Ικανοποιητική είναι η τουριστική κίνηση στην Θάσο αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων κ. Πάρη Παρασχούδη ήδη έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις από το εξωτερικό για το Αεροδρόμιο Καβάλας.

Προβληματισμός βέβαια και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφορικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού, μετά από δυο χρόνια όπου ο κλάδος είτε υπολειτουργούσε, είτε ήταν σε πλήρη στασιμότητα.

Όπως σημείωσε αρχικά “Σε αυτό το κλίμα εμείς κάναμε μια ημερίδα στο νησί προκειμένου μέσα από την πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης να υπάρξει μια συζήτηση αναφορικά με το μέλλον του τουρισμού στο νησί μας”. Βέβαια και στη διάρκεια της ημερίδας αλλά και γενικότερα η αναζήτηση εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση των τουριστικών μονάδων εξακολουθεί να παραμένει ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, μπροστά στο οποίο οι επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατούν, όπως δηλώνουν, εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στην αρχή της ημερίδας έγινε μια αναφορά και παρουσίαση του έργου του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια και παρουσιάσθηκαν οι προσπάθειες και οι ενέργειες που έγιναν για να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα.

Και πρόσθεσε πως “Κάναμε αναφορά στην ταυτότητα του τουριστικού μας προϊόντος ενώ κατατέθηκαν και προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η όλη κατάσταση εν μέσω πανδημίας και όχι μόνο, κρίσεων και άλλων αρνητικών ζητημάτων. Εμείς κάναμε δράσεις για την προώθηση του τουρισμού μια και τα πράγματα άλλαξαν και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο ενώ σχεδιάσαμε και προοπτικές συνεργασίας για τη νέα χρονιά και για το πώς αυτές θα εξελιχθούν”.

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ο κ. Παρασχούδης τόνισε στην συνέχεια ότι ο τουρισμός από την φύση του είναι αισιόδοξος. “Πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλά. Βέβαια πριν τον Φεβρουάριο ήμασταν περισσότεροι αισιόδοξοι γιατί τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Για τη νότια Ελλάδα βέβαια η τουριστική σεζόν ξεκίνησε πιο δυναμικά μια και ο κόσμος μπήκε σε αεροπλάνα. Εμείς λόγω του οδικού τουρισμού που είναι ο κύριος προσανατολισμός μας φέρει λίγες καθυστερήσεις. Αλλά γενικά πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά” τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο συνομιλητής μας τόνισε ότι ήδη ο τουρισμός έγινε αποδεκτός και έχει ξεκινήσει στην Θάσο . “Ξεκίνησαν και οι πτήσεις οπότε σιγά σιγά εμφανίζονται και οι Ευρωπαίοι και υπάρχει μια αίσθηση καλοκαιριού στο νησί ενώ πιστεύω ότι μετά τις 20 Μαΐου όλα τα καταστήματα θα είναι πια γεμάτα και η κίνηση θα είναι αληθινά ενισχυμένη” όπως τόνισε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Μέγα θέμα όμως με το προσωπικό απασχολεί τους επαγγελματίες. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας αγγίζει το 20 με 30%, ένα ποσοστό που όπως επισημαίνεται από τους ξενοδόχους είναι δύσκολο να καλυφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι πως θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ώστε να μπορέσει ο κλάδος να ανταπεξέλθει στη μεγάλη τουριστική ζήτηση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει.

«Η κατάσταση αυτή θα ομαλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Ο τουρισμός δεν είναι μαγική εικόνα ώστε μετά από δυο χρόνια κρίσης και υπολειτουργίας ξαφνικά να ανοