filosoglou

Πολύς λόγος γίνεται για το Γυμνάσιο του Αμυγδαλεώνα και την απόφαση που πάρθηκε από την δευτεροβάθμια οι μαθητές να μεταφερθούν στο Λύκειο Κρηνίδων. Οι γονείς αντιδρούν και είχαν και μία συνάντηση με την δήμαρχο κ. Τσανάκα όπου από ότι φαίνεται δεν υπήρξε  λύση. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Φιλόσογλου Γιώργος.

Όπως τόνισε «Αυτός που έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίζει σε ποια σχολεία μπορούν να κατευθύνονται και πως οι μαθητές, είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για τα Δημοτικά και η Δευτεροβάθμια για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Εκ του νόμου αυτοί που αποφασίζουν είναι οι κρατικοί λειτουργοί που έχουν τοποθετηθεί στα  συγκεκριμένα αυτά πόστα και εν προκειμένω είναι οι Προϊστάμενοι και δη ο κ. Βαγενάς. Αυτός λοιπόν μελετώντας τις ανάγκες και τις παρατηρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και με γνώμονα να μην κλείσει κανένα σχολείο σε όλο το Δήμο Καβάλας, καθορίζει ποιοι μαθητές και από ποιες περιοχές του Δήμο θα κατευθύνονται σε ποια σχολεία.

Αυτό δεν το κάνει παρά το νόμο. Ο νόμος του δίδει το δικαίωμα και αυτός μας αναφέρει μια σειρά γεγονότων. Δεν είναι δυνατό για παράδειγμα ο κάτοικος του αστικού ιστού της Καβάλας να γράψει το παιδί του όπου θέλει. Θυμάστε τι έγινε με το 5ο Γυμνάσιο και τον φόβο των γονέων μη τυχόν και κλείσει το σχολείο λόγω των εργασιών που εκεί γινόταν και χρειασθεί εν τέλει τα παιδιά να πάνε κάπου αλλού.

Επίσης πριν από λίγες ημέρες βγήκε στον Τύπο απόφαση του κ. Βαγενά με την οποία καθορίζονταν πως θα εγγραφούν τα παιδιά στα σχολεία ανάλογα με την περιοχή διαμονής τους.

Άρα μπορεί ο κάθε γονιός να λέει ότι θέλει να στείλει το παιδί του όπου θέλει αλλά  τι θα γίνει αν όλοι οι γονείς στείλουν τα παιδιά τους στο Πολυκλαδικό Λύκειο; Και ο Δήμος Καβάλας δεν γνωμοδοτεί καν για το πώς θα γίνει η κατανομή των μαθητών στα σχολεία. Άρα η Δήμαρχος αν και δεν έχει καμία απολύτως δύναμη να επιβάλει εξελίξεις και δη παρά το νόμο, εξάντλησε τα περιθώρια να βρεθεί λύση.

Και πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο πρώην Δήμος Φιλίππων είναι μια ενότητα με 10 χιλιάδες κατοίκους και έχει ένα μόνο Λύκειο. Αν κλείσει και αυτό τι θα γίνει; Εγώ δεν θα πω κάτι άλλο. Άλλωστε οι εκπαιδευτικοί έχουν στοιχεία και ξέρουν ποιος και που φοιτά. Άρα ο Δήμος Καβάλας δεν έχει μερίδιο ευθύνης σε κάτι και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ενάντια στις κινήσεις του».

Ο κ. Βαγενάς εξάλλου δεν θέλησε να κάνει άλλες δηλώσεις αφού ξεκαθάρισε ότι όλα είναι θέμα νόμου.

ΝΟΜΟΣ

Ο κ. Φιλόσογλου πρόσθεσε ότι «Ο νόμος είναι έτσι φτιαγμένος για να διατηρήσει τα σχολεία ως έχουν. Αν σήμερα όλοι αποφασίσουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στο Πολυκλαδικό, δνε μπορεί να συμβεί. Για αυτό και υπάρχουν τα όρια.

