nok109-604x429

Στις 9 Οκτώβρη ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση μέσω της Βουλής, την οποία απευθύνει στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη και στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Θέτει το θέμα του κτιρίου του ΝΟΚ στην ομώνυμη περιοχή στο κεντρικό λιμάνι. Εμμέσως πλην σαφώς η ερώτηση αφορά και το παρακείμενο κτίριο του ΟΘΑΚ.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα στην ερώτηση Παναγιωτόπουλου απάντησε ο υπουργός κ. Κουβέλης. Παραπέμπει το όλο θέμα στον ΟΛΚ και στη διοίκηση του αφού όπως σημειώνει δική τους είναι η αρμοδιότητα. Ο ΟΛΚ στέλνει στον βουλευτή Καβάλας μέσω του Υπουργείου απάντηση, στην οποία αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και στο ότι το ίδιο θέμα θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου. Επειδή η απάντηση του ΟΛΚ έχει ημερομηνία 23 Οκτώβρη, υποθέτουμε ότι η συνεδρίαση του δ.σ. που θα συζητηθεί το θέμα είναι αυτή που θα γίνει. Υπολογίζεται προς το τέλος του μήνα Νοέμβρη. Διαβάζοντας κάποιος όλο το κείμενο του εγγράφου του ΟΛΚ καταλαβαίνει ότι το αίτημα των συλλόγων θα απορριφθεί!

Ο ΟΛΚ στην απάντηση του σημειώνει και ότι η διαχείριση των δύο κτιρίων στο λιμάνι (κτίρια του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ) είναι αρμοδιότητα του που προκύπτει από τη σύμβαση του με το δημόσιο το 2003. Το ίδιο έτος τα δύο ακίνητα παραχωρήθηκαν στους δύο συλλόγους, οι παραχωρήσεις λήγουν 5 και 11 Δεκέμβρη τρέχοντος έτους. Ο ΟΛΚ εξ αιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας που για αυτόν είναι βασική υποχρέωση να την τηρεί, προτίθεται (γράφει στην απάντηση του) να προβεί στην εκμίσθωση των ακινήτων για 3 έτη μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Όλα αυτά τα στοιχεία της υπόθεσης δείχνουν ότι τα δεδομένα της δεν είναι όπως τα περιέγραψαν οι δύο πρόεδροι των συλλόγων που την Πέμπτη ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή δεν είναι όλα θετικά προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα που διατύπωσαν. Ο ΟΛΚ αφού λόγω νομοθεσίας απορρίψει το αίτημα τους, θα «βγάλει» σε διαγωνισμό τα ακίνητα. Το ζήτημα είναι πολιτικό κι έτσι όσοι πολιτικοί παράγοντες ενδιαφέρονται οφείλουν ως τη λήξη των συμβάσεων να έχουν τροποποιήσει τη νομοθεσία. Υπολογίζουμε ότι η αναβολή συζήτησης του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΛΚ είναι κάτι απλό και εύκολο.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Την Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα του ψήφισμα (ομόφωνο) του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας: «Η πόλη της Καβάλας είναι στενά συνυφασμένη με τη θάλασσα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Από την απελευθέρωση της πόλεως το 1913 δημιουργήθηκαν τα πρώτα σωματεία προώθησης και ενίσχυσης του θαλάσσιου αθλητισμού, έτσι ώστε η πόλη μας σήμερα να είναι υπερήφανη για την μεγάλη θαλάσσια αθλητική της παράδοση. Για το λόγο άλλωστε αυτό και προκειμένου να ενισχυθεί ο αθλητισμός του υγρού στοιχείου κατασκευάσθηκε και λειτουργεί στην πόλη μας το δεύτερο καλύτερο κλειστό κολυμβητήριο της Ελλάδος. Επί δεκαετίες τώρα οι δύο ιστορικοί σύλλογοι του ∆ήμου μας του ΟΘΑΚ και του ΝΟΚ έχουν γαλουχήσει με τα ευγενή αισθήματα του αθλητισμού γενεές Καβαλιωτών και έχουν αναδείξει μέσα από τις τάξεις τους πρωταθλητές που στελέχωσαν τις εθνικές μας ομάδες. Για την επιβίωση και τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο αυτών ιστορικών σωματείων, απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση του ευαγούς έργου τους και της συνεισφοράς τους στην κοινωνική ζωή της πόλης είναι η συνέχιση της χρήσης των χώρων που τους έχουν παραχωρηθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ). Επομένως, σύσσωμο το ∆ημοτικό Συμβούλιο στηρίζει το δίκαιο αίτημα των δύο συλλογών για

παράταση της μισθωτικής σχέσης καθώς η μη παράταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τους, ακόμη δε και την ίδια την επιβίωσή τους. Κατόπιν τούτου το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει το ανωτέρω ψήφισμα ως εξής: «σύσσωμο το ∆ημοτικό Συμβούλιο στηρίζει το δίκαιο αίτημα των δύο συλλογών για παράταση της μισθωτικής σχέσης καθώς η μη παράταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τους, ακόμη δε και την ίδια την επιβίωσή τους»

Προηγούμενο άρθροΑυτονόητη κριτική τη δήμαρχο, υποστήριξη στην υποψηφιότητα Σιμιτσή !
Επόμενο άρθροΑΟΚ- Ορφέας Ξάνθης 2-0: Προχωράει με ηγέτη τον Μαρκόπουλο