kavala_paraliakalamitsa_f833471640

Το μήνυμα που ο Δήμος Καβάλας έλαβε την Πέμπτη από την ΕΤΑΔ (στο οποίο μάλλον δεν συμφώνησε) είναι συγκεκριμένο. Πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει λυθεί το ζήτημα του προστίμου για το κατάστημα Μερσέντες στην ακτή της Καλαμίτσας ώστε αμέσως μετά να εξεταστούν θετικά από την εταιρία του δημοσίου όλα τα υπόλοιπα.
Δηλαδή η νέα παραχώρηση της ακτής κι η παραχώρηση του παλιού δικαστηρίου. Πρόκειται για έναν ευγενικό εκβιασμό, επί του οποίου η διοίκηση του Δήμου Καβάλας σκέπτεται πως θα αντιδράσει και τι θα κάνει. Κατά γενική ομολογία το πρόστιμο για τις εργασίες στο κατάστημα Μερσέντες κακώς επιβλήθηκε στην ΕΤΑΔ. Η οποία για καιρό αδράνησε, δεν το αμφισβήτησε και τώρα (που βρήκε την ευκαιρία) προσπαθεί να το διαγράψει ώστε να μην παρουσιαστεί η εκκρεμότητα στην επόμενη της γενική συνέλευση. Η οποία θα γίνει είτε τέλος Φεβρουαρίου, είτε αρχές Μαρτίου.

Η ΕΤΑΔ δια του προέδρου της φέρεται να ζητά απόφαση δημοτικού συμβουλίου προκειμένου το θέμα με το πρόστιμο να τελειώσει. Ο Δήμος Καβάλας απαντά αρνητικά. Απορρίπτει την ιδέα κι ερευνά το ενδεχόμενο η ίδια διαδικασία να αρχίσει με απόφαση του αρμόδιου για το θέμα Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων κι Αμφισβητήσεων της ΑΜΘ. Ένα συγκροτημένο συμβούλιο, με απόφαση του Περιφερειάρχη. Στο Δημαρχείο ξέρουν ότι πρέπει να βιαστούν αφού αν λήξει το θέμα του προστίμου τότε όλα αλλάζουν στις σχέσεις τους, στην συνεργασία τους με το ΕΤΑΔ. Αυτήν την εβδομάδα θα ερευνηθεί η δυνατότητα να δοθεί λύση μέσω του προαναφερθέν Συμβουλίου.

Ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου είπε στο ράδιο Πρωινή την περασμένη Παρασκευή ότι υπάρχει κάτι περίεργο στη διαδικασία επιβολής του προστίμου όχι στην επιχείρηση Μερσέντες αλλά στην ΕΤΑΔ. Φαίνεται να έχει δίκιο. Ο έλεγχος στο κατάστημα έγινε μετά από δύο εισαγγελικές παραγγελίες. Η Πολεοδομία Καβάλας διαπίστωσε ανέγερση αυθαιρέτου ενώ πρόστιμο επιβλήθηκε και για τη διατήρηση του. Συνολικό ποσό 1 εκ ευρώ. Ο Δήμος Καβάλας εισέπραξε (αργότερα) από την ΕΤΑΔ 180.000 ευρώ, χρήματα που δέχεται να επιστρέψει. Αρκεί να βρεθεί η σωστή διαδικασία.

«Όταν η υπηρεσία δεν είναι σίγουρη για αυτόν που έκανε το αυθαίρετο τότε επιβάλλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου» λένε μηχανικοί, στους οποίους υπεβλήθη το ερώτημα για το πρόστιμο στην ΕΤΑΔ και όχι στην επιχείρηση Μερσέντες. Ο δε πρόεδρος της ΕΤΑΔ κ. Τερζάκη περιγράφεται απότομος σε σχέση με την Δήμαρχο, στο ραντεβού της Πέμπτης, αφού επέμενε σε διαγραφή του προστίμου «εδώ και τώρα». Σε γενικές γραμμές ο κ. Τερζάκης συνέδεσε τα πάντα που έχουν σχέση με την Καβάλα με το συγκεκριμένο πρόστιμο. Όσο για το παλιό Νοσοκομείο, δήλωσε ότι το ακίνητο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Άρα η ΕΤΑΔ δεν είναι αρμόδια. Ευτυχώς, γιατί αν μπορούσε θα πρόσθετε στον εκβιασμό και το παλιό νοσοκομείο.

Παρόλα αυτά ο Δήμος Καβάλας δείχνει ενδιαφέρον για την υπόθεση του προστίμου μιας κι αναγνωρίζει ότι κακώς επιβλήθηκε στην ΕΤΑΔ. Θα το αντιμετωπίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί, όχι βάσει οδηγιών Τερζάκη αλλά βάσει των δυνατοτήτων του και φυσικά της νομιμότητας.

Προηγούμενο άρθροΟι όροι που θέτει το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
Επόμενο άρθροΑύξηση τουριστών από Βουλγαρία αναμένει η περιφέρεια ΑΜΘ