Το εμπόριο νικήθηκε από την πανδημία αλλά και από το θέμα της ενέργειας όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν ανέμεναν μία τέτοια κατάσταση εν μέσω χειμερινών εκπτώσεων.

Όπως τόνισε αρχικά “Η πανδημία έχει σκοτώσει το εμπόριο. Βέβαια όσο περνά ο καιρός άρχισαν να μπαίνουν και άλλοι παράγοντες και η ήττα μεγεθύνεται και γίνεται όλο και πιο έντονη!

Το πρόβλημα αρχίζει και γιγαντώνεται. Και πλέον αρχίζουμε και μιλάμε για το θέμα της ενέργειας και όχι βέβαια μόνο του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί είναι γενικότερα, όλο αυτό το κομμάτι που έχει να κάνει με άλλες παραμέτρους.

Η ενέργεια αυτή την στιγμή δεν δημιουργεί καμία προσδοκία αισιοδοξίας για πολλά. Έχουμε εμπρός μας άλλους δύο μήνες που θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι μήνες. Και ειλικρινά κανένας συνάδελφος δεν περίμενε ότι θα ξεκινούσε η περίοδος των εκπτώσεων και δεν θα είχαμε κάποια κίνηση.

Γιατί το προηγούμενο διάστημα έτσι και αλλιώς δεν υπήρχε κίνηση, εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε με πολύ μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που αγγίζουν ακόμη και το 70% και δεν υπάρχει η ανάλογη διάθεση, ψυχολογία και οικονομική πλέον δυνατότητα να βγουν οι καταναλωτές και να καταναλώσουν κάποια προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Ακόμη και τα καταστήματα τροφίμων, ακόμη και εκεί δηλώνουν ότι πλέον υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επισκεψημότητα…. Ο κόσμος δεν πηγαίνει πλέον τόσο συχνά στα σούπερ μάρκετ και όταν πηγαίνει δεν παίρνει πια ένα καλάθι γεμάτο παρά επιλεκτικά κάνει κάποιες αγορές. Όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα δίνει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα στην αγορά”..

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν ξέρει πια τι πρέπει να κάνουν αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τις απαραίτητες αποφάσεις. “Είτε μιλάμε για υπουργεία, είτε για φορείς, πρέπει να πάρουν αποφάσεις γιατί αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να αυξηθεί ο αριθμός των λουκέτων στην αγορά και να περιμένουμε όλοι ως μάνα εξ ουρανού, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού – τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μας, που για να φτάσουμε ως εκεί όμως θα είναι σαν να θέλουμε να ανέβουμε σε μια πλαγιά!!!”.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν καθημερινό πολύ δύσκολο αγώνα που ίσως και να αγγίζει τα όρια του ηρωισμού. “Το ότι οι έμποροι έχουν τα καταστήματα ανοικτά και μάλιστα με εμπορεύματα είναι μια τεράστια επιτυχία. Γιατί όλοι οι προμηθευτές μας, κομμάτι της τροφοδοτικής αλυσίδας που από κάπου ξεκινάει, έχουν αλλάξει τους τρόπους συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο.

Γιατί δεν μπορείς να πιστωθείς για να πάρεις εμπόρευμα επειδή έχεις ωραία μάτια και ωραία μαλλιά. Όλοι αναζητούν αγοραστές με δυνατότητα να έχουν τρόπους απόσβεσης μετρητοίς. Η πίστωση πλέον ενώ ήταν στο 100% έφτασε στο 10%. Άρα την επόμενη περίοδο, με την ανέχεια που υπάρχει δεν θα υπάρχει η δυνατότητα στους εμπόρους να γεμίσουν τα καταστήματα τους με εμπορεύματα. Και ας βγουν επιτέλους, μια και πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια με την πανδημία, που τρώμε εμείς πραγματικό ξύλο και ας δώσουν σε αυτές τις άμοιρες μικρές επιχειρήσεις που αιμοδοτούν όλα τα αυτά τα χρόνια το ελληνικό κράτος!!!” τόνισε ενώ πρόσθεσε πως σε διαφορετική περίπτωση “ίσως και να μας έχουν ξεγραμμένους. Απλά ας βγουν και ας το πουν. Τουλάχιστον να το ξέρουμε”.

Προηγούμενο άρθροΑντιρρήσεις από τον δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Παπαδόπουλο για την εικόνα των ανταποδοτικών τελών που παρουσιάζει ο Δήμος Καβάλας
Επόμενο άρθροΚατερίνα Πετράκη: Στα όρια τους όλοι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καβάλας