Δυστυχώς ούτε και φέτος θα κόψει την Βασιλόπιτά του το Επιμελητήριο Καβάλας. Ο πρόεδρός του κ. Μάρκος Δέμπας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή που ευτυχώς δεν έχει ενδοπεριφερειακές διαφορές.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αν και η πίτα του Επιμελητηρίου ήταν ένα γεγονός σημαντικό για την επιχειρηματικότητα και έδινε την ευκαιρία για ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς και δηλώσεων για το τι προσδοκούμε την επόμενη, δυστυχώς όπως το 2021 έτσι και φέτος δεν θα κατορθώσουμε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση. Εκτός αν το επόμενο 15ήμερο εκτονωθεί η κατάσταση και ίσως να την κόψουμε προς το τέλος του Ιανουαρίου».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο είπε ότι «είναι ένα Νομοσχέδιο αρκετών σελίδων κι έχω διαβάσει ένα μεγάλο κομμάτι. Είναι θετικό ότι έχουμε έναν νέο αναπτυξιακό νόμο που θα τον χαρακτήριζα ελκυστικό. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα ποσοστά των επιχορηγήσεων αυξάνουν από 5 έως 25 μονάδες. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει, για τους επενδυτές τους υφιστάμενους και τους νέους, ότι τα ποσοστά μπορούν να φτάσουν έως το 70% από 55% που ήταν σήμερα, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ως το 80%. Βλέπουμε ότι η Περιφέρειά μας που είχε ουσιαστικά δύο σημεία επιδοτήσεων, το ελάχιστο 45% και το μέγιστο 55%, γίνεται αντίστοιχα 50% και 70% με δυνατότητα σε ειδικές περιπτώσεις να πάει μέχρι και 80%. Αυτές οι αυξήσεις μας κάνουν να βλέπουμε θετικά τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Βλέποντας ότι δυστυχώς το τραπεζικό σύστημα δεν βοηθάει, άρα ο ιδιώτης θα βάλει λιγότερα χρήματα από το δικό του κεφάλαιο και θα μπορεί με ευκολότερο τρόπο να υλοποιήσει το επενδυτικό του σχέδιο».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΟ

Και πρόσθεσε πως «Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι από εκεί που είχαμε 4 καθεστώτα στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016, τώρα έχουμε 13. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα μία τουριστική επιχείρηση ανταγωνιζόταν μία μεταποιητική επιχείρηση. Πλέον, εξειδικεύονται οι κατηγορίες. Θα έχουμε δύο κατηγορίες στον τουρισμό οπότε αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν ανταγωνισμό με άλλους παραγωγικούς τομείς. Είναι ιδιαίτερα θετικό.

Βλέπουμε, επίσης, ότι ενεργοποιούνται κι άλλοι φορείς αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων. Μέχρι τώρα είχαμε απίστευτες καθυστερήσεις των επενδυτικών σχεδίων που έφταναν μέχρι τα 2,5 χρόνια. Μπαίνουν επιπλέον αξιολογητές, μεταξύ αυτών ο ΕΦΕΠΑΕ, οι τράπεζες και οι ορκωτοί λογιστές. Μπαίνει και ένα όριο μέχρι 45 μέρες να υπάρχει αξιολόγηση των σχεδίων. Αυτά είναι μερικά από τα θετικά που έχουμε εντοπίσει σε πρώτη φάση».

Προηγούμενο άρθροΤις άδειες για τη ρύθμιση κυκλοφορίας περιμένουν στο Δήμο για να ξεκινήσουν (;) οι εργασίες πεζοδρόμησης στην πλατεία Καπνεργάτη
Επόμενο άρθροΣυναγερμός στην Ξάνθη: Μεγάλη φωτιά σε καπναποθήκες στο κέντρο της πόλης