Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τo περασμένο Σάββατο στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων ΑΧΙΟΝ Ξάνθης ο 2ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για παιδιά δημοτικού, στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με θέμα «Ο Γαλαξίας μας». 

Η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας (WROHellas), το Γραφείο Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Θράκης και το ΑΧΙΟΝ Ξάνθης υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ. Συνολικά διαγωνίστηκαν 18 ομάδες με 120 μαθητές από τους 5 νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Την 1η θέση κατέλαβε για 2η χρονιά το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με την ομάδα RoboMars και την κατασκευή «Σώστε τη Γη». Οι μαθητές που απαρτίζουν την ομάδα RoboMars είναι οι Αναστασία Δαλακούρα, Δήμος Πατλάκας, Λαυρέντης Σταυρίδης, Σπύρος Τερλεμές, Γεώργιος Τοπαλίδης, Παρασκευή Τσιουκάρη και Νικόλαος Χατζηαντωνιάδης. Προπονητής τους είναι ο κ. Φώτης Θεοχαρόπουλος.

Τη 2η θέση κατέλαβε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με την ομάδα «LegoGalaxy» και την Κατασκευή «Διαστημόπλοιο Εξερεύνησης». Την ομάδα «LegoGalaxy» απαρτίζουν οι μαθητές Γεώργιος Γεωργαντάς, Χριστόδουλος Καλάμης, Νικολέτα Μπάρμπα, Σταύρος Μπούζγας, Αναστασία Πετμεζά και Δημήτριος Πραντσίδης. Προπονητές των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής είναι οι Θεόδωρος Στανίτσας και Ιωάννης Μιχαηλίδης.

Ισοβάθμησε επίσης στη 2η θέση το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης με την ομάδα «Faster» και τη κατασκευή «Διαστημικό όχημα στον Άρη». Οι μαθητές-μέλη της ομάδας «Faster» είναι οι Αριστείδης Αποστολίδης, Στράτος Δαρδαμπούνης, Βασίλης Μαστρογιαννούδης, Νικόλαος Μητούσης, Δημοσθένης Μπαλτατζής και Ανδρέας Παπανδρέου. Προπονητής τους είναι ο κ. Θεοφάνης Κονταράκης.

Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα «Probot» του ομίλου Ρομποτικής του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με την κατασκευή τους «Ταξίδι στον πλανήτη του μικρού Πρίγκιπα». Οι μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα «Probot» είναι οι Ιωάννης Βλασίου, Δημήτριος Γκουντινούδης, Ιωάννης Δουβαράς, Χάρης Ζαχαρίου, Αθανάσιος Μητρουλάκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, Δημήτριος Πιπερούδης και Χρήστος Τσελιπιώτης. Προπονητής τους είναι ο κ. Χρήστος Παπαδάκης.

 Την 4η θέση κατέλαβε το Δημοτικό Σχολείο Χωριστής Δράμας με την ομάδα «Αριανοί- UFO» και την κατασκευή «Διαστημικός Σταθμός στον Πλανήτη Αρη», ενώ την 5η θέση κατέλαβαν με ισοβαθμία το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «AXION» Ξάνθης με την ομάδα «Robo τρέλα» και την κατασκευή «Αποικία επιστημόνων στον Άρη» και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας με την ομάδα «Γ.Ε.Λ. 999» και την κατασκευή «Αστεροειδής Γ.Ε.Λ»

 Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αποκλειστικά για παιδιά δημοτικού ηλικίας 8-12 ετών, διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό WRO Hellas στις 19 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα. O διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους από τις 13 Περιφέρειες της χώρας να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες, για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «Ο Γαλαξίας μας». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας, αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές, θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή έγκριτων επιστημόνων, με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της Ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με το λογισμικό Scratch.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.wrohellas.gr. Επιστημονικός υπεύθυνος Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι η Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης, κ. Θεοδώρα Ναλμπάντη. 

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση με θέμα την καταπολέμηση των κουνουπιών 9/3 στη Κεραμωτή
Επόμενο άρθροΈρχεται το πυροσβεστικό πλοίο στη Καβάλα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης-Συνάντηση Γ.Πασχαλίδη