Αν η Δευτεροβάθμια αντιλήφθηκε το γεγονός ότι μια απόφαση παρέμεινε ίδια επί σειρά ετών δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει ίδια.

 

Δεν μπορεί να έρχονται ακόμη και κάτοικοι  και να κατηγορούν το Δήμο Καβάλας λέγοντας ότι βλέπουμε τους κατοίκους του Δήμου Φιλίππων ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και την ίδια ώρα ένας τρίτος, έρχεται να πει ότι πρέπει το σχολείο να μείνει ανοικτό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας….. Όλο αυτό δείχνει μια παράνοια!

Όταν εμείς πηγαίναμε Λύκειο ήμασταν πολλά παιδιά και υπήρχαν κάποια παιδιά από τον Αμυγδαλεώνα που έρχονταν στις Κρηνίδες και κάποια που πήγαιναν στην Καβάλα. Τώρα αν παίζει ο αριθμός των καθηγητών ή των διευθυντών, εγώ δεν μπορώ να πω κάτι. Ο κ. Βαγενάς που δίδει την αίσθηση ενός γνώστη των θεμάτων ανθρώπου με συγκροτημένη προσωπικότητα. Ο κ. Βαγενάς ίσως να κάνει λάθος, ίσως όχι. Πάντως κινείται βάσει του νόμου. Και πολλοί γονείς που πήγαν στον Αμυγδαλεώνα και δουλεύουν στην Καβάλα θέλουν και τα παιδιά τους να πάνε στην Καβάλα. Αυτό επίσης είναι σεβαστό.

Είμαι περίπου 2,5 χρόνια Αντιδήμαρχος. Έχω δεχθεί ενοχλήσεις να παρέμβω ώστε τα παιδιά τους να μην πάνε σε ένα σχολείο αλλά σε ένα άλλο, γιατί τους εξυπηρετεί καλύτερα. Αν λοιπόν αποφασίζει ο γονέας που θα πηγαίνει το παιδί στο σχολείο, τότε θα γίνει ένα ντόμινο που θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Τα θεσμικά όργανα του υπουργείου Παιδείας αποφασίζουν τα όρια και που θα φοιτήσει ο κάθε μαθητής. Αν ο άνθρωπος κρίνει έτσι και οι γονείς θέλουν να πάνε στα Δικαστήρια ας παρθεί εκεί η όποια απόφαση. Σαφώς οι γονείς έχουν δικαίωμα να έχουν λόγο».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το αν αυτοί που αντέδρασαν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι που έλκουν την καταγωγή τους από τις Κρηνίδες ο κ. Φιλόσογλου μίλησε μόνο για τον εαυτό του.

«Αν και είμαι υπεύθυνος στα θέματα Παιδείας του Δήμου Καβάλας, δεν συμμετείχα σε κανένα ραντεβού για το εν λόγω θέμα και δεν έχω και καμία θέση. Δεν ήμουν παρόν στον Αμυγδαλεώνα, ούτε πήγα στην συνάντηση με τη Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο  δεν έλαβα λόγο εσκεμμένα. Λίγο μίλησε ο Αντιδήμαρχος κ. Καλανταρίδης που είναι και εκπαιδευτικός και αυτός είπε τι ισχύει σύμφωνα με το νόμο και πως κατανέμονται οι μαθητές. Εκεί ανέφερε και την απόφαση του κ. Μπαντίκου για το πώς θα διανεμηθούν τα παιδιά μέσα στον ιστό της πόλης. Ας είμαστε προσεκτικοί και ας μην βλέπουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βέρρος ας μην λέει ανακρίβειες. Τι θα κερδίσει πολιτικά η δήμαρχος κ. Τσανάκα από αυτό το θέμα;»….

Προηγούμενο άρθρο“Στα υψη” ο υδραργυρος | “Ξεχυθηκαν” στις παραλίες οι πολίτες της Καβάλας
Επόμενο άρθροΣυνάντηση δημάρχου με τους συμβασιούχους της Καθαριότητας