή σε μια φυσιολογική χρονιά χωρίς προβλήματα, θα ήταν σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνεται.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, λόγω των μειωμένων κρουσμάτων, οι εξαγωγές είχαν μία πιο ομαλή ροή, με αποτέλεσμα τα σταφύλια της Κορινθίας και της Κρήτης να διατεθούν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Τον Σεπτέμβριο όμως, η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη οδήγησε σε μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, η οποία με την σειρά της μετατόπισε τις ημερομηνίες κοπής των σταφυλιών της περιοχής μας, από τις αρχές Σεπτεμβρίου στα τέλη του μήνα και στις αρχές Οκτωβρίου. Τα σταφύλια αυτά, που δεν κόπηκαν στην ώρα τους, «υποβαθμίστηκαν» ποιοτικά με αποτέλεσμα να πωληθούν σε χώρες τις Ευρώπης με «λιγότερες απαιτήσεις» επομένως και σε χαμηλότερες τιμές, δεδομένου ότι απευθύνονταν σε καταναλωτές με χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Ή ακόμη και να παραμείνουν αδιάθετα (περί του 50% – 60% της παραγωγής) και να οδηγηθούν στην οινοποιία, η οποία και αυτή τη φετινή χρονιά αγόραζε σε τιμές 50% χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά (από 20 λεπτά ανά κιλό σε 10 λεπτά ανά κιλό) λόγω της αυξημένης προσφοράς. Σε αυτό το σημείο, ο Βουλευτής έδειξε στον Υπουργό φωτογραφία όπου σταφύλια φορτώνονται σε ανατρεπόμενο όχημα για να δοθούν σε «λάντζα», ήτοι 0,10/κιλό, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως τα σταφύλια της Π.Ε. Καβάλας ουσιαστικά αχρηστεύτηκαν.

Όσον αφορά το εσωτερικό, διατέθηκαν, όπως κάθε χρόνο, συγκεκριμένες ποσότητες , μειωμένες βέβαια κατά 60% – 70% , καθώς η εσωτερική αγορά τροφοδοτεί τις λαϊκές αγορές, οι οποίες και αυτές με την σειρά τους υπολειτουργούσαν. Συγκεκριμένα, η εσωτερική αγορά απορρόφησε το 40% σε σχέση με παλαιότερα έτη και δεν θα μπορούσε να απορροφήσει μεγαλύτερο μέρος παραγωγής, δεδομένων των συνθηκών, παρόλο που τα σταφύλια προσφέρονταν σε χαμηλότερες τιμές.

Όλα τα ανωτέρω οδήγησαν σε σχεδόν μηδενισμό του εισοδήματος των καλλιεργητών του επιτραπέζιου σταφυλιού της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές του υποχρεώσεις είτε προς το κράτος είτε προς ιδιώτες , με ορατό πλέον το ζήτημα της επιβίωσης των οικογενειών τους. Σε αυτό το σημείο, ο Βουλευτής παρέδωσε στον Υπουργό έγγραφο υπογραφών των αγροτών, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση του Υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν περιορίσουμε τους υπολογισμούς μας αποκλειστικά στη καλλιέργεια της σουλτανίνας στη Π.Ε. Καβάλας, θα πρέπει να γίνει λόγος για μια κυριολεκτικά καταστροφική χρονιά σε ποσότητες , ποιότητα, ζήτηση και τιμή για τον παραγωγό.

Δυστυχώς, όλα τα ανωτέρω έλαβαν χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο για την αμπελουργία του Π.Ε. Καβάλας, καθώς είχαν ξεκινήσει διάφορα προγράμματα αναδιάρθρωσης για νέες ποικιλίες και εγκαταστάσεις νέων ανταγωνιστικών ποικιλιών με ανταγωνιστικές τιμές. Αντιθέτως τώρα, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για διακοπή όλων των ανωτέρω, με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο για τους αμπελουργούς της περιοχής Παγγαίου, με καλλιέργειες που ανέρχονται σε 30.000 στρέμματα.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης ζήτησε από τον Υπουργό να ενσκύψει στο πολύ κρίσιμο αυτό ζήτημα των αμπελουργών της Π.Ε. Καβάλας και να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν. Ο Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει: «Είμαι σίγουρος πως μετά και από αυτή την πολύ εκτενή παρουσίαση της κατάστασης από μέρους μου, ο Υπουργός, στον οποίο έχω εμπιστοσύνη, θα ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες μας. Πιστεύω ότι για άλλη μια φορά θα σταθούμε δίπλα στους αγρότες μας. Ευελπιστώ ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις.»

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός: 901 νέα κρούσματα και 58 θάνατοι – Στους 534 οι διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροΗ επίσημη ενημέρωση του Λιμεναρχείου Καβάλας για τον εντοπισμό πυροβόλου όπλου χθες στο λιμάνι της Καβάλας