images

Με την παρατήρηση του προέδρου Γιώργου Γραμμένου ότι για μία ακόμη φορά καθυστέρησε η έναρξη της συνεδριάσεως άρχισε η διαδικασία της Πέμπτης για το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Ο πρόεδρος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2,5 ετών από την ανάληψη καθηκόντων της διοικήσεως Τσανάκα, ευχαρίστησε τη δήμαρχο για την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του και όσους συμβούλους στήριξαν την υποψηφιότητά του. Ο πρόεδρος σημείωσε ότι στη διάρκεια των 2,5 ετών υπήρξαν τόσο ευχάριστες όσο και δυσάρεστες στιγμές, εξετάσθηκαν θέματα που είχαν σημασία για την καθημερινότητα των δημοτών, ενώ ζήτησε συγνώμη από τους επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Βέρο – Παππά – Παπαδόπουλο εάν σε κάποιες στιγμές έντασης η συμπεριφορά του δεν ήταν η πρέπουσα.
Την Κυριακή 5 Μαρτίου το σώμα θα συνεδριάσει του δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο του σώματος, νέα μέλη για τις δημοτικές επιτροπές και νέους εκπροσώπους στην ΠΕΔ. Διανεμήθηκε στο σώμα ο απολογισμός των εξόδων για την προσφυγική φιλοξενία ώστε να μελετηθεί και σε επόμενη συνεδρίαση όπου θα παραβρίσκεται και ο απόντας, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης ώστε να δώσει διευκρινίσεις.

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα που προέκυψε λόγω συμμετοχής της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στην έκθεση της Κωνσταντινουπόλεως, δημιουργώντας θόρυβο για πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η επίθεση μέσω συκοφαντικού δημοσιεύματος στράφηκε ενάντια σε όλο το δημοτικό συμβούλιο, έτσι ο πρόεδρος ανέλαβε να αποκαταστήσει την αλήθεια βασιζόμενος και σε στοιχεία που παραχώρησε η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου. Ψήφισμα σχετικό με τους δασικούς χάρτες μοιράστηκε στους συμβούλους ώστε να διαβαστεί και να εγκριθεί από το σώμα.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟ ΔΟΪΡΑΝΗΣ

Επαγγελματίες της οδού Δοϊράνης βρέθηκαν στη συνεδρίαση προκειμένου να διατυπώσουν τα παράπονά τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πεζόδρομος κυρίως εξαιτίας της τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων. Ο δρόμος χαρακτηρίστηκε ως «νεκρός» και «έκτρωμα», ενώ καταστηματάρχης που διατηρεί δισκοπωλείο διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες υπό τις οποίες καλείται να δουλέψει. Δεν τον θέλουμε ως πεζόδρομο αλλά ως δρόμο, σημείωσε επαγγελματίας της περιοχής. Ο κ. Γραμμένος δήλωσε ότι η απόφαση χαρακτηρισμού της οδού Δοϊράνης ως πεζόδρομου θα εξετασθεί εκ νέου, επίσης θα ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους οι κατασκευές που έχουν γίνει. Ο δρόμος δεν είναι πάρκινγκ, απάντησε η δήμαρχος, ζητώντας από τους επαγγελματίες να ειδοποιούν άμεσα στη δημοτική αστυνομία εάν εντοπίζουν κάποιον παράνομα σταθμευμένο οδηγό.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΑΡ

Κάτοικοι των Κρηνίδων βρισκόταν στην αίθουσα ως εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής πολιτών κατά του αγωγού ΤΑΡ. Ο Παναγιώτης Αρσονιάδης που έλαβε το λόγο χαρακτήρισε ως σοβαρό κίνδυνο τον αγωγό που θα τοποθετηθεί στην περιοχή, θυμίζοντας ότι το μοναδικό επιχείρημα της εταιρείας για την όδευση είναι το κόστος κατασκευής. Ωστόσο η δήμαρχος παρατήρησε ότι ουδέποτε άκουσε από εκπρόσωπο της εταιρείας να υποστηρίζει κάτι ανάλογο. Ο κ. Αρσονιάδης ζήτησε να τεκμηριώσει η εταιρεία τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική όδευση.

48 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί προκειμένου να κινηθούν νομικά όσοι ιδιοκτήτες γης δε θα αποζημιωθούν. Οικονομική στήριξη από το δήμο στη δικαστική προσφυγή των πολιτών αιτήθηκε ο κ. Αρσονιάδης, που πρότεινε επίσης την επιτόπια διοργάνωση συναυλίας μέσω πρωτοβουλίας του δήμου ώστε όλοι οι πολίτες να διαπιστώσουν την άθλια κατάσταση που προκαλεί η όδευση στην περιοχή. Η δήμαρχος απάντησε ότι οι προτάσεις των πολιτών θα εξετασθούν. Η δήμαρχος θύμισε την εκπαραθύρωση του δήμου από σύσκεψη όπου παραβρέθηκαν οι τρεις εμπλεκόμενοι περιφερειάρχες.

Ο Κωστής Σιμιτσής έλαβε το λόγο επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επανέρχονται στο σώμα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί και έχουν λυθεί, όπως οι απαντήσεις που έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Ο δήμος θα πρέπει να πιέσει για τη σύντομη εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ αποφάνθηκε ο κ. Σιμιτσής, ώστε να προληφθούν τετελεσμένα γεγονότα. Ο αγώνας των αγροτών είναι πολύ σημαντικός, αφού εκείνοι ήταν που πρώτοι αφύπνισαν το δήμο, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ζητώντας από τη δημοτική αρχή και προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ & ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Ο κ. Σιμιτσής συνεχάρη τη διοίκηση για την ενημερωτική εκδήλωση περί δασικών χαρτών και ρώτησε εάν η δημοτική αρχή σκοπεύει να καταθέσει ενστάσεις για σημεία τα οποία θίγονται αφού έχουν μετατραπεί σε δασικές εκτάσεις. Η δήμαρχος διευκρίνισε ότι σαφώς και ο δήμος θα προσφύγει ενισχύοντας έτσι τη θέση των θιγόμενων δημοτών ενώπιων δικαστηρίου.

Ο Κωστής Σιμιτσής θέλησε να ενημερωθεί και για την πρόταση παρέμβασης του δήμου υπέρ του ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Η Δήμητρα Τσανάκα απάντησε ότι σε όλες τις συσκέψεις οι δημόσιοι φορείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα από τη δική τους σκοπιά. Το χρέος είναι το βασικό εμπόδιο που σταματά οποιαδήποτε ανάληψη αρμοδιότητας από δημόσιο φορέα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέας κοινωνικής δομής τα λειτουργικά έξοδα της οποίας θα βαρύνουν φυσικά το δήμο. Η ΕΕΤΑΑ θα αναλάβει μόνο τις αμοιβές του προσωπικού. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα προετοιμασίας μιας προκήρυξης με βολικούς όρους προκειμένου να προσληφθούν οι ίδιοι εργαζόμενοι.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ «ΣΗΡΙΑΛ» ΤΗΣ ΕΜΙΤΤ

Ο Μάκης Παπαδόπουλος επέμενε στο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξει τουλάχιστον μια διαμαρτυρία ή ένα διάβημα εκ μέρους της Αναστασίας Ιωσηφίδου. Ο κ. Παπαδόπουλος αποφάνθηκε ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω απειρίας της προέδρου και πρότεινε στις επόμενες εκθέσεις να μετέχουν έμπειρα στελέχη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Η δήμαρχος απάντησε ότι η κ. Ιωσηφίδου έλαβε μέρος στην ΕΜΙΤΤ επειδή ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος επέμενε να δοθεί βάση στον τουρισμό εκ Τουρκίας. Η κ. Τσανάκα δήλωσε πως σκοπεύει να συνοδεύσει την πρόεδρο στην έκθεση του Βερολίνου (ΙΤΒ Berlin 8-12 Μαρτίου 2017), επειδή θα υπάρχει θέμα προσκυνηματικού τουρισμού και ζητήθηκε η παρουσία της. Η Αναστασία Ιωσηφίδου παρατήρησε ότι πίσω από τα κατευθυνόμενα συκοφαντικά σχόλια υπάρχει δόλος και η υπόθεση θα εξετασθεί από τη δικαιοσύνη. Δεν έχω το δικαίωμα να ασκώ εξωτερική πολιτική και εάν το πράξω θα βρω μπελά από το αρμόδιο υπουργείο εξωτερικών, παρατήρησε η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Όσοι με οποιονδήποτε τρόπο μπλέχθηκαν στην υπόθεση θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, κατέληξε η κ. Ιωσηφίδου.

Προηγούμενο άρθροΚούλουμα στην Ηρακλείτσα και στη Νέα Πέραμο διοργανώνει ο δήμος Παγγαίου
Επόμενο άρθροΑντιπαράθεση για τα Λιπάσματα Καρβάλης Α.Ε.