Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης σημειώνει τα παρακάτω όσον αφορά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας:

“Η 9η Ιουνίου 2020 θα αποτελεί από εδώ και πέρα μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, καθώς χθες υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και Ιταλίας η συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που υπογράφει η χώρα μας. Η συμφωνία αυτή πιστώνεται στις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια και στη Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ουσιαστικά αναγνωρίζει και οριοθετεί με βάση τη μέση γραμμή/ίσης γραμμής αποστάσεως το δικαίωμα των δύο χωρών να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους θαλάσσιους πόρους πέραν των χωρικών τους υδάτων.

Ελλάδα και Ιταλία, λοιπόν, στα πλαίσια της καλής γειτονίας εγκαθιδρύουν τοις πράγμασι στην Ανατολική Μεσόγειο την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διατρανώνοντας πως η νομιμότητα θα εφαρμοστεί έναντι όλων των δρώντων στην Ανατολικη Μεσόγειο. Είναι μια στρατηγική συμφωνία, θέτοντας τις σχέσεις των χωρών σε μια βάση όπως πρέπει να είναι, νόμιμη!

Η Κυβέρνηση μας, επίσης, δείχνει πως το κράτος έχει συνέχεια, καθώς ήταν η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αυτή που τοποθέτησε τη χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράφοντας σειρά συμφωνιών όπως η Διακήρυξη του Καΐρου, η Συμφωνία για τον TAP και για τον EastMed. Ήταν πρώτος, ο Αντώνης Σαμαράς, που διακήρυξε την ανάγκη χάραξης ΑΟΖ και ανέλαβε πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση. Λοιδορήθηκε τότε, αλλά σήμερα δικαιώνεται…

Η Νέα Δημοκρατία έχει συνέπεια, η Ελλάδα μας έχει συνέχεια!”

Προηγούμενο άρθροT. Ελευθεριάδου | “Η ΝΔ ψηφίζει μόνη της ένα νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης και αντιπαιδαγωγικών διατάξεων”
Επόμενο άρθροΣτην Καβάλα ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου | “Πάμε βόρειο Αιγαίο για διακοπές αλλιώς”