Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα της φετινής χειμερινής περιόδου και ύστερα από αυτοψίες που διενεργήθηκαν από πλευράς μας, στις περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Καβάλας, διαπιστώθηκαν αφενός προβλήματα προσπέλασης του οδικού δικτύου κατά θέσεις και αφετέρου θραύσεις κλάδων, ύπαρξη δένδρων με κλίση πτώσης λόγω φορτίου χιονιού ή και πτώσεις ακόμη και υγιών δένδρων στα πρανή ή και στο κατάστρωμα δασικών οδών.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα Δασική Νομοθεσία οι δασικοί δρόμοι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα από άποψη γεωμετρικών χαρακτηριστικών και ποιότητας του καταστρώματος, ώστε να εξυπηρετούν τις απαιτήσεις κυρίως των δασικών και πυροσβεστικών οχημάτων.

Ως εκ τούτου ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι μικρός και επομένως δικαιολογούνται δασικοί δρόμοι με μία λωρίδα κυκλοφορίας, που σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να καλύψουν συνδυαστικά τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις μηχανοκίνητων μέσων, πεζών και ποδηλατιστών.

Τονίζοντας συνδυαστικά το ενδεχόμενο πρόβλημα μιας πιθανής αστάθειας των δένδρων που προσεγγίζουν ή βρίσκονται επί των πρανών των δασόδρομων λόγω της χαλάρωσης και των κλίσεων του εδάφους, να ενημερώσουμε όλους ότι μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης από πλευράς της υπηρεσίας μας, η χρήση του δασικού οδικού δικτύου δεν κρίνεται απολύτως ασφαλής.

Συνιστάται συνεπώς να αποφεύγεται η κίνηση παντός τύπου και είδους οχημάτων (κυρίως ΙΧ, μηχανών motocross, ποδηλάτων κλπ.). Σε περίπτωση δε ανάγκης χρήσης του την ευθύνη
και τις όποιες πιθανές συνέπειες αυτής, θα αναλαμβάνει αποκλειστικά ο χρήστης.

Εφόσον ωστόσο συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για πρόσβαση προς συγκεκριμένες περιοχές, οφείλει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει έγκαιρα έστω τηλεφωνικά σχετικό αίτημα στα κατά τόπους Δασονομεία και μόνον εφόσον δοθεί η σχετική άδεια ή συγκατάθεση από το Δασοφύλακα περιοχής να επιχειρείται με ιδιαίτερη προσοχή και με την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα κίνησης η μετάβαση στη περιοχή.

Η Δασάρχης Καβάλας

Ζωή Γεωργούση
Γεωτεχνικός (Δασολόγος) με Α΄ βαθμό

Προηγούμενο άρθροΗ Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου κατέβασε γατάκι που ήταν «εγκλωβισμένο» για 5 ημέρες σε δέντρο
Επόμενο άρθρο177 τέστ κορονοϊού πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα της Π.Ε Καβάλας και βρέθηκαν 2 θετικά