Η Διεύθυνση Υγείας της Καβάλας εξετάζει την λειτουργία των σχολείων σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε πως βρισκόμαστε στην τρίτη φάση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα είπε ότι «έχουμε κάποια σποραδικά κρούσματα. Στη Θάσο έχουμε αυξημένες συρροές κρουσμάτων, ειδικά στον Πρίνο όπως φάνηκε τις τελευταίες μέρες, κάτι που μας ξάφνιασε λίγο. Παρ’ όλα αυτά είναι κάτι που πρέπει να το περιμένουμε και σε άλλα σχολεία, διότι σιγά- σιγά μπαίνουμε σε τρίτο κύμα. Θα έχουμε αύξηση, το βλέπουμε σε όλη τη χώρα, και θα δούμε τι θα γίνει στα σχολεία με την έννοια ότι αν θα ξεκινάει από εκεί η μετάδοση ή θα ξεκινάει στην κοινότητα και πηγαίνει μετά στα σχολεία. Είναι θέμα, ίσως κει μεταλλάξεων. Είναι κάτι που το ερευνούμε, αν υπάρχει κάποιο άλλο στέλεχος πιο μεταδοτικό στα παιδιά ή όχι, ή είναι κάτι το οποίο ήρθε από έξω μέσα στο σχολείο. Και σε ένα περιβάλλον όπως το σχολείο που υπάρχουν πολλά παιδιά είναι δύσκολη η τήρηση των μέτρων. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πορεία.

Βλέπουμε, πάντως, σε περιοχές που υπάρχει θέμα τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Όταν έχεις τέτοιους πληθυσμούς με πολλά παιδιά σε αίθουσες, ειδικά τώρα τον χειμώνα που δεν είναι εύκολος ο αερισμός των τάξεων όπως το φθινόπωρο και την άνοιξη. Έρχεται και κύμα κακοκαιρίας, δεν μπορούν να αεριστούν εύκολα οι τάξεις. Αυτό που είπε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωσηφίδης ότι η απόφαση λειτουργίας των σχολείων είναι θέμα κεντρικής διοίκησης είναι γεγονός. Εμείς είμαστε εδώ για να δούμε όταν υπάρχουν κρούσματα, να κλείσουμε μεμονωμένα τμήματα ή σχολεία. Συνολικά, το τι θα γίνει με τα σχολεία την εικόνα την έχουν στο υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και στο υπουργείο Παιδείας. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αλγόριθμος που εφαρμόζεται, εφόσον ενημερωθούμε εμείς από το σχολείο και τη διεύθυνση εκπαίδευσης ότι υπάρχουν κρούσματα, μας στέλνουν στοιχεία και με βάση αυτά ακολουθούμε κάποιες οδηγίες που μας έχει δώσει ο ΕΟΔΥ».

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΙΟΣ

Για την κατάσταση γενικά είπε ότι «είμαστε μάλλον στην κόψη του ξυραφιού. Αυτός ο ιός είναι τόσο απρόβλεπτος που δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Μπορεί να υπάρξει εκτίναξη από τη μία εβδομάδα στην άλλη ή να μην έχουμε αύξηση, όπως για παράδειγμα περιμέναμε μετά τις γιορτές και δεν συνέβη. Ήρθε λίγο αργότερα.

Έχει να κάνει γενικότερα με την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Βλέπουμε ότι έχουν κουραστεί κι έχουν μπερδευτεί κιόλας. Συνέχεια ανακοινώνονται μέτρα, κάποια άλλα παίρνονται πίσω. Τα επιβαρυντικά στοιχεία είναι ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα κι έχουμε μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Κι ακόμη δεν έχουμε την ανοσία, οι εμβολιασμοί είναι στο ξεκίνημα. Συνεπώς υπάρχουν όλες οι συνθήκες που αν δεν προσέξουμε μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση και να πάμε χειρότερα κι από το Νοέμβριο. Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή αυτό το δίμηνο μέχρι να μπει η άνοιξη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Αυτός ο κορωνοϊός δεν θα κρατήσει για χρόνια. Θα τελειώσει αυτό το θέμα. Το καλοκαίρι εκτιμώ ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και η ζωή μας θα επανέλθει σχεδόν στους κανονικούς ρυθμούς. Αυτό όμως δεν θα γίνει τώρα, θέλει λίγη ακόμη υπομονή».

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Σαρρής για ακόμη μια φορά στηρίζει την μάχη κατά του παιδικού καρκίνου
Επόμενο άρθροΠετυχημένη η εκδήλωση των ανθρώπων της εστίασης στην Καβάλα με τη συμβολική συγκέντρωση των κλειδιών