Το θέμα των συμψηφισμών των χρεών των επιχειρήσεων και όχι μόνο βέβαια, απασχολεί το Επιμελητήριο Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ. Μάρκο Δέμπα οι επιχειρήσεις αναμένουν την λήψη των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε αρχικά “Τα μέτρα εξειδικεύονται και δεν μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα. Το βέβαιο είναι ότι συνεχίζεται η ενίσχυση και στο ενεργειακό αλλά και στο μεταφορικό πλέον κόστος με την ενίσχυση του πετρελαίου κίνησης ή της βενζίνης κίνησης.

Θα δούμε τα ποσά που θα καταλήξουν ενώ η πρώτη εικόνα είναι πως υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στην ενίσχυση του ενεργειακού κόστους τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.

Από εκεί και πέρα από ό,τι φαίνεται το ίδιο θα συμβεί με κάποια ενίσχυση πιθανόν με αυτό που ακούσαμε αλλά θα το δούμε τώρα και θα μάθουμε πως θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Αναμένουμε και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με 200 ή 250 ευρώ πριν την περίοδο του Πάσχα.

Είναι μια προσπάθεια με τις δυνατότητες που έχει να ενισχύσει περίπου με 1,2 δις ευρώ και να τονώσει την αγορά και την οικονομία! Θα δούμε πώς θα πάμε από εδώ και στο εξής και τότε θα κρίνουμε αν είναι αρκετά ή όχι τα μέτρα. Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς. Γιατί όταν τον Δεκέμβριο είχε εκτοξευθεί το ενεργειακό κόστος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας εκείνη την εποχή, το ποσό που είναι ανακοινωθεί σίγουρα δεν έφτανε…

Αν αυτό αυξηθεί τώρα θα δούμε με ποιο σκεπτικό θα κρίνουμε και θα αξιολογήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι βλέπουμε μια προσπάθεια ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά και από εκεί και πέρα αυτό που ευελπιστούμε είναι ότι και οι τιμές επειδή διαφοροποιούνται συνεχώς – μια και λέμε σήμερα κάτι και το πιο πιθανό είναι ύστερα από 24 ή 48 ώρες να αλλάξει και να ισχύσει κάτι διαφορετικό – άρα θέλει μεγάλη παρακολούθηση της όλης κατάστασης”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

Αναφορικά με την παράταση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ο ίδιος σχολίασε ότι “Σαφέστατα και έχουμε ξεκάθαρα κάτι θετικό κοντά μας. Γιατί για να ολοκληρώσεις τα προγράμματα τα επενδυτικά που είναι σε εξέλιξη σε αρκετές επιχειρήσεις και του νομού μας, πρέπει να έχεις τις δυνατότητες για να τα υλοποιήσεις.

Βλέπουμε όμως ότι εξαιτίας και της πανδημίας αλλά και της κρίσης που προέκυψε, υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων, πρώτων υλών προς τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος έκανε μια παραγγελία είτε για ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο, είτε για κάποια παράδοση στα σίδερα, οι χρόνοι παράδοσης ή αναμονής ξεπερνούσαν τους 6 και 7 μήνες. Άρα όταν το πρόγραμμα σου δίδει ένα χρονοδιάγραμμα τους πρώτους 12 μήνες κάτι να υλοποιήσεις και έρχεται η καθυστέρηση στην έκδοση της αδείας του από την Πολεοδομία, έχεις καθυστέρηση στην παράδοση των προϊόντων και των πρώτων υλών που περιμένεις , τότε είναι απόλυτα λογικό το επενδυτικό σχέδιο να αρχίσει να έχει προβλήματα. Γι αυτό και ως Επιμελητήριο με επιστολή μας ζητήσαμε από το υπουργείο Ανάπτυξης βοήθεια όπως και τη βοήθεια του υπουργού μας προκειμένου να μπορέσει να δοθεί παράταση που τελικά δόθηκε κάτι που είναι προς όφελος των επιχειρήσεων μας. Και για αυτό και ευχαριστούμε και τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλου που και με τη δική του παρέμβαση υπήρξε η πίεση για να μπορέσει να δοθεί η τρίμηνη παράταση και έτσι οι επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτές τις επιχειρήσεις” τόνισε χαρακτηριστικά.

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ

Αναφορικά με τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας ο ίδιος τόνισε ότι “Η κανονικότητα στις επιχειρήσεις πρέπει να συνεχισθεί. Ο σχεδιασμός που γίνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας, εκεί στην περίοδο του Μαΐου, αν όλα πάνε καλά, θέλουμε να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα και με το σκεπτικό να αλλάξει η διάθεση η οποία δυστυχώς αυτή την περίοδο δεν είναι και στα καλύτερα της.

Έχουμε χρόνο εμπρός μας. Βέβαια πρέπει να ξεκινήσει κάτι”.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναφορικά τέλος με τις κινήσεις που γίνονται για φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία ο ίδιος τόνισε ότι “Οι πρώτες μέρες πέρασαν και έχουν περάσει πια 21 ημέρες όπου πλέον οι πρόσφυγες από την Ουκρανία αρχίζουν και καταφθάνουν στην χώρα μας και στην περιοχή μας.

Από εδώ και πέρα σημαίνει ότι κάποιοι πρόσφυγες που θα έρχονται δεν θα έχουν κάποια στοχευμένη οικογένεια άρα δημιουργούνται προβλήματα στέγασης και σίτισης. Σε αυτά τα πλαίσια και εμείς ως Επιμελητήριο αλλά και με τη συνεργασία και την συζήτηση που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες και με το Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια θα αναζητήσουμε και χώρους και τρόπους να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που θα έρθουν εδώ για να δεχθούν ανακούφιση και στήριξη, ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα θα τελειώσουν όλα και θα μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι στα μέρη τους.

Είναι μια δύσκολη συγκυρία ενώ έχουμε δείξει και παλαιότερα την ανθρωπιστική μας διάθεση ως καβαλιώτες και τώρα νομίζω ότι ακόμη περισσότερο δείχνουμε αυτή τη διάθεση.

Ήδη είδαμε ότι και η πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας σε συνεργασία με ιδιώτες είχε μεγάλη επιτυχία οπότε η θετική ανταπόκριση έφερε μια πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια που ήδη ξεκίνησε το δρόμο της. Και εμείς λοιπόν ως Επιμελητήριο έχουμε τους δικούς μας τρόπους να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια και επειδή ο πόλεμος δυστυχώς συνεχίζεται θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε τα επόμενα καραβάνια προσφύγων που θα έρθουν στην περιοχή μας”.

Προηγούμενο άρθρο“Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε Ουκρανούς αν χρειαστεί” δηλώνει ο Διοικητής της Δομής Ασημακοπούλου Δημήτρης Ρέμμος
Επόμενο άρθροΣωτήρης Παπαδόπουλος: Πρώτα να οργανωθεί ο κάθε υποψήφιος και μετά να πάρει το χρίσμα από κόμμα