Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας με το νέο lock down. Ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Λεμονίδης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για βάναυση συμπεριφορά εις βάρος της αγοράς που δεν είναι ακορντεόν.

Συγκεκριμένα είπε ότι «για άλλη μία φορά αιφνιδιαστήκαμε. Δύο μέρες πριν είχε έρθει μία εγκύκλιος η οποία μιλούσε για click away την Κυριακή με προαιρετικό άνοιγμα καταστημάτων και ξαφνικά στις 2 του μήνα βγήκε η απόφαση για εκ νέου ολικό lock down. Τελικά ποιος είναι ο προγραμματισμός των συγκεκριμένων ανθρώπων που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Ως τώρα οι αποφάσεις που έχουν παρθεί, σε μία χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, βλέπουμε ότι δεν έχουν μπει στον κόπο να διαβουλευτούν μαζί μας για να δούμε τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Οι αποφάσεις πλήττουν βάναυσα για άλλη μια φορά το εμπόριο, έναν κλάδο που από το Μάρτιο και μετά έχει πειθαρχήσει σε όλα τα μέτρα και τις οδηγίες. Χαρακτηριστήκαμε από τον πρωθυπουργό ως η ασφαλέστερη τάξη σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού. Οι μικρές επιχειρήσεις που το μόνο που κάνουν είναι να πληρώνουν φόρους, τελικά κερδίζουν μόνο τιμωρία. Κλειστά μαγαζιά συνεχώς. Κάποια στιγμή τα ψέματα τελειώνουν και πρέπει κάποια πράγματα να ειπωθούν με το όνομά τους. Η αγορά δεν είναι ακορντεόν, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσαρμόζεται αλλά έχει και τα όριά της. Δέκα χρόνια τώρα η αγορά και το εμπόριο περνούν μεγάλη κρίση. Από το Μάρτιο έχουμε χάσει 4 μήνες εσόδων μέσα στο 2020 ενώ τα έξοδα κανονικά τρέχουν. Όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί ως τώρα δεν αγγίζουν ούτω το 10% των εξόδων μας. Πίσω από τις απρόσωπες επιχειρήσεις που βλέπουν αυτοί, υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες που μοχθούν καθημερινά. Δεν μπορούμε να αναλογιστούμε με ποιο κριτήριο παίρνονται αυτές οι αποφάσεις. Αλλάζουν αποφάσεις εντός 48ωρου, μία φορά στις αρχές Νοεμβρίου και μία τώρα. Δεν γίνεται η κοινωνική τάξη των εμπόρων να είναι πάντα στόχος και να χτυπιέται βάναυσα.

Δώσαμε πολλές ευχές να είναι καλύτερο το 2021 από το 2020 αλλά δεν ξεκινήσαμε καλά και δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι. Έχουμε κάνει ό,τι μας έχουν ζητήσει, αλλά φτάνει. Κάπου θα πρέπει όπως εμείς έχουμε δεχθεί όλα αυτά τα μέτρα κι αναλογιστήκαμε τις ευθύνες μας, να αναλογιστούν και άλλοι τις δικές τους ευθύνες και να πράξουν αυτό που πρέπει».

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Για τις χειμερινές εκπτώσεις είπε ότι «τι να προσδοκούμε; Ότι στις 11 του μήνα θα ανοίξουμε, όταν ανά 48 ώρες αλλάζουν τις αποφάσεις τους; Εννοείται ότι τότε ξεκινούν οι καθιερωμένες χειμερινές εκπτώσεις κι έχουμε εμπόρευμα πάρα πολύ για να μπορέσουμε να το ρευστοποιήσουμε, κάναμε παραγγελίες την άνοιξη για το χειμώνα, έχοντας την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ξαναπάμε σε lock down, αλλά δεν μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι το εμπόριο είναι ένας υπολογιστής που πατώντας το enter μπορούν να γίνουν όλα ως διά μαγείας. Σε εμάς υπάρχει προγραμματισμός. Σε εκείνους υπάρχει; Ή ανά 48 ώρες θα αλλάζουν την άποψή τους; Για το συνωστισμό που παρατηρείται ανά τη χώρα δεν ευθύνεται το μικρό κατάστημα. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους».

Προηγούμενο άρθροΠλημμυρικά φαινόμενα απο την έντονη βροχόπτωση στη Χρυσούπολη- Video
Επόμενο άρθροΕνοχλημένος με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης – Οι διαπραγματεύσεις Δημητριάδη με την Αρχιεπισκοπή