Επαφές με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας είχε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης για τον Βιολογικό Καθαρισμό του Δάτου. Όπως ανέφερε στόχος τους είναι να τον αναβαθμίσουν και αναζητούν 2,7 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε μία λύση για τον βιολογικό του Δάτου που από την πρώτη στιγμή που κατασκευάστηκε υπάρχουν κατασκευαστικές αστοχίες και λάθη. Άρχισε και παλιώνει σιγά- σιγά και θα αρχίσουμε να έχουμε θέματα πολύ σοβαρά. Αντί να υπάρχουν δύο γραμμές επεξεργασίας υπάρχει μία και δεν μπορείς να λειτουργείς τη μία και να έχεις την άλλη στη συντήρηση. Πολλά μηχανήματα δεν μπορούν να συντηρηθούν. Ο πρόεδρος του Πολυστύλου, Δάτου, Μικροχωρίου κ. Λόλακας πιέζει και αξίζει τον κόπο να δώσουμε λύσεις. Γι’ αυτό κατεβήκαμε στην Αθήνα για να βρούμε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο είτε από το υπουργείο Εσωτερικών είτε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ή τις Δημόσιες Επενδύσεις και να δώσουμε λύσεις.

Έχουμε έτοιμη τη μελέτη. Τα 6 αντλιοστάσια λυμάτων έχουν μπει στο προηγούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της ΔΕΥΑΚ των 6 εκ ευρώ που έχει εγκριθεί και μένουν να γίνουν πολλές εργασίες στο βιολογικό. Το ύψος των εργασιών είναι 2,7 εκ ευρώ, μεγάλο ποσό για να το χρηματοδοτήσει η ΔΕΥΑΚ. Θα συνεχιστούν οι επαφές. Θέλουν να μας βοηθήσουν. Ο δήμαρχος είναι στην Αθήνα για τη συνάντηση των ΚΕΔΕ όλη της χώρας (σ.σ. σήμερα) και θα έχει επαφές για το ίδιο ζήτημα. Θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το καλοκαίρι. Πιστεύω να βοηθήσουν και οι βουλευτές της Καβάλας αφού το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πρέπει να δοθεί λύση για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Είμαι αισιόδοξος.

Στο υπουργείο Εσωτερικών συναντήσαμε τον υπεύθυνο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ζητήσαμε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για τα έργα που ήδη τρέχουν, το εμβληματικό των 14,5 εκ και αυτό των 6 εκ. που εγκρίθηκε πριν δύο εβδομάδες. Έχει φρακάρει το «Αντ. Τρίτσης» και δεν μπορούν να μπουν άλλα έργα εκεί. Έχουμε κι άλλα πράγματα να κάνουμε. Την αντικατάσταση του δικτύου Πολυστύλου, Δάτου, Μικροχωρίου, την αντικατάσταση του δικτύου Κρηνίδων έργο ύψους 7 εκ ευρώ και την υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Πρόσθεσε ότι «αυτό που δεν πάει καλά είναι τα οικονομικά. Το κόστος ενέργειας μας έχει γονατίσει, όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης συνάντησε τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να δοθεί λύση οπωσδήποτε στο ενεργειακό κόστος. Αυτό που ανακοινώθηκε ότι από τα 65 ευρώ τη μεγαβατώρα θα πάει στα 130, δεν αρκεί για τις ΔΕΥΑ. Πρέπει να εξαιρεθούν από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις διότι είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες. Δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε το κόστος ενέργειας στους καταναλωτές. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει.

όταν έρθει κάποια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να το στηρίξουν όλοι μέσα στη Βουλή. Θα πρέπει οι Δημοτικές Επιχειρήσεις να συνεχίσουν να παρέχουν φθηνό καθαρό νερό, καλή διαχείριση λυμάτων και για να γίνει αυτό πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη η Πολιτεία. Να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε χρονικό περιθώριο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις επενδύσεις που ήδη έχουμε σχεδιάσει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ραβδάκι, θέλει 1 με 1,5 έτος για να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο και να παράγει ρεύμα. Το ίδιο ισχύει και για την ενεργειακή κοινότητα. Πρέπει να έχουμε πίστωση χρόνου. Μετά ας κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΥΑ όταν θέλουν κάνουν τέτοια έργα. Ασχολούμαστε με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό πρέπει να το στηρίξει η κυβέρνηση. Το κάνει μέχρι ένα σημείο και πρέπει να το κάνει καλύτερα. Γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει τη νομοθετική πρωτοβουλία και την αντιπολίτευση να το στηρίξει. Θεωρώ ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από την ΚΕΔΕ και θα έχουμε ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Ανάλογη θα είναι και η αντίδρασή μας. Αν δεν δοθεί λύση, θα παραδώσουμε τα κλειδιά των ΔΕΥΑ».

Προηγούμενο άρθροΕπιβεβαιώνει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο διοικητής, Ντίνος Κλειτσιώτης
Επόμενο άρθρο“Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι καλό θα έρθει στον τουρισμό μας” δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης