Το νέο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ εντοπίζει τις διαρροές νερού με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία το τρίτο αντλητικό συγκρότημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Απόστολο Χρόνη αυτό το εμβληματικό έργο έχει δώσει λύσεις στην ΔΕΥΑΚ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ξέρουμε το πρέπει να γίνει κι αυτό κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Απ’ όταν ξεκίνησε το εμβληματικό έργο –υπάρχουν 8 παρόμοια σε όλη τη χώρα, που πέρασαν στο «Αντώνης Τρίτσης»- τα αποτελέσματα φαίνονται καθημερινά. Τα προηγούμενα χρόνια, τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, χρειαζόταν να μπει σε λειτουργία και τρίτο αντλητικό συγκρότημα. Φέτος επειδή έχουμε ακυρώσει πολλά χιλιόμετρα παλιού δικτύου, βλέπουμε να μειώνονται οι διαρροές. Οπότε η φετινή χρονιά με τον αυξημένο τουρισμό και τα γεμάτα καταλύματα σε Καβάλα, Παληό, Καρβάλη και Φιλίππους, οι καταναλώσεις νερού ήταν μεγαλύτερες από ποτέ. Φέτος δεν μπήκε το τρίτο αντλητικό που σημαίνει ότι «πιάσαμε» πολλές διαρροές. Αυτό θα συνεχιστεί. Είχα μια συνάντηση με τον εργολάβο για την ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης στην Καβάλα και από το Σεπτέμβριο θα απλωθούμε σε όλη την πόλη. Από βδομάδα θα έρθει συνεργείο που θα δουλεύει στην Αβέρωφ για να μπορέσει να περάσει από εκεί και το φυσικό αέριο κι ο εργολάβος για την υπογειοποίηση καλωδίων για να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη. Δεν θα φύγει από κέντρο της πόλης μέχρι τέλος Νοεμβρίου για να κάνει όλο το δίκτυο από την οδό Ομονοίας μέχρι το παραλιακό μέτωπο.

Ένα δεύτερο συνεργείο θα δουλεύει στο Περιγιάλι για να ολοκληρώσει το νέο δίκτυο και να ακυρωθεί το παλιό, ένα τρίτο συνεργείο θα είναι στο Βύρωνα όπου ήδη έχει δουλέψει ένα 6μηνο κι έχουμε ακυρώσει πολλά χιλιόμετρα παλιού δικτύου κι ένα τέταρτο συνεργείο θα πάει στη Νεάπολη που είχαμε πολλά προβλήματα και τα λύσαμε από τη στιγμή που μπήκαν τοπικοί σταθμοί ελέγχου και ρύθμισης πίεσης. Θα μπουν συνολικά 11 σταθμοί στην Καβάλα που μας δίνουν τις καταναλώσεις και μας δείχνουν τις διαρροές. Με το Παληό δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βάλαμε 4 τοπικούς σταθμούς θα μπει άλλος ένας και με τον τελευταίο που βάλαμε στην οδό Καρυωτάκη γλυτώσαμε πολλές διαρροές».

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Πρόσθεσε ότι «η Υπηρεσία τρέχει μέρα- νύχτα παρά το ότι είμαστε πολύ λίγοι και γι’ αυτό μειώσαμε τις διαρροές. Στη 1 Σεπτεμβρίου 2019 όταν είχα έρθει βρήκα 196 βλάβες. Σήμερα σε όλο το Δήμο Καβάλας έχουμε 32 βλάβες κι όχι μεγάλες. Πέρα από το ότι γλυτώνουμε πολύ σε ενεργειακούς πόρους, γλυτώνουμε και περιβαλλοντικούς πόρους. Με το νέο δίκτυο θα έχουμε λιγότερες διαρροές, λιγότερες βλάβες και μικρότερη ταλαιπωρία του κόσμου.

Θα ταλαιπωρηθούμε κι εμείς και οι συμπολίτες μας όταν αρχίσουν τα έργα στο κέντρο της πόλης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ζητώ υπομονή και κατανόηση από όλους. Πρέπει να αντικατασταθεί το παλιό δίκτυο, να μείνει σε χρήση μόνο το νέο που θα μας πάει άλλα 40-50 χρόνια. Είμαστε σε διαδικασία να αλλάξουμε τη ΔΕΥΑΚ. Το ίδιο κάνουμε και με τα αντλιοστάσια που μέχρι τον Οκτώβριο θα βγει ο διαγωνισμός για τα αντλητικά συγκροτήματα. Πήραμε 6,1 εκ ευρώ για να αλλάξουμε όλες τις αντλίες. Όπως κάναμε με τον Α5 στο Περιγιάλι κι είχαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με καθαρές θάλασσες και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60%. Έχουμε επίσης το φωτοβολταϊκό έργο του 1 μεγαβάτ που θα μας γλυτώσει από αρκετά χρήματα από την ενέργεια. Οι κινήσεις γίνονται για να εξοικονομήσουμε υδάτινους και ενεργειακούς πόρους».

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Παπαδόπουλος: Ενδημικός τείνει να γίνει ο κορωνοϊός
Επόμενο άρθροΘόδωρος Μουριάδης: Θα είναι μεγάλη η εξοικονόμηση ενέργειας στο 12ο Δ.Σ. Καβάλας