%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf

Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη σύσκεψη για το παραεμπόριο υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου, με την παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε ότι είναι μία πολύ σημαντική συνάντηση για το Επιμελητήριο.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «στη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ουσιαστικά Ανάπτυξης είναι ο κ. Πιτσιόρλας και μάλιστα είναι και το εποπτεύον υπουργείο των Επιμελητηρίων, τέθηκε επί τάπητος το σοβαρό θέμα του παραεμπορίου, καθώς επίσης και της κατάστασης που επικρατεί στις εισόδους της χώρας μας, από Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη. Έβρο. Είμαστε, δηλαδή, οι δύο περιφέρειες, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, οι οποίες πραγματικά έχουμε το μεγαλύτερο νούμερο εισόδου για τη χώρα μας, από βόρεια. Γνωρίζουμε την κατάσταση, γνωρίζουμε ότι το παραεμπόριο πλέον έχει ξεφύγει και όχι μόνο. Μιλάμε και για παραεμπόριο- λαθρεμπόριο. Είναι μια κατάσταση η οποία, όμως, δεν μπορεί να μείνει έτσι. Δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη, δεν μπορούμε να μένουμε συνεχώς απαθείς. Αυτό τονίστηκε επιτακτικά στον υπουργό και αμέσως συμφωνήσαμε ότι μία διευρυμένη συνάντηση θα γίνει στην Καβάλα, με περιφερειακά στελέχη, με τοπικά στελέχη, με τα Επιμελητήρια, με φορείς όπως της Αστυνομίας, της Περιφέρειας, του ίδιου του υπουργείου έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος αυτό το πρόβλημα και με συγκεκριμένες προτάσεις να βάλουμε ένα- δύο βήματα για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα πατάξουμε αυτό το φαινόμενο».

«ΠΛΗΓΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη συνέχεια ο κ. Δέμπας σχολίασε ότι «είναι ένα φαινόμενο το οποίο κατ’ αρχήν και την εθνική οικονομία πληγώνει. Κάποια δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται ετησίως και από το ΦΠΑ και από τους φόρους αλλά από την άλλη έχει και τους ίδιους τους πολίτες γιατί μιλάμε κάποια στιγμή και για προϊόντα τα οποία δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους, ούτε και την ασφάλειά τους για τους καταναλωτές. Είναι σοβαρότατο το θέμα, δεν μπορούμε να έχουμε εμείς επιχειρήσεις υγιείς οι οποίες έχουν τους χώρους τους, πληρώνουν το ΦΠΑ, πληρώνουν το φόρο του και έξω από αυτά τα καταστήματα και τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις να βλέπουμε να ανθεί το παραεμπόριο χιλιάδων προϊόντων.

Επιπλέον, αυτό το οποίο τονίστηκε και εξαιτίας της ελλιπούς δραστηριότητας της πύλης εισόδου, έχουμε φαινόμενα ακόμη και σε παροχή υπηρεσίας. Να περνάνε διάφορα άτομα τα οποία να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, χωρίς να ξέρουμε πού και πώς κατευθύνονται.

Είναι σοβαρό το θέμα και πιστεύω ότι αυτή η διάσκεψη και σύσκεψη που θα γίνει στην Καβάλα, που προσπαθούμε μέσα και στο επόμενο 15ήμερο, όπως ζήτησε κι ο ίδιος ο υπουργός, και με τον συντονισμό του Επιμελητηρίου Καβάλας αλλά και των άλλων Επιμελητηρίων, να κατορθώσουμε να κάνουμε μια πετυχημένη σύσκεψη, με συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία να είναι άμεσα εφαρμόσιμα. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά τις επόμενες μέρες είναι κάτι το οποίο θα το γνωρίζουμε άμεσα».

Προηγούμενο άρθροΠαραιτείται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ο Γιώργος Τσακίρης
Επόμενο άρθρο«Φήμες τα περί κάμψης του τουρισμού» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης