morfidis

Στο Εμπορικό Λιμάνι Καβάλας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ και στο θέμα της σιδηροδρομικής του σύνδεσης, όπως ανέφερε ο βουλευτής κ. Κώστας Μορφίδης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «υπήρξε ερώτηση από δημοσιογράφο της Καβάλας για το πού βρίσκονται τα έργα τα οποία, κυρίως η σιδηροδρομική Εγνατία, υπογράφηκαν εδώ με τους Βούλγαρους. Η απάντηση ήταν ότι έχουμε προχωρήσει, έχει βρεθεί χρηματοδότηση, υπάρχει πολύ θετικό κλίμα για το έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους του έργου. Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών από τις δύο χώρες, πρέπει να περάσει δηλαδή από τα κοινοβούλιά τους η σύμβαση για την δημιουργία μιας κοινής εταιρείας η οποία και θα κατασκευάσει το έργο αλλά και θα διαχειρίζεται στη συνέχεια τον σιδηρόδρομο. Και βεβαίως η είδηση είναι ότι η συμφωνία των δύο χωρών, αφού επικυρωθεί από τα κοινοβούλια, θα υπογραφεί πάλι στην Καβάλα.

Αυτό το έργο, όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα αλλάξει προς το θετικό τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η Καβάλα εάν το συνδυάσουμε και με το εμπορικό λιμάνι το οποίο υπάρχει κι εκεί μεγάλο ενδιαφέρον κι εκεί έχει ξεκινήσει μία διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση δραστηριοτήτων σ’ αυτό. Έχει γίνει η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ και μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε τις προσφορές και θα ξέρουμε ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για να επενδύσουν στο λιμάνι της Καβάλας. Θα ολοκληρωθούν τα έργα και το λιμάνι θα είναι πλήρως λειτουργικό και συνδεδεμένο με την Εγνατία και τον σιδηρόδρομο και γίνεται αντιληπτό πόσες δυνατότητες έχει».

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είπε ότι «είναι σημαντικό ότι μετά από 10 χρόνια περίπου που έχουμε μία ομιλία πρωθυπουργού η οποία δεν έχει υπαγορευθεί από τους δανειστές μας. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα πρόγραμμα τριετίας μέσα στο οποίο θα γίνει μία προσπάθεια από την κυβέρνηση να εξομαλυνθούν οι μεγάλες διαφορές που υπήρξαν και οι πραγματικά μεγάλες επιπτώσεις που ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας και οι συμπολίτες μας έχουν υποστεί από τα Μνημόνια. Αυτό το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο, είναι κοστολογημένο, είναι συμφωνημένο με όλους, οπότε μπαίνει σε εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2019. Προβλέπει συγκεκριμένες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στην φορολογία. Και βεβαίως αυτό θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπήρξαν στο παρελθόν και να δώσει μία αναπτυξιακή πνοή από τη στιγμή που όλες αυτές οι μειώσεις στη φορολογία και στις εισφορές θα σημαίνουν χρήμα το οποίο θα πέφτει στην πραγματική οικονομία και στην κατανάλωση. Άρα, λοιπόν, προσπαθώντας να περιορίσουμε τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από την κρίση και τους δανειστές, πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι εξαγγελίες θα τονώσουν την οικονομία που σε συνδυασμό με το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει και το είδαμε στην Έκθεση και από επενδυτές και από ανθρώπους που συμμετέχουν φέτος, ότι πραγματικά υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ειδικά για την βόρεια Ελλάδα, το οποίο μπορεί να δώσει άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες και άλλη πραγματικότητα στην περιοχή μας».

Προηγούμενο άρθροΤσίπρας: Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΕκδηλώσεις και βραβεύσεις μαθητών ετοιμάζει η Θασιακή Ένωση Καβάλας