Παρουσία πλήθους ιερωμένων, αξιωματούχων και εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων, ο Δήμος Καβάλας, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022, σε μια ιδιαιτέρως θερμή και σεμνή τελετή, στην Μεγάλη Λέσχη, βράβευσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο.

Οι υπέροχες φωνές των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καβάλας άνοιξαν την εκδήλωση και, στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κώστας Πεφάνης, διάβασε απόσπασμα της ομόφωνης απόφασης του Σώματος για την τιμητική βράβευση των ιερομένων «ως αναγνώριση του πλούσιου, ανθρωπιστικού και κοινωνικού έργου τους, καθώς και στην καθοριστικής συμβολής τους προστασία του Περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για τους τρεις ιεράρχες μίλησε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος είναι επίτιμος δημότης Καβάλας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ως Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Καβάλα έχει έναν επιπλέον λόγο να θεωρεί τιμητική την επίσκεψη του Παναγιώτατου φέτος, που μνημονεύουμε τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων στη καπνούπολη που έγινε προσφυγομάνα. Η παρουσία σας στην Καβάλα φέρνει την ευλογία από τις περιοχές των προγόνων των περισσότερων Καβαλιωτών».

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την προσφώνηση του Δημάρχου ως «συνδημότη», λέγοντας πως «είναι μεγάλη τιμή να ανήκω και στην Καβάλα, μια μητρόπολη του πανσέπτου Οικουμενικού θρόνου και να είμαι είς εξ υμών. Ευρισκόμενος εδώ δεν αισθάνομαι καθόλου ξένος, απεναντίας αισθάνομαι ότι βρίσκομαι εις τα ίδια».

«Σήμερα συμπληρώνονται 195 ημέρες από τότε που η Ουκρανία δέχτηκε εχθρική εισβολή από την Ρωσία και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα μαίνεται ακατάπαυστος ο πόλεμος, προκαλώντας προβλήματα σε όλη την Υφήλιο», επισήμανε ο κ. Μουριάδης, μιλώντας για τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, «στο πρόσωπο τού οποίου», όπως είπε, «βλέπουμε όλον τον Ουκρανικό λαό προς τον οποίο δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και ως Δήμος, βοηθώντας τόσο τους Ουκρανούς που έφτασαν εδώ ως πρόσφυγες, όσο και αυτούς που έμειναν πίσω». Και κατέληξε με την ευχή για γρήγορο τερματισμό του πολέμου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας, μιλώντας στα ελληνικά, δήλωσε πως «ο Ουκρανικός λαός σήμερα υποφέρει, όμως πιστεύουμε ότι θα νικήσει η αλήθεια κι ότι, στο τέλος, θα έχουμε ενωμένη Ουκρανία», και ευχαρίστησε για την βοήθεια που προσφέρει η Καβάλα.

Τέλος, Στην αναφορά του στον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Μουριάδης μίλησε για τον ποιμαντορικό και το πλούσιο κοινωνικό έργο του τόσο ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, όσο και από τη θέση του Αρχιεπισκόπου, την οποία υπηρετεί από το 2008.

Ως γνωστόν, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέστη στην εκδήλωση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα. Το βραβείο του παρέλαβε ο εκπρόσωπός του, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ.κ. Δαμασκηνός.

Ο Δήμαρχος δώρισε στους τρεις ιεράρχες από μια τιμητική πλακέτα κι έναν πάπυρο, καθώς και από μια εικόνα. Του Αποστόλου Παύλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη, της Αγίας Λυδίας στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, και του Αγίου Σίλα στον Αρχιεπίσκοπο.
Η εκδήλωση έκλεισε το Μουσικό Σχολείο με διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού «Η πηγή του χωριού μου».

Προηγούμενο άρθροΚλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
Επόμενο άρθροΟ Δήμαρχος Παγγαίου παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Δήμου Καβάλας, προς τιμή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατρίαρχη