Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Φοίνισσες του Ευριπίδη, η εμβληματική τραγωδία με την οποία ο ποιητής μας παραδίδει μια ανατρεπτική εκδοχή του μύθου των Λαβδακιδών. Το έργο παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη παράσταση μ΄ ένα ξεχωριστό επιτελείο ερμηνευτών και συντελεστών, έχοντας την υπογραφή του Γιάννη Μόσχου στη σκηνοθεσία.

Ο Ευριπίδης στις Φοίνισσες συνθέτει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα για την αδελφοκτόνα μάχη Ετεοκλή και Πολυνείκη, στρέφοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των θεατών σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία.
Ο οίκος των Λαβδακιδών συνταράσσεται συθέμελα και η πόλη της Θήβας ετοιμάζεται για έναν ακόμη φόρο αίματος στην Σφίγγα. Ο τυφλός Οιδίποδας κλεισμένος στο υπόγειο του παλατιού καταριέται τους δυο γιούς του, Πολυνείκη και Ετεοκλή, να βασιλέψουν μέσα στο αίμα. Εκείνοι για να αποτρέψουν την εκπλήρωση της πατρικής κατάρας αποφασίζουν να αναλάβουν εκ περιτροπής τη διακυβέρνηση. Όταν έρχεται η ώρα, όμως, να παραχωρήσει ο Ετεοκλής το θρόνο στον Πολυνείκη, εκείνος αρνείται και εξορίζει τον αδελφό του.
Το έργο διαδραματίζεται την ημέρα που ο εξόριστος Πολυνείκης, επικεφαλής του αργίτικου στρατού, βρίσκεται έξω από τα τείχη της Θήβας έτοιμος να επιτεθεί για να πάρει πίσω ό,τι του έχει στερηθεί με άδικο τρόπο.
Μέσα από τα τείχη, η Ιοκάστη σε ρόλο ειρηνοποιού προσπαθεί να συμφιλιώσει τα δύο αδέλφια απευθυνόμενη πότε στο συναίσθημά τους και πότε στη λογική τους και την πολιτική τους υστεροφημία.
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις Φοίνισσες σε μια σύγχρονη σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου, που καταθέτει τη δική του παραστασιακή εκδοχή του έργου και επιχειρεί να αναδείξει τις μεθοδεύσεις που οδηγούν τους λαούς σε καταστροφικές διχόνοιες και εμφύλιες διαμάχες.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική προσαρμογή: Γιάννης Μόσχος
Χορογραφία: Amalia Bennett
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Video Design: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Συνεργάτις χορογράφου: Αντιγόνη Γύρα
Επιστημονική σύμβουλος: Ελένη Παπάζογλου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αντωνοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Εύα Παπαδουράκη
Σχεδιασμός κομμώσεων-Περούκες: Χρόνης Τζίμος
Σχεδιασμός μακιγιάζ: OlgaFaleichyk
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα

Διανομή (αλφαβητικά)​
Αγγελιαφόρος Γιώργος Γλάστρας
Ιοκάστη​Μαρία Κατσιαδάκη
Σφίγγα​ Σεσίλ Μικρούτσικου
Αντιγόνη​Λουκία Μιχαλοπούλου
Παιδαγωγός​Κώστας Μπερικόπουλος
Τειρεσίας​Αλέξανδρος Μυλωνάς
Μενοικέας​Βασίλης Ντάρμας
Ετεοκλής​Αργύρης Ξάφης
Οιδίπους​Δημήτρης Παπανικολάου
Πολυνείκης​Θάνος Τοκάκης
Κρέων​Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Χορός (αλφαβητικά)​
Νεφέλη Μαϊστράλη, Ζωή Μυλωνά, Ελπίδα Νικολάου, Σταύρια Νικολάου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θάλεια Σταματέλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

«Φοίνισσες» του Ευριπίδη
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Σάββατο 7 Αυγούστου, ώρα 21.00

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Τιμές εισιτηρίων: 18 € Γενική Είσοδος, 14 € Φοιτητικό –Άνω των 65 ετών – Ανέργων – ΑΜΕΑ
Προπώληση: www.ticketservices.gr

Πληροφορίες:

  • ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)
  • Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

*Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Προηγούμενο άρθροΕλεγχόμενη έκρηξη οβίδας του Β΄Παγκοσμίου πολεμου στο λιμάνι της Καβάλας
Επόμενο άρθροΣτα “κόκκινα” η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω καύσωνα