Λίγες ημέρες προ των Χριστουγέννων και η αγορά της Καβάλας  προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Λεμονίδης «Έχουμε πει ότι το βασικό μας πρόβλημα είναι το οικονομικό. Οι καταναλωτές έχουν στεγνώσει παρά τις καιρικές συνθήκες. Οι τελευταίες είναι ένα θέμα αλλά και η ψυχολογία του κόσμου παίζει ρόλο οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι άκρως απογοητευτικό.

Συνομιλώντας με πάρα πολλούς εμπόρους και επαγγελματίες – και έχω χρόνο να το κάνω αφού δεν έχει καθόλου δουλειά –  μου λένε ότι δεν υπάρχει δουλειά πουθενά. Ακόμη και στα εορταστικά είδη δεν υπάρχει κίνηση. Και αυτό εν μέσω Δεκεμβρίου. Βέβαια και πέρσι μπήκαν οι συντάξεις πιο νωρίς και φέτος το ίδιο θα γίνει. Εντάξει. Είναι ένα ποσό που μπαίνει και χρησιμοποιείται για κάποιες αγορές πρώτης ανάγκης ή για κάποιες αγορές επείγουσες ή για τις πληρωμές αναγκαίων και πάλι υποχρεώσεων.

Από εκεί και μετά για το Γενάρη δεν θα μπει νέα σύνταξη και ο κόσμος θα πρέπει να περάσει και άλλες πολλές ημέρες με τα ίδια χρήματα. Τι θα μείνει; Οπότε μόνο είδη πρώτης ανάγκης θα πρέπει να πάρουν πριν τις γιορτές. Θα βοηθήσει λιγάκι τις ημέρες που εμείς περιμένουμε δουλειά, δηλαδή προπαρομονή και παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό συνέβη, η αισιοδοξία πάει περίπατο και ενώ λέγαμε ότι το 2018 θα έφερνε κάτι, τελικά λέμε να φύγει το άσχημο 2018 και να έρθει κάτι άλλο, αν είναι βέβαια εφικτό».

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ο ίδιος εκτιμά ότι και τα επιδόματα και τα μερίσματα που μπήκαν δεν ήρθαν στην αγορά αφού μάλλον πήγαν σε φόρους, ρυθμίσεις ή όπου αλλού. «Αυτό φάνηκε, κίνηση στην αγορά δεν είδαμε. Ειλικρινά θα μπορούσα να είμαι και εγώ αισιόδοξος, αλλά αυτό δεν γίνεται αφού ακόμη και εγώ να έχω δουλειά εισπράττω αρνητική ενέργεια από τους συναδέλφους και στεναχωριέμαι που δεν υπάρχει δουλειά. Αλλά και οι εκπτώσεις και οι προωθητικές ενέργειες είναι πολλές, με αποτέλεσμα σχεδόν όλο τον χρόνο να πουλάμε με εκπτώσεις – 6 με 7 μήνες έκπτωση – και έτσι ελαχιστοποιείς την κερδοφορία σου και οι υποχρεώσεις όλο αυξάνονται. Και από την άλλη και ο κόσμος ζητά συνέχεια εκπτώσεις, οπότε το σκηνικό φέρνει την πολύ μικρή επιχείρηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Ξεκινήσαμε με τις ελαστικές λειτουργίες της αγοράς από τον τέως υπουργό  κ. Χατζηγάκη και φτάσαμε στις συνεχείς εκπτώσεις».

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Αναφορικά με το διάκοσμο και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ο ίδιος μιλώντας για τον Εμπορικό Σύλλογο τόνισε ότι  «Η εικόνα που δίδει ο στολισμός της πόλης μας σε σχέση με άλλες χρονιές είναι πολύ καλύτερη. Η αρχιτέκτονας  κ. Καλέα που ανέλαβε τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο,  στο κομμάτι της καλαισθησίας έφερε ένα άψογο αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να φτιάξουμε το μύθο! Δεν αναμειγνύομαι σε πολιτικά παιχνίδια. Η Καβάλας όμως για να μπορέσει να φτάσει στο σημείο ενός μύθου, θέλει σκέψη, χρόνο, συνεργασίες και πολλά άλλα πράγματα. Η προσπάθεια έγινε βέβαια. Θα πρέπει να ξέρουμε πάντα πόσα ξοδεύονται και πόσα κερδίζονται.

Θα αναφερθώ στην Λευκή Νύχτα που διοργανώσαμε ως Εμπορικός Σύλλογος όπου είχαμε  10 δράσεις στην αρχή, 40 πέρσι. Σιγά σιγά χτίζεται κάτι. Και το ποσό που δαπανούμε είναι μηδαμινό σε σχέση με το όφελος των καταστηματαρχών».

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Καβάλας προσπαθεί να εκδοθεί προεδρικό Διάταγμα για το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Καπνεργάτη
Επόμενο άρθροΚινητοποίηση λόγω καπνών στην Eurobank