gia_2081-800x445

Προς κατάργηση οδεύει ο Νόμος Κατσέλη γεγονός που θα απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς κατοικιών. Κάθετα αντίθετη είναι η Ένωση Καταναλωτών με αυτό το ενδεχόμενο όπως δηλώνει η πρόεδρος της κ. Κατερίνα Γεροστεργίου.

Η κ. Γεροστεργίου αρχικά ανέφερε ότι «Πράγματι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Βέβαια δεν υπάρχει ακόμη κατάργηση του νόμου Κατσέλη».

Τρόπους για να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του 2019, την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, αναζητά η κυβέρνησης καθώς οι δανειστές δεν κάνουν πίσω ζητώντας το άμεσο ξήλωμά του. Θεωρούν  αφενός ότι δεν αποδίδει όσα θα έπρεπε και αφετέρου ότι αποτελεί «προϊόν μιας συγκυρίας κρίσεως» και πως δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την αντικατάστασή του με έναν άλλο νόμο που θα παρέχει προστασία και αυτός, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση. Ωστόσο ο κ. Δραγασάκης δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία που θα κατατεθεί και θα ισχύει αυτός ο νέος νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα θα κριθούν από το πως θα κυλήσει σε οικονομική επίπεδο νόμος στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κ. Γεροστεργίου πρόσθεσε πως «Έγινε μια ανακοίνωση εκ μέρους του αρμοδίου υπουργού, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν πλέον τα δεδομένα για τα οποία είχε θεσμοθετηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Δηλαδή παράμετροι για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο νόμος δεν έγινε μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας το 2010 αλλά είναι ένας νόμος όλης της Ευρώπης ο οποίος ισχύει άρα δεν υπάρχει λόγος για να καταργηθεί.

Βέβαια δεν έχουμε άλλα στοιχεία για να μιλάμε για τροποποίηση πολύ περισσότερο για κατάργηση του νόμου. Οπότε περιμένουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες για να πούμε κάτι περισσότερο. Εμείς ως Ενώσεις Καταναλωτών και ως Ομοσπονδία έχουμε βγάλει ήδη ανακοίνωση ότι διαφωνούμε με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Διότι μιλάμε για νόμο που προστατεύει τους πολίτες και δη τους δανειολήπτες».

ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Στο ερώτημα αν οι πλειστηριασμοί γίνονται κανονικά απάντησε θετικά. «Οι πλειστηριασμοί έτσι και αλλιώς γίνονται. Δεν καταργήθηκαν ποτέ. Απλά υπήρχε η προστασία των περιουσιακών στοιχείων για κάποια περίοδο, η προστασία της πρώτης κατοικίας που υπάρχει ακόμη για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και επιθυμούν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία. Στην ανακοίνωση βέβαια που αφορά κατάργηση του νόμου Κατσέλη μας είπαν ότι δεν θα υπάρξει θέμα με την πρώτη κατοικία. Αυτό βέβαια πρέπει να το δούμε. Αλλά ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Από την στιγμή που είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη συνεχίζουν να έχουν την προστασία του νόμου για την πρώτη τους κατοικία. Δεν αλλάζει δηλαδή κάτι για αυτούς. Και από την άλλη όσοι έχουν κάνει αίτηση για να δικασθεί η υπόθεσή τους θα συνεχίσουν κανονικά» σημείωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΗ Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΕπεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων