Το νέο lock down έχει προκαλέσει απόγνωση στους καταστηματάρχες όπως δηλώνει ο Γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Κελγιώργης που κάνει λόγο για ταφόπλακα της αγοράς.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ο εμπορικός κόσμος πλήττεται, υπάρχει παγωμάρα. Υπήρχε προετοιμασία για τις εμπορικές μέρες του Νοεμβρίου, υπάρχει η αγωνία για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Βλέπουμε ότι όλο αυτό το διάστημα ότι οι εξαγγελίες και οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πάμε σε γενικό lock down, όπως το Μάρτιο, δεν τηρήθηκε. Οπότε υπάρχει στάση αναμονής από τον εμπορικό κόσμο. Αναμένουμε και βλέπουμε».

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Για την κινητικότητα της Παρασκευής είπε ότι «υπήρχε μεγάλη αγοραστική κίνηση από τη μέρα που ανακοινώθηκε το lock down. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ψωνίσει κάποια πράγματα για τον επερχόμενο χειμώνα, είχαμε το 15ήμερο προσφορών και τη βδομάδα του black Friday, οπότε με το άνοιγμα των καταστημάτων τλέλος του μήνα, θα τέλειωναν όλα αυτά. Οπότε οι δύο μέρες που είχε στη διάθεσή του ο καταναλωτής προσφέρονταν για να αγοράσει πράγματα που χρειαζόταν. Ήταν καλό, αλλά έστω κι έτσι υπάρχει μεγάλη αγωνία. Ακούμε διάφορα για διαδοχικά ή συνεχόμενα lock down, ότι γίνεται μια προσπάθεια να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα. Οι επιχειρήσεις έχουν πολλά εμπορεύματα που τα προμηθεύτηκαν ήδη. Αν συμβεί στις γιορτές των Χριστουγέννων ό,τι με το Πάσχα, είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση των επιχειρήσεων. Περιμέναμε κάποια μέτρα από την κυβέρνηση και ίσως τις επόμενες μέρες κατόπιν πιέσεων από τα τριτοβάθμια όργανα, παρθούν κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Διότι αυτά που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν.

Μια επιχείρηση που κλείνει με κρατική εντολή, έχει να αντιμετωπίσει όλα τα λειτουργικά της έξοδα, συν ότι ο επιχειρηματίας έχει τις επιχειρηματικές του ανάγκες. Αυτά καλύπτονται με ένα χιλιάρικο, οπότε δεν φτάνει για όλα αυτά. Ακόμη κι αν μεταφερθούν οι επιταγές, όταν ανοίξουμε η επιχείρηση έχει να καλύψει και τα τρέχοντα και το μήνα που ήταν κλειστά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τίποτα. Γι’ αυτό πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα, μια γενναία επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν ζητάμε να μας χαριστεί τίποτα, αφού καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει υγειονομική κρίση. Τα μέτρα έπρεπε να παρθούν πιο έγκαιρα, να είναι πιο αυστηρά και να κλιμακώνονται σιγά[α- σιγά για να μην φτάσουμε σ’ αυτό το καθολικό lock down. Δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως επιχειρήσεις σ’ αυτό το βουνό εξόδων, με 1000 ευρώ. Δεν ζητάμε να μας χαριστεί τίποτα. Ζητάμε να δουλέψουν τα μαγαζιά μας, όπως κάνουμε κάθε φορά Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες την επόμενη μέρα.

Αν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το εμπόριο, μπορεί να πάρει κι άλλα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες χώρες».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο είπε ότι όλο και περισσότερα καταστήματα στην Καβάλα το χρησιμοποιούν αλλά υπάρχουν και προϊόντα που έτσι δεν διατίθεται με ασφάλεια. Υπάρχει αύξηση αλλά δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Αυτό που επηρεάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τα σούπερ μάρκετ.

Προηγούμενο άρθροΚορoναϊός: Υπό ασφυκτική πίεση οι ΜΕΘ – Πόσες είναι ελεύθερες – Σοκάρουν οι 41 νεκροί σε 24 ώρες
Επόμενο άρθροΣε απολύμανση των πεζόδρομων θα προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας