Υποχώρησε το πρόβλημα με το φυτοπλαγκτόν στον θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας και του Θρακικού Πελάγους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρη Μυστακίδη το φυτοπλαγκτόν δεν είναι επιζήμιο για την υγεία των λουομένων.

Ο κ. Μιστακίδης σημείωσε πως “Υπάρχει ένα πρόβλημα και είναι πιο εμφανές με την παρουσία την έντονη μάλιστα του φυτοπλανγκτόν. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που οφείλει πολλά στο φαινόμενο του ευτροφισμού δηλαδή των υψηλών συγκεντρώσεων στοιχείων που προέρχονται κύρια από τα λιπάσματα.

Εμείς έχουμε στην περιοχή μας δύο μεγάλα ποτάμια, τον Στρυμόνα και το Νέστο που ουσιαστικά διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και βέβαια δεν είναι μόνο από τις δικές μας καλλιέργειες τα υλικά αλλά και από τη γειτονική Βουλγαρία.

Φέτος επιπλέον είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την συγκέντρωση του φυτοπλαγκτόν. Αυτό ευνοείται με τις υψηλές θερμοκρασίες και παράλληλα λόγω των βροχοπτώσεων είχαμε και μεγάλες ποσότητες νερού και έτσι έφτασαν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων στο Βόρειο Αιγαίο».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΟ

Και πρόσθεσε πως «Βέβαια αυτό δεν είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, δεν έχουμε κάτι παθογόνο. Απλά μιλάμε για αισθητική παρέμβαση και σε μακροχρόνια βάση ίσως και να δούμε αλλαγές στη βιοποικιλότητα ενός υδάτινου τόπου.

Αυτό βέβαια θα το δούμε και αυτό που μας απασχόλησε περισσότερο ήταν το κομμάτι με τους αλιείς μια και είχαμε έντονα προβλήματα. Είδαμε κινητοποίηση σε επίπεδο Περιφέρειας, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να στηριχθούν αφού το πρόβλημα τότε ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και σοβαρό».

Προηγούμενο άρθροΕυθύνες στον Δήμαρχο Καβάλας για το πάρκινγκ της «Ροδόπης» από τον Σωτήρη Παπαδόπουλο
Επόμενο άρθροΕμβολιασμός κατ’ οίκον από το Δήμο Θάσου σε άτομα με χρόνια προβλήματα μετακίνησης- 17 άτομα μέχρι σήμερα δήλωσαν