Ολοκληρώθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις με την αγορά της Καβάλας να μετρά τις πληγές της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλη Λεμονίδη δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους καταναλωτές.

Ο κ. Λεμονίδης σχολίασε πως “Είναι γεγονός πώς ο μήνας Μάρτιος από την πρώτη στιγμή του ήταν ένας μήνας που αναμέναμε όλοι μας, προκειμένου να λάβουμε κάτι το καλύτερο, να προχωρήσουμε εμπρός και ο κόσμος σε ό,τι αφορά το καταναλωτικό κομμάτι πάντοτε μήνα Μάρτιο έκανε την αρχή για αγορές που θα συνδύαζαν την είσοδο σε μια νέα εποχή.

Αυτά όμως προ γεγονότων. Πλέον όλοι καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση αν ήταν δύσκολη, πλέον όσο πάει χειροτερεύει…. Διότι ενώ έχουμε περάσει τα δύο χρόνια της πανδημίας και ενώ έχουμε αρχίσει να “συνηθίζουμε” σε αυτή την μη κανονικότητα, είχαμε τις ελπίδες μας ότι την άνοιξη και ειδικά εκεί κάπου προς το καλοκαίρι θα υπάρχει η κίνηση τουλάχιστον η τουριστική, δηλαδή το προϊόν αυτό το οποίο δίδει προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά τους τζίρους των καταστημάτων, αλλά πάντοτε βλέπουμε ότι υπάρχουν στην ζωή μας και οι αστάθμητοι παράγοντες όπως αυτό που συμβαίνει στην Ρωσία και στην Ουκρανία κάτι που θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα και δη στη δική μας περιοχή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τουρίστες και ειδικά οι Βαλκάνιοι, που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ερχόταν στις περιοχές μας μια και τους αρέσει η όλη κατάσταση και αυτό που βρίσκουν εδώ στην πόλη μας ή στο νησί της Θάσου και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή ωραίες παραλίες, όμορφες εικόνες, διαμονή σε καλές τιμές οπότε και εμείς κερδίζαμε από όλη αυτή την κίνηση που γινόταν μια και πολλοί τουρίστες πήγαιναν στην αγορά και αφήναν και τα χρήματά τους. Αυτό φέτος, ενώ είχαμε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να συμβεί, διαφαίνεται πια ότι πολύ δύσκολα θα συμβεί”.

ΕΙΝΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ

Ο ίδιος εκτιμά ότι πλέον το μοναδικό οξυγόνο που έχουμε ως περιοχή, ο τουρισμός, μια και δύο χειμώνες “όλοι εμείς του εμπορικού κομματιού ήμασταν κλειστοί δεν μπορεί να μας αφήσει την προσδοκία ότι κάτι θα πετύχουμε.

Δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το κακό που έχει ξεκινήσει και όταν σταματήσει δεν ξέρουμε τι παράπλευρες απώλειες θα έχει. Τι απόνερα και τι προβλήματα θα μας αφήσει αν συμβεί αυτό, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το 2022.

Όταν έφευγε το 2021 όλοι δίδαμε ευχές και λέγαμε δεν μπορεί το 2022 θα είναι καλύτερο. Η κατάσταση θα πηγαίνει προς την κανονικότητα, έλα όμως που ποτέ δεν μπορείς να κάνεις σχέδια γιατί δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ τι θα προκύψει!”.

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Αναφορικά με τις εκπτώσεις του έτους λοιπόν ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον δεν χρειάζεται να λέμε πάρα πολλά. “Πολύ απλά δεν ξεκίνησαν ποτέ, δεν τελείωσαν ποτέ οι εκπτώσεις. Δεν υπήρξαν καν εκπτώσεις!!! Χειμερινές εκπτώσεις του 2022 δεν είχαμε ποτέ. Δεν υπάρχουν τζίροι, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ποσοστά. Όλα αποτυχία σκέτη…. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, εκτός από το οικονομικό, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια όλα αυτά και με την ενέργεια μαζί μας φέρουν μια αλλαγή που την είδαμε. Και εδώ πρέπει να γίνει κάτι επιτέλους και πρέπει να αντιμετωπισθούν επιτέλους και τα θέματα της ενέργειας από τους ιθύνοντες μια και σε διαφορετική περίπτωση όλα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Αυτή την στιγμή αν από τα 5 προβλήματα που είχαμε λέγαμε ότι τα 2-3 θα φεύγανε και θα προχωρούσαμε μπροστά βλέπουμε ότι πλέον προστίθενται και άλλα προβλήματα. Κάποια από αυτά θα μπορούσαμε εκ των έσω να τα λύσουμε. Αλλά έχουμε αστάθμητους παράγοντες και πλέον εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Διότι αν ανέβει η τιμή του πετρελαίου, του αερίου ή οτιδήποτε άλλο, τότε τι θα κάνουμε εμείς;; Θέλουμε βοήθεια και επιχειρήσεων και νοικοκυριών” τόνισε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Υποτονικά, όπως ξεκίνησε, η φετινή χειμερινή περίοδος εκπτώσεων, με τον ίδιο τρόπο και ολοκληρώθηκε. Οι χειμερινές εκπτώσεις, στη σκιά του ξέφρενου ράλι τιμών της ενέργειας, αλλά και της γενικότερης ακρίβειας που έχουν εξαντλήσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, δεν κατόρθωσαν να ενεργοποιήσουν τους πολίτες.

«Οι συνεχείς αυξήσεις τιμών σε συνδυασμό με τους υπέρογκους λογαριασμούς της ενέργειας στέρησαν πόρους και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Κρατήσαμε τις τιμές, κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό!!!» σχολιάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πορεία των εκπτώσεων ήταν προδιαγεγραμμένη πως θα ήταν κακή».

Σύμφωνα με τον κ. Λεμονίδη «οι έμποροι σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την κατακόρυφη πτώση εσόδων θα συνεχίσουν με προσφορές στο 50% των εμπορευμάτων όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος, μετά την ολοκλήρωση των εκπτώσεων, οι οποίες, σύμφωνα, με εμπόρους δεν αποτέλεσαν τονωτική ένεση για κανέναν από τους κλάδους του λιανεμπορίου.

Όπως λένε έμποροι «τα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες, στους δήμους, στους παρόχους ενέργειας βρίσκονται εδώ. Ο Γολγοθάς των δόσεων σε συνθήκες μειωμένου τζίρου από τη μία και εκρηκτικών αυξήσεων σε ενέργεια, εμπορεύματα κ.λπ. από την άλλη, παραμένουν σε πλήρη ισχύ, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας. Οι έμποροι και οι μικροί επαγγελματίες έχουν ανάγκη από μέτρα μονίμου χαρακτήρα στήριξης, προκειμένου να κατορθώσουν να ανταπεξέλθουν».

Προηγούμενο άρθροΕίναι νωρίς να μιλήσουμε με ασφάλεια για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κατάσταση” δηλώνει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Αθανάσιος Τσώνης
Επόμενο άρθροΔήλωση Δημάρχου Καβάλας, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας