Το ΤΕΕ ανακοίνωσε την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολο Παυλίδη τη Δευτέρα θα έχουν διαδικτυακά μία ενημερωτική εκδήλωση.

Όπως είπε ο ίδιος «η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι, πλέον, γεγονός και υποχρέωση για όλους όσοι κάνουν μεταβιβάσεις σε ακίνητά τους είτε προχωρούν σε κατασκευή νέων κτηρίων. Στην επόμενη πενταετία η υποχρέωση θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα ακίνητα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εφαρμογές που έχει δρομολογήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο την τελευταία πενταετία με στόχο αν φτάσουμε στην πλήρη ψηφιοποίηση, στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό όλων των υπηρεσιών προκειμένου και να γίνονται όλα πολύ πιο γρήγορα, να καταργήσουμε δηλαδή την γραφειοκρατία που συναντάμε σε πολλές περιπτώσεις και να μπορούμε να τα διεκπεραιώσουμε γρήγορα εύκολα χωρίς περιττά έξοδα και χρονικές τριβές.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι σε αντιστοιχία, θα μπορούσαμε να πούμε, με την αστυνομική ταυτότητα που έχουμε όλοι μας και μας προσδιορίζει μοναδικά. Θα είναι ένας αριθμός ο οποίος θα προσδιορίζει μοναδικά τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα που έχει σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο. Δηλαδή, τις άδειες με τις οποίες κατασκευάστηκε, αν έχουν γίνει επεκτάσεις, αν υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές κι έγινα τακτοποιήσεις, αδειοδοτήσεις, βεβαιώσεις, εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες. Θα είναι, δηλαδή, ένας πλήρης φάκελος με όλα όσα αφορούν την ιδιοκτησία. Συνεπώς, αν στο μέλλον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να μεταβιβάσει ή επιθυμεί να κάνει κάποια άλλη εργασία στο ακίνητο, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει ξανά σε όλες τις υπηρεσίες, πολεοδομία, αρχαιολογία κλπ, προκειμένου να αναζητά να κάνει αιτήσεις και να περιμένει αντίγραφα κλπ. Θα είναι όλα εκεί ηλεκτρονικά συγκεντρωμένα στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Αρμόδιος για να συγκεντρώσει αυτά τα έγγραφα, να τα ανεβάσει στο σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, την πλατφόρμα δηλαδή που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική ταυτότητα είναι ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός. Αυτός αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα από τις υπηρεσίες, να τα ψηφιοποιήσει και να τα ανεβάσει με δική του ευθύνη στην πλατφόρμα».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Κάθε νέα εξέλιξη σίγουρα στην αρχή έχει προβλήματα. Δημιουργούνται ερωτήσεις, απορίες κλπ, γι’ αυτό και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 2 το μεσημέρι, μία εκδήλωση διαδικτυακή μέσω της εφαρμογής Zoom όπου θα έχουμε προσκεκλημένους 4 εισηγητές από την Αθήνα, από την κεντρική υπηρεσία του ΤΕΕ. Είναι άνθρωποι που διαχειρίζονται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, για να μας μιλήσουν για τον τρόπο που συμπληρώνονται τα σχετικά στοιχεία και στο δεύτερο μέρος θα υπάρχει δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας. Θα μπορούν, δηλαδή, οι συμμετέχοντες να κάνουν τις ερωτήσεις τους στους εισηγητές και να πάρουν τις απαντήσεις που θέλουν. Είναι μια εκδήλωση που μπορεί να βοηθήσει στο να προχωρήσουν τα πράγματα με λιγότερα προβλήματα και περισσότερη ταχύτητα».

Προηγούμενο άρθροΛευτέρης Κυριακίδης: Πολλά τα έργα που εκτελούνται στο νησί της Θάσου
Επόμενο άρθροPower Pass: Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα με βάση τον ΑΦΜ – Τι εξετάζεται για μετά τις 30 Ιουνίου