Τη μη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας φέρεται να έχει αποφασίσει η γαλλική Storengy.

Αυτό προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, και σύμφωνα με αυτές η θυγατρική του ομίλου Engie, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα διεκδικήσει το asset του ελληνικού δημοσίου. Οι λόγοι που ώθησαν τη Storengy σε αυτήν την απόφαση, δεν αποκλείεται να συνδέονται με την προ διετίας απόφαση της Engie να συμμαζέψει… τις συμμετοχές της και τα επενδυτικά της πλάνα διεθνώς.

Η πρόωρη αποχώρηση της Storengy έχει σαν αποτέλεσμα οι εταίροι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean να αναζητούν άλλους εταίρους. Υπενθυμίζεται ότι στους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει ως προϋπόθεση οι επενδυτές να έχουν πιστοποιημένη τεχνική ικανότητα στη διαχείριση κι εκμετάλλευση συστήματος φυσικού αερίου. Θα πρέπει για την ακρίβεια να έχουν άδεια κι εμπειρία τριών ετών εντός των τελευταίων δέκα. Με πιο απλά λόγια θα πρέπει να υπάρχει και Διαχειριστής.

Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean είναι αποφασισμένες να συμμετάσχουν στη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Με την προθεσμία να μετρά ανάποδα – 30 Σεπτεμβρίου- έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο αναζήτησης του τρίτου εταίρου.

Το ντόμινο των ανατροπών δεν σταματά όμως εδώ. Η μη συμμετοχή της Storengy έχει φέρει κοντά τους δύο προαναφερόμενους «παίκτες» στον αντίπαλο τους, τον ΔΕΣΦΑ. Πληροφορίες θέλουν να έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας για τη σύσταση της κοινοπραξίας. Ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20%.

Πάντως άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Διαχειριστής συνομιλεί και με άλλους επενδυτές για τη σύσταση κοινού σχήματος, όπως φυσικά και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Energean.

Επίσης σενάρια δεν αποκλείουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και ονομάτων – έκπληξη από την Ευρώπη σε επίπεδο Διαχειριστών.

Επενδύσεις 300 – 400 εκ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά στην παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου. Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου («ΥΑΦΑ»).

Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης. Η εγκατάσταση και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτών, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεων των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Οι απαιτούμενες επενδύσεις υπολογίζονται σε 300 με 400 εκ. ευρώ.

Πηγή:www.energypress.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Ουρανούπολη με εκδηλώσεις και στη Καβάλα
Επόμενο άρθροΥπό κατάληψη και σήμερα το Γενικό Λύκειο Λιμένα Θάσου