Συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ κ. Παυλίδη και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Καβάλας κ. Ιακωβίδη για το θέμα της σύστασης διαρκούς επιτροπής για τα θέματα έκδοσης οικοδομικών αδειών και άλλων τομέων. Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε πως στόχος είναι να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούν διενέξεις και εντάσεις.

Ο κ. Παυλίδης εξήγησε πως “Αυτή η συνάντηση έγινε σε συνέχεια διαβουλεύσεων και συζητήσεων που έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο με τις υπηρεσίες όσο και με τους πολιτικούς προϊσταμένους, προκειμένου να εξηγήσουμε αναλυτικά ποια είναι η πρόθεση και ποιες είναι οι σκέψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σε ό,τι αφορά την συγκρότηση αυτής της επιτροπής.

Έτσι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε δια ζώσης με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, με τον κ. Ιακωβίδη δηλαδή σχετικά με αυτό το θέμα.

Είπαμε λοιπόν ότι εδώ πια τα προβλήματα είναι διαρκή. Δεν πρόκειται δηλαδή να λύσουμε τα θέματα με μαγικό τρόπο όπως σε μια ημέρα ή σε μια συνεδρίαση ή σε μια εβδομάδα.

Η επιτροπή αυτή λοιπόν θα είναι διαρκής. Δεν θα έχει ημερομηνία λήξης. Θα είναι εκεί προκειμένου να εξετάζει κάθε φορά τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν. Και είναι δύο οι κατευθύνσεις. Η μια αφορά τα προβλήματα τα οποία αναφέρονται από συναδέλφους μηχανικούς και έχουν να κάνουν με ζητήματα που αντιμετωπίζουν με τις υπηρεσίες».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Και πρόσθεσε πως «Έχουν να κάνουν όμως με θέματα που χρειάζονται διευκρίνιση. Αν δηλαδή οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν προσέχουν και δεν έχουν προσέξει κάποιες λεπτομέρειες της πολεοδομικής νομοθεσίας και άρα έχουν αυτή την άποψη ή αν υπάρχει από την πλευρά της υπηρεσίας κάποια ενδεχόμενη αβλεψία να πω ή μέσα στον κυκεώνα της δαιδαλώδους νομοθεσίας αν κάτι δεν ερμηνεύεται με τον τρόπο που θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί.

Επομένως μιλάμε για ζητήματα λεπτά τα οποία δημιουργούν διενέξεις και εντάσεις και νομίζω ότι η επιτροπή αυτή με έναν συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό τρόπο, θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά, να βάλει τα πράγματα κάτω και να φροντίσει στο να απορροφήσει αυτές εδώ τις εντάσεις.

Το ένα σκέλος λοιπόν είναι τα προβλήματα που έχουν μεμονωμένα συνάδελφοι μηχανικοί. Η άλλη κατεύθυνση είναι η ερμηνεία των πολεδομικών διατάξεων».

ΔΑΙΔΑΛΩΔΗΣ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Όπως εξήγησε «Είναι δαιδαλώδης η νομοθεσία, έρχονται συνεχώς καινούριες ρυθμίσεις και είναι πολύ δύσκολο και για έναν συνάδελφο αλλά και για έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Δόμησης να παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πολεοδομική νομοθεσία οπότε εδώ χρειάζεται υποστήριξη και εκεί στοχεύουμε να κινηθούμε. Δηλαδή να ερχόμαστε σε επαφή με τις υπηρεσίες χωριστά, να συγκεντρώσουμε τις απόψεις και να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την ίδια ερμηνεία για τις ίδιες διατάξεις από όλες τις υπηρεσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι μηχανικοί και οι πολίτες του Ν. Καβάλας”.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ

Ο ίδιος εξάλλου εξήγησε ότι δεν είναι εύκολη η ιστορία. “Έχουμε δει στην πορεία ερωτήματα που απευθύνονται στις προϊστάμενες αρχές της Αποκεντρωμένης και στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος ή Υποδομών και έχουμε δει πολλά τέτοια ερωτήματα απλά να μην απαντώνται ή να απαντώνται πάρα πολύ καθυστερημένα. Αυτό λοιπόν δημιουργεί εντάσεις.

Επομένως και η δική μας δράση της επιτροπής και η άλλη κατεύθυνση θα είναι αυτή. Να έρχεται σε επαφή δηλαδή εκεί που χρειάζεται με τις προϊστάμενες αρχές και με τις υπηρεσίες προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η ίδια ερμηνεία των διατάξεων.

Δεν είναι εύκολα ζητήματα και όλους μας απασχολούν χρόνια τώρα αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να επιδιώξουμε λύσεις” τόνισε καταληκτικά.

Πηγή εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν rapid tests την Δευτέρα στην Ελευθερούπολη
Επόμενο άρθροΗ ομάδα της Δήμητρας Τσανάκα βάζει ως έκτακτο το θέμα για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Δημοτικό Συμβούλιο