Αν την πόλη της Καβάλας με το υπέροχο χρώμα την λατρεύουμε, αν η Θάσος μας μαγεύει, οι παραλίες που ανοίγονται ανατολικά και δυτικά της πόλης, φέρνουν τους εξωτικούς ωκεανούς στα…πόδια σου! Plus, οι εξωτικές παραλίες έχουν κουνούπια, η Καβάλα όχι!

Fact: ο κόλπος της Καβάλας είναι από τις πιο ζεστές θάλασσες της Μεσογείου!

Να ξεκινήσουμε από αυτό, που όπως και να το κάνουμε, είναι παράδοξο. Ανεβαίνεις στον βορά, το ξέρεις πως ο χειμώνας τσούζει λίγο, περιμένεις όπως και να το κάνουμε να βρεις έναν – δυο βαθμούς πιο κάτω την θερμοκρασία του νερού από τον Σαρωνικό. Και μπαίνεις στο νερό και είναι παιδικό μπανάκι! Γιατί; Γιατί ο κόλπος της Καβάλας είναι ουσιαστικά κλειστός, πολύ κλειστός.

Μπορεί στο μάτι ο ορίζοντας να φαίνεται απέραντος, αλλά κάνει έναν τέλειο κύκλο, που δεν αφήνει τα νερά να κρυώσουν. Οι γνωστοί και αγαπημένοι Χειμερινοί Κολυμβητές, που όντως, εκτός από μουσικοί είναι και δεινοί βουτηχτές παντός καιρού, κλέβουν! Ακόμα και τον χειμώνα, τα νερά της θάλασσας στην Καβάλα είναι ήπια. Το καλοκαίρι, αχνίζουν!

Το φαινόμενο «Αμμόλοφοι»

Σε απόσταση ούτε μισής ώρας με το αυτοκίνητο από την Καβάλα, θα συναντήσεις το φαινόμενο των Αμμολόφων. Όταν λέμε αμμόλοφοι, εννοούμε μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου! Απέραντη άμμος, ατέλειωτη, ζαχαροκοκκινοροδοπορτοκαλοκίτρινη, που αναδημιουργείται κάθε χειμώνα. Καλό αυτό, γιατί κάθε καλοκαίρι μαζευόμαστε όσο να ’ναι, και την πατάμε την άμμο! Μα, πώς να της αντισταθείς; Η περιοχή των Αμμολόφων Νέας Περάμου είναι προστατευόμενη λόγω και της μεγάλης της αρχαιολογικής αξίας – εδώ έγινε η περίφημη μάχη του Βρασίδα, αλλά υπάρχουν και προϊστορικοί τύμβοι που περιμένουν να ανασκαφούν. Το τοπίο δεν περιγράφεται, μετά την κοσμοπολίτικη Πέραμο, περνάς ένα γεφυράκι με πάπιες και βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο, ανάμεσα Μαδαγασκάρη και Σαμόα! Τα νερά είναι ρηχά, πας αρκετά μέσα για να βρεις άπατα, και τα χρώματά τους παιχνιδίζουν ανάμεσα στο σμαράγδι και το ζαφείρι! Βέβαια, θα βρεις μπαράκια στην παραλία, αλλά υπάρχουν και απομονωμένα σημεία αν θέλεις ακόμα πιο εξωτική αίσθηση.

Αίσθηση Κάπρι και Κυανής Ακτής στην Τόσκα

Η Τόσκα είναι μια θρυλική παραλία της Καβάλας, σχεδόν μέσα στην πόλη. Πρόκειται για έναν κλειστό κόλπο με ένα κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο στην καταπράσινη πλαγιά που κλείνει την αμμουδιά. Η Τόσκα υπήρξε σημείο συνάντησης των κοσμικών, πάντα. Λαμπερές γυναίκες και αποφασιστικοί άντρες, από αυτούς που συναντάει κάποιος στο Κάπρι, την Κυανή Ακτή και το Αμάλφι, δίνουν εδώ το παρόν. Η αμμουδιά της Τόσκα δημιουργεί συνειρμούς με εξωτικά νησιά, μόνο που έχει και δροσερό αεράκι για να ξέρουμε πως είμαστε Ελλάδα!

Αχ το Παλιό…

Πώς να περιγράψουμε τα αναρίθμητα ακρογιάλια στο Παλιό, αμέσως στην έξοδο της Καβάλας; Όρμοι με κόκκινους και βαθυπράσινους βράχους, διακόπτουν αμμουδιές που στραφταλίζουν και λαμποκοπούν, με μυριάδες πεταλίδες! Το Παλιό είναι μια από τις πιο αγαπημένες περιοχές της Καβάλας, με πολλά καφέ και αξιόλογα ταβερνάκια επάνω στο κύμα. Προσωπικά αγαπάμε πολύ την «παραλία του Δεσπότη», ένα όνειρο φτιαγμένο από φως και καταγάλανα νερά! Επίσης πολύ όμορφη είναι η παραλία του Αμερικάνου, με τα πάμπολλα πεύκα να ακουμπάνε στον αφρό της θάλασσας.

Από πού πάνε για τις Γλάστρες, παρακαλώ;

Στην ίδια κατεύθυνση που είναι το Παλιό συναντάμε μια εξαιρετική παραλία, τις Γλάστρες. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας μικρός οικισμός εδώ, που αρχίζει να φαίνεται καθώς κατηφορίζετε προς την αμμουδιά. Λίγο πριν το κύμα υπάρχει μια παραδοσιακή ταβέρνα – καφενείο, με μοναδικές γεύσεις, ό,τι πρέπει για να κάνετε μια μεγάλη μεσημεριανή ανάπαυλα. Η άμμος εναλλάσσεται με μεγάλους βράχους, οι οποίοι μοιάζουν με γλυπτά, τα νερά είναι αφάνταστα ζεστά, όλες οι προδιαγραφές είναι τέλειες!

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, συνολικά 10 παραλέις βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία 2021. Πρόκειται για τις εξής παραλίες: 

Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Ammos beach
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Περιγιάλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Οφρύνιο/Τούζλα
Σαρακήνα
Ορφάνι

Προηγούμενο άρθροΑντιπροσωπεία της Περιφερειακής Σύνθεσης επισκέφθηκε χαλαζόπληκτες περιοχές
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Προέδρου του ΔΙΠΑΕ στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας