img_2748.jpgΣκληρές απαντήσεις από την Αντιπεριφέρεια Καβάλας και τον Δήμο Παγγαίου προκάλεσαν οι δηλώσεις των τριών βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν το προσφυγικό ζήτημα και την διαχείρισή του στο νομό Καβάλας. 
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν προχθές οι Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου μίλησαν για αιφνιδιαστική απόφαση του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη να προχωρήσει στην μεταφορά των προσφύγων από το Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης την προηγούμενη εβδομάδα. 

Από την πλευρά του δημάρχου Παγγαίου απορρίπτονται τα περί αιφνιδιασμού ενώ γίνεται λόγος για «συνεχή ενημέρωση των βουλευτών» και μάλιστα για τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος την προηγούμενη ημέρα με τον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη. 

Ακόμη από την πλευρά της Αντιπεριφέρειας Καβάλας γίνεται λόγος για «απόντες βουλευτές που με τις αποφάσεις τους προκάλεσαν προβλήματα στην διαχείριση των προσφύγων».
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης «για εμάς, για τον Δήμο Παγγαίου το προσφυγικό θέμα έχει κλείσει, έχει κλείσει από την προηγούμενη Πέμπτη που οι πρόσφυγες που φιλοξενούσαμε μπήκαν στα λεωφορεία για να πάνε στον χώρο που θα υποδείκνυε η κυβέρνηση». 

Λέει ακόμη ότι «τώρα οι βουλευτές, μόλις χθες, με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων τους, θυμήθηκαν και τον Δήμο Παγγαίου που τόσο καιρό διαχειρίζονταν και φιλοξενούσε 200 πρόσφυγες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και σημειώνει ότι «όταν στην πρώτη σύσκεψη είχε προσφερθεί ο Δήμος Παγγαίου να πάρει και να φιλοξενήσει 200 πρόσφυγες, παρόντες ήταν και οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι είχαν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν κι αυτοί ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες στον Δήμο μας για οκτώ με δέκα μέρες, εμείς κάναμε αυτό που κάναμε για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των προσφύγων και ζητήθηκε από τους βουλευτές κατά διαστήματα και εγώ είχα προσωπική επικοινωνία μαζί τους να συμβάλλουν στην αποχώρηση από το Κλειστό Γυμναστήριο όπως οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί να κάνουν».

Ο δήμαρχος Παγγαίου μιλώντας για την στάση των τριών βουλευτών υπογραμμίζει «είχαν έρθει και στο Κλειστό Γυμναστήριο και από τότε τους υπενθυμίσαμε ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης αλλά δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό για να επιλυθεί το πρόβλημα, τους ζητήσαμε να παρέμβουν ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση στην Λέσχη Αξιωματικών την χρήση των μαγειρείων της, που την αρνήθηκε σε μένα προσωπικά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, προκειμένου να μαγειρεύουμε για τους πρόσφυγες και ούτε αυτό έγινε παρόλο που δεσμεύτηκαν να παρέμβουν, είχα τηλεφωνικές επαφές με τους βουλευτές από τις 18 Μαρτίου και μετά και σε ένα από αυτά ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης μου έδωσε το τηλέφωνο του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου από το Συντονιστικό Όργανο λέγοντάς μου ότι “εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω, μίλα εσύ μαζί του” αλλά και πάλι μας αγνόησαν και τελικά μέχρι και την προηγούμενη ημέρα που αποχώρησαν οι πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί άπαντες και εγώ προσωπικά μιλούσα και με τον κ. Εμμανουηλίδη διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα προχωρούσαμε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αποχώρηση των προσφύγων από το Κλειστό Γυμναστήριο και την μεταφορά τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης επισημαίνει ότι «ενώ ο Δήμος Παγγαίου από την αρχή προσφέρθηκε οικειοθελώς με μόνο τις δικές του δυνάμεις και την βοήθεια των εθελοντών και των συλλόγων και φιλοξένησε 200 ανθρώπους για πάνω από σαράντα μέρες αντί για ευχαριστώ μας βγάλανε και φταίχτες». Τονίζει ακόμη ότι «ενώ από τις 18 Μαρτίου είχαμε αναπτύξει αλληλογραφία στην οποία ποτέ κανείς δεν μας απάντησε ούτε καν αρνητικά, μας είχαν αγνοήσει εντελώς» και καταλήγει λέγοντας «η χθεσινή συνέντευξη τύπου αποδεικνύει άλλα πράγματα και δεν την κρίνω ως σωστή ενέργεια, πάντα στο εξής θα υπάρχει μια καχυποψία».  

Για αστεϊσμούς κάνει λόγο από την πλευρά του και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος. Όπως επισημαίνει «αυτά που είπαν οι βουλευτές για την Περιφέρεια ΑΜΘ κινούνται στην σφαίρα του αστεϊσμού, αυτοί που επί μακρόν ήταν απόντες από αυτή την ιστορία του προσφυγικού κατηγορούν ότι αυτοί που ήταν παρόντες έπαιξαν παιχνίδια, ας ερχόταν να παίξουν κι αυτοί παιχνίδια». Λέει ακόμη «εγώ όταν λέω κάτι είμαι συγκεκριμένος, εάν οι βουλευτές έχουν κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα ή περιστατικό ας το αναφέρουν, τα υπόλοιπα είναι αοριστίες, εγώ τους έχω καταλογίσει τακτικές παλαιοκομματικού τύπου, συσκέφθηκαν για παράδειγμα με τον Δήμο Καβάλας για το προσφυγικό και δεν κάλεσαν την Περιφέρεια ΑΜΘ ή την αντιπεριφέρεια Καβάλας, ήταν απόντες σε αυτό το θέμα και υπερέβησαν του ρόλου τους διότι ως βουλευτές δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, το να μας κατηγορούν στην συνέντευξη χωρίς να αναφέρουν κάποιο πραγματικό γεγονός αυτό απλώς μου φτιάχνει την διάθεση γι’ αυτό μιλάω περί αστεϊσμού». Λέει ακόμη ότι « επιχείρησαν κατηγορώντας τους άλλους να ελαφρύνουν την δική τους θέση επειδή ήταν απόντες από τα γεγονότα» και τονίζει «οι αντιπεριφερειάρχες Καβάλας και Δράμας και οι δήμαρχοι Καβάλας και Παγγαίου ήταν παρόντες σε αυτή την ιστορία όταν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την κυβέρνηση ήταν απόντες και δημιουργούσαν και προβλήματα με τις κινήσεις τους».

Προηγούμενο άρθροΣε Στρύμη, Πάνδροσο, Υφαντές, Νέο Σιδηροχώρι και Γηροκομείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
Επόμενο άρθροΠόκερ για μια συμφωνία με την Αθήνα