Αντιπροσωπεία της «Περιφερειακής Σύνθεσης» απαρτιζόμενη από τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θ. Μαρκόπουλο και Περιφερειακό Σύμβουλο, τον τέως θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Αλ. Ιωσηφίδη και Περιφερειακό Σύμβουλο και τους Υποψηφίους της παράταξής μας κ.κ. Δ. Κλειτσιώτη & Γ. Μηλιάδη, επισκέφθηκε τις περιοχές της Ν. Περάμου, Ελευθερών & Ελαιοχωρίου που επλήγησαν από την σφοδρή προχθεσινή χαλαζόπτωση. Κατά την επίσκεψη στους πληγέντες αμπελώνες παρόντες ήταν ο Προεδρος Νέας Πέραμου Κύριος Μάκης Ζουμπλιός καθώς επίσης και αρκετοί αμπελουργοί.

Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημίες και έτσι αφενός μεν προκύπτει η ανάγκη άμεσης εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών και αφετέρου ανακύπτει για άλλη μία φορά η αναγκαιότητα της κάλυψης της περιοχής με το πρόγραμμα της από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή του Ν. Καβάλας καλλιεργούνται, σχεδόν αποκλειστικά, εντατικές καλλιέργειες, στις οποίες επενδύονται μεγάλα ποσά ανά έτος προκειμένου για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων τα οποία πιστοποιούνται και εξάγονται σε διάφορα κράτη πέρα από τις ποσότητες που καταναλώνονται στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι όπως έγινε προφανές κατά την τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. η διοίκηση της Περιφέρειας, δυστυχώς, έχει πάψει να διεκδικεί να συμπεριληφθεί ο Ν. Καβάλας (αλλά και οι υπόλοιπες Π.Ε. της Περιφέρειας) στο πρόγραμμα της από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας καθώς όπως δηλώθηκε από τον σημερινό Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας σε απάντηση σχετικής επερώτησης της παράταξής μας: «Το ρωτήσαμε και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε πως δεν προτίθεται να τροποποιήσει το πρόγραμμα της από αέρος αντιχαλαζικής προστασίας ώστε να συμπεριληφθεί ο Ν. Καβάλας. Οπότε τι να κάνουμε ….». Αυτό καθιστά σαφές ότι η διοίκηση της Περιφέρειας συμβιβάζεται με τον αποκλεισμό της περιοχής από το πρόγραμμα της από αέρος αντιχαλαζικής προστασίας και έτσι οι αμπελουργοί και οι υπόλοιποι καλλιεργητές μένουν εκτεθειμένοι στο χαλάζι και στις συνθήκες της παρατεταμένης ατμοσφαιρικής αστάθειας αλλά και της εντεινόμενης απορρύθμισης του κλίματος.

Ο επικεφαλής της παράταξή μας κ. Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε σχετικά: «Οι αμπελουργοί και οι υπόλοιποι γεωργοί του Παγγαίου δέχονται για πολλοστή φορά φέτος διαδοχικά πλήγματα από το χαλάζι. Είναι απόλυτα αναγκαίο η περιοχή (όπως και άλλες περιοχές της Περιφέρειας) να ενταχθούν στο πρόγραμμα της από αέρος αντιχαλαζικής προστασίας ώστε να προστατευθούν οι καλλιέργειες και τα προϊόντα της ετήσιας ηρτημένης εσοδείας. Εννοείται ότι άμεσα ο ΕΛΓΑ πρέπει να προβεί σε εκτιμήσεις και ουσιαστικές αποζημιώσεις. Δυστυχώς πέρα από τα καιρικά φαινόμενα, ένα ακόμη δυσάρεστο «φαινόμενο» το οποίο στην κυριολεξία πλήττει την περιοχή μας και τους παραγωγούς είναι η αδιαφορία της διοίκησης, η οποία, τόσο ως ΠΕ Καβάλας όσο και ως Περιφέρεια κεντρικά, σκύβει το κεφάλι και δεν διεκδικεί τα αυτονόητα για την Περιφέρειά μας και για τους παραγωγούς μας δηλαδή την ένταξη των περιοχών όπου παράγονται ευπαθή προϊόντα στο πρόγραμμα της από αέρος αντιχαλαζικής προστασίας. Οπότε δυστυχώς στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων προστίθενται και οι συνέπειες από το «φαινόμενο» της αδιαφορίας και της έλλειψης διεκδικητικής ικανότητας που χαρακτηρίζει τη διοίκηση της Περιφέρειας».

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας με θεσμικούς φορείς στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας
Επόμενο άρθροΔιακοπές στην Καβάλα – Οι 10 παραλίες με Γαλάζια Σημαία και απέραντες αμμουδιές