Οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν επιφέρει επιπτώσεις και στους Δήμους της χώρας. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Προμούσας σημείωσε πως ενδέχεται να προκληθούν οικονομικά προβλήματα στην ΔΕΥΑΚ.

Συγκεκριμένα είπε ότι «οι ραγδαίες αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια είναι λογικό να έχουν προκαλέσει με τη σειρά τους ανατιμήσεις σε καταναλωτικά είδη, στις μεταφορές και τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό με τη σειρά του είναι λογικό να προκαλέσει κάποιες αυξήσεις κυρίως στα τιμολόγια των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, δεδομένου ότι το κόστος ενέργειας είναι τεράστιο και καταλυτικό σε ό,τι αφορά των προσδιορισμό των τελών. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε το κόστος ενέργειας των ΔΕΥΑ να μην μετακυλιστεί στους δημότες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός κ. Πέτσας και θεωρώ ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Αναμένουμε θετικές αποφάσεις. Αυτό που θα περίμενα είναι μια οριζόντια παρέμβαση για τις ΔΕΥΑ όσον αφορά το κόστος ενέργειας ώστε να μειωθεί και μία παρέμβαση έστω προσωρινή, όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% ή και η μείωση του ειδικού τέλους. Όλα αυτά θεωρώ ότι είναι αναγκαία για να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών και να μην επιβαρυνθούν οι ΔΕΥΑ. Η αύξηση θα προκαλέσει αναταραχή στον προϋπολογισμό των ΔΕΥΑ και κάποιες ζημιές που θα κληθεί να τις καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός».

ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι πέρα από τις ΔΕΥΑ θα επηρεάσει σίγουρα και τον ηλεκτροφωτισμό, δηλαδή θα επηρεάσει και τους Δήμους. Σχετίζεται άμεσα με τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος Καβάλας μέσω της ΔΕΗ και άλλων παρόχων. Κι αυτό για μας είναι πολύ μεγάλο κόστος, υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ το χρόνο. Και σ’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να αναγκαστούν οι Δήμοι να προβούν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών. Στο Δήμο Καβάλας, δεν είναι στην ατζέντα μας κάτι τέτοιο, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε αυξήσεις. Παρά τις μειωμένες τιμές που ισχύουν αυτήν τη στιγμή θα προσπαθήσουμε να τις κρατήσουμε εκεί και πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα».

Προηγούμενο άρθροΠροβληματισμός στο ΚΙΝΑΛ Καβάλας για την Φώφη Γεννηματά
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται κανονικά η διενέργεια rapid test στα φαρμακεία της Καβάλας