Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας όπου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Προμούσας έκανε τον οικονομικό απολογισμό του.

Αρχικά ανεφερε ότι “Πράγματι είχαμε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια του οποίου είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε το γεγονός ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ καλή κατάσταση, Αυτό αποτυπώνεται σαφέστατα και με τον ισολογισμό μας ο οποίος άλλωστε εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Βέβαια ο ισολογισμός είναι μια οικονομική αποτύπωση και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η οικονομική διαχείριση του Δήμου Καβάλας, που δείχνει όμως μια συγκεκριμένη εικόνα. Και η εικόνα είναι ότι πρόκειται για έναν Δήμο που διαχειρίζεται με ορθολογικό και σωστό τρόπο τα οικονομικά ενώ έχει μια επάρκεια σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές του δαπάνες . Δεν έχει μεγάλες οφειλές σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες, όπως και σε ό,τι αφορά τις παροχές των ΔΕΚΟ. Από εκεί και μετά όμως μιλάμε για μια πολύ καλή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Καβάλας, για το 2009 μια και ο ισολογισμός είναι του 2020. Βέβαια ίδια εικόνα ή και καλύτερη είναι αυτή του νέου χρόνου που διανύουμε και που κλείνουμε, του 2021 και αυτό θα συζητηθεί βέβαια στον προϋπολογισμό του 2022 όταν και θα έρθει το θέμα στο Δ.Σ. Ο προϋπολογισμός του 2022 βάσει ορισμένων προτύπων, βασίζεται καθαρά σε αυτό που είχαμε το 2021 για να μπορέσουμε έτσι να προϋπολογίσουμε και τα έσοδα του έτους”.

ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Στο ερώτημα για τις φωνές και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι “Η αντιπολίτευση στάθηκε στο γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες δαπάνες την χρονιά του 2020. Βέβαια αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση μια και οι δαπάνες ισοσκελίζονται πάντοτε με τα έσοδα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Άρα όσο υπάρχουν έσοδα θα υπάρχουν και έξοδα, Άρα για να υπάρχουν ισοσκελισμένες δαπάνες πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρχουν και έσοδα τα οποία μάλιστα δεν ήταν έσοδα τακτικά. Αυτό είναι γεγονός και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Λόγω πανδημίας, τέλη και άλλα έσοδα τακτικά του Δήμου δεν ήταν στον βαθμό που θα έπρεπε. Υπήρχαν όμως έσοδα λόγω των έκτακτων χρηματοδοτήσεων και φυσικά αξιοποιήθηκαν από το Δήμο στο έπακρο και στις δαπάνες που έπρεπε να γίνουν. Υπήρχε εξάλλου μια χρηματοδότηση προς το τέλος της χρονιάς η οποία δεν πρόλαβε να απορροφηθεί μέσα στο 2020 και απορροφήθηκε μέσα στο 2021. Υπήρξε και ένα αποθεματικό προς το τέλος της χρονιάς. Βέβαια έγινε λόγος στο γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου αναλυτική λογιστική στο Δήμο και αυτό έχει να κάνει με την αποθήκη Με την τήρηση της αποθήκης, ένα πρόβλημα που το έχουν όλες οι διοικήσεις εδώ και 10ετίες και εμείς θα το λύσουμε μια και ήδη κάνουμε απογραφή και θα εγκαταστήσουμε κάποιες εφαρμογές για να μπορούμε να ελέγχουμε και την αποθήκη και το τι έρχεται και τ φεύγει. Είναι λογικό να γίνεται αντιπολίτευση αρκεί βέβαια να γίνεται με γόνιμο και ουσιαστικό τρόπο, αρκεί να υπάρχουν προτάσεις οι οποίες θα είναι υλοποιήσουμε εφόσον είναι σωστές γιατί εμείς είμαστε πρόθυμοι να τις εφαρμόσουμε”.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό ο ίδιος τόνισε ότι “Οι υπηρεσίες επλήγησαν. Μέχρι στιγμής έχουν φύγει γύρω στους 25 υπαλλήλους από την κινητικότητα και οι περισσότεροι έχουν φύγει από την οικονομική υπηρεσία. Όταν εγώ ανέλαβα και ξεκίνησε να διαφαίνεται το πρόβλημα της κινητικότητας το οποίο έγινε εντονότερο προς το τέλος του καλοκαιριού στο τέλος έμειναν ….μια υπάλληλος. Μεγάλο πλήγμα Αντιδράσαμε όμως σωστά. Φέραμε άτομα, βελτιώσαμε τις ψηφιακές εφαρμογές και ουσιαστικά δώσαμε τα εφόδια και τα εργαλεία στους υπαλλήλους αυτούς ώστε να εκπαιδευτούν από την αρχή. Είμαστε πλέον σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ειδικά εκεί στο τμήμα των τελών εκεί όπου πραγματικά είχαμε θέμα. Δηλαδή δημοτικοί φόροι, ανταποδοτικά τέλη και τμήμα ακίνητης περιουσίας είχαν θέμα. Ένα τμήμα νευραλγικό, ζωτικής σημασίας για τα έσοδα του Δήμου που σιγά σιγά το στελεχώνουμε και επιπλέον του δώσαμε εφαρμογές, ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Και αυτό διαφαίνεται ήδη ενώ η βελτίωση των ψηφιακών εφαρμογών θα συνεχισθεί και θα ξεκινήσουμε κυρίως από εκεί και θα αναπληρώσουμε το κενό με τους υπαλλήλους που φεύγουν. Βέβαια το νέο κύμα κινητικότητας μάλλον θα μας φέρει υπαλλήλους και αυτό είναι το ευχάριστο. Ίσως να έρθουν υπάλληλοι και θα περιμένουμε σε δέκα ημέρες να δούμε τι θα γίνει”.

Προηγούμενο άρθροΣωτήρης Παπαδόπουλος: Το πλεόνασμα που παρουσιάστηκε από τον Δήμο Καβάλας δεν θα έπρεπε να υπάρχει
Επόμενο άρθροΗ μετάλλαξη Όμικρον ξεφεύγει από εμβόλια και μονοκλωνικά, δείχνουν νέες μελέτες