Το ενεργειακό και η αύξηση στις τιμές καυσίμων και ρεύματος έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους αλιείς. Ο πλοιοκτήτης και ιχθυοπώλης κ. Παράσχος Αγανικόλας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική και ζήτησε να μην γίνεται διακοπή ηλεκτροδότησης στις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε αρχικά “Η κατάσταση στην αγορά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις η αύξηση του ρεύματος είναι τουλάχιστον κατά 50% επάνω! Και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν διπλάσια κόστη. Ακούω από τους συναδέλφους αστρονομικά νούμερα!

Δεν σταματάνε την κατάσταση όμως και δεν δίδουν μια ευκαιρία στον κόσμο, τουλάχιστον αυτούς τους δύο μήνες και σε επαγγελματίες και σε νοικοκυριά για να δούμε τι θα γίνει. Γιατί οι λογαριασμοί που έρχονται δεν μπορούν να πληρωθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες στην παρούσα φάση!

Προσπαθώ να κινητοποιήσω και την κυβέρνηση ώστε να βάλει ένα φρένο και να μην κόβουμε το ρεύμα τουλάχιστον για δύο μήνες. Να δούμε πώς θα κάτσει η αγορά…. Η αγορά κινείται στο 50-60% της αγοραστικής της δύναμης και από συνταξιούχους Περιμέναμε όλοι να δούμε κίνηση τώρα που πήραν οι άνθρωποι τις συντάξεις τους και πάλι κίνηση δεν έχει…. Δηλαδή είμαι 25 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας και αυτή την κατάσταση μόνο τραγική μπορώ να την περιγράψω”.

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Ο ίδιος κάνει έκκληση να μπει ένα φρένο. “Δεν μπορεί να έχεις ένα λογαριασμό εκκαθαριστικό στα 5.οοο ευρώ και να σου λένε ότι αν δεν πληρώσεις το ρεύμα θα σου το κόψουν. Και τι να κάνει αυτός ο άνθρωπος; Θα το εισπράξει το ποσό για να πληρώσει; Όχι. Και πώς να πληρώσει τότε; Και να μιλήσουμε για το ηλιέλαιο, ή το προπάνιο ή τα υγραέρια; Να μιλήσω για τα καύσιμα; Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρό. Ας γίνει κάτι. Ας δούμε που θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Εμείς για την αλιεία δεν είδαμε αλλαγές. Είχαμε μια πτώση στο πετρέλαιο τράνζιτ, αλλά και αυτό πάλι εκτοξεύθηκε. Δίναμε 850 ευρώ τον τόνο για το πετρέλαιο τράνζιτ και σε σκάφη που έχουν καταναλώσεις από 800 ευρώ το 24ωρο πώς να βγεις; Τα έξοδα έχουν τριπλασιασθεί. Δεν βγαίνουν τα σκάφη και μάλλον θα σταματήσουν. Και αν συμβεί αυτό όλοι θα έχουμε πρόβλημα. Και σκεφτείτε ότι οι συνέπειες θα είναι πολλές. Ο κόσμος που δουλεύει εκεί, τα εργοστάσια που δουλεύουν με τα ψάρια τι θα γίνουν άραγε;” αναρωτήθηκε.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο ίδιος εκτιμά ότι κάθε μέρα υπάρχει και κάτι διαφορετικό και δύσκολο. “Η πρόταση μου είναι μια. Να γίνει μια παρέμβαση για το ρεύμα και τα νοικοκυριά. Μπορεί να μπει ένα φρένο για να δούμε που θα πάμε. Ρήτρα αναπροσαρμογής και από όλους και από τις ιδιωτικές εταιρείες πάει πολύ….. Πέρσι τα πράγματα στην αγορά ήταν καλύτερα. Φέτος είναι τραγικά. Στο Δήμο Παγγαίου τα τρόφιμα όπως βλέπω δεν πάνε καλά. Κίνηση μηδενική. Και να σκεφτεί κανείς ότι εγώ είμαι στα τρόφιμα. Που να μιλήσω για ρούχα, τσάντες και άλλα τινά…. Άλλος με 600 ευρώ σύνταξη και ρεύμα 700 ευρώ από που θα πληρώσει; Και να δέχεται και απειλές ότι θα του κόψουν το ρεύμα; Και αν από την άλλη κόψουν το ρεύμα σε έναν ελεύθερο επαγγελματία θα πάρουν τα χρήματα αυτά; Εγώ αυτά όλα δεν τα καταλαβαίνω…. Δώστε μας το δικαίωμα να δουλέψουμε για να είμαστε σωστοί στους λογαριασμούς. Χτυπώ τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει κάτι να γίνει μήπως και σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Εύχομαι να βελτιωθούν τα πράγματα έστω και τώρα” σημείωσε θυμίζοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις, παλιές και νέες έχουν πρόβλημα πια.. “Δεν γίνεται να μετακυλήσουμε το κόστος στον αγοραστή. Και ο αγοραστής μήπως και μπορεί να πληρώσει; Όχι αφού όλοι στην ίδια κατάσταση είμαστε. Το βασικό με την ενέργεια πρόβλημα είναι πλέον τραγικό” σημείωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα απο τον Σύλλογο Τριτέκνων Καβάλας
Επόμενο άρθροΔημήτρης Μανίτσας: Έργα της καθημερινότητας αλλά και ουσιαστικές επεμβάσεις για την σωστή λειτουργία του λιμένα