Αποκλιμακώνεται η κατάσταση στην Καβάλα σε ότι έχει να κάνει με τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί γενικότερα.

Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι το αισιόδοξο σενάριο που περιμέναμε. Πιστεύαμε ότι κατά τα τέλη Νοεμβρίου το 4ο κύμα πανδημίας θα κάνει την κορύφωσή του και στη συνέχεια θα διαγράψει φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην περιοχή μας που ταλαιπωρήθηκε για καιρό και ήταν χαρακτηρισμένη για πολλές μέρες ως κόκκινη. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα πάνε καλύτερα και σ’ αυτό έχει παίξει ρόλο και η πολύ μεγάλη άνοδος των εμβολίων. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται, πλέον, με παρελθόντες μήνες. Ο εχθρός του καλού, βέβαια είναι το καλύτερο, οπότε εμείς συνεχίζουμε να προκρίνουμε τα υγειονομικώς αυτονόητα που δεν είναι άλλα από τον εμβολιασμό των συμπολιτών μας.

Για το αν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ένα «ναι» ή ένα «όχι» διότι είναι ένα πολυπλόκαμο γεγονός. Υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως η «Όμικρον» αυτήν τη στιγμή που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Τη μελετώ καθημερινά, διότι ένα κακό σενάριο αυτής της μετάλλαξης θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάμε πάλι αρκετούς μήνες πίσω. Για την ώρα φαίνεται ότι τα στοιχεία είναι ναι μεν αντιφατικά –είναι πιο μολυσματική, σχεδόν διπλασίασε τα κρούσματα- ωστόσο φαίνεται ότι προκαλεί μια πιο ήπια νόσο.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη «Όμικρον», νομίζω ότι έχει απαντηθεί. Μια μελέτη έδειξε ότι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Astra παρέχουν μικρή προστασία, γύρω στο 20%. Αντίθετα, η τρίτη δόση έκανε τη διαφορά.

Στη Βόρεια Ελλάδα ακόμη δεν έχουνε κρούσματα αυτής της μετάλλαξης, αλλά πιστεύω ότι νομοτελειακά θα έρθει και ίσως κυριαρχήσει όπως πχ στο Λονδίνο που είναι το 40% των κρουσμάτων. Με δεδομένη τη μολυσματικότητα αυτής της μετάλλαξης θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα μας επισκεφθεί και ίσως κυριαρχήσει».

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Τέλος είπε ότι «αυτήν τη διετία που ο κόσμος επλήγη από την πανδημία, η επιστήμη δέχθηκε αρκετά πλήγματα. Ο κόσμος την αμφισβήτησε, όπως έκανε με τους γιατρούς και την ίδια την πανδημία. Τα μηνύματα πάντως του κόσμου φτάνουν με μία καλύτερη στάση των πολιτών έναντι των επιστημόνων από το 2018 και μετά. Ωστόσο όσοι τάχθηκαν εναντίον των επιστημόνων ίσως έκαναν περισσότερο θόρυβο και έκλεψαν την παράσταση. Εμείς σαν γιατροί ζητάμε το αυτονόητο. Δεν θέλουμε χειροκροτήματα αλλά αναγνώριση του έργου μας και μία θετική στάση. Διότι εμείς νοιαζόμαστε για την υγεία των συμπολιτών μας».

Για τους εμβολιασμούς των γιατρών είπε ότι τα νούμερα αυξήθηκαν περισσότεροι στην Καβάλα και ξεπερνούν το 96%. Ωστόσο δεν αποκλείει 5ο κύμα πανδημίας, αλλά σύντομα θα μπει το τέλος.

Προηγούμενο άρθροΛίγα τα ταξίδια από την Καβάλα στο εξωτερικό για τις γιορτές
Επόμενο άρθροΠροχωρούν τα έργα στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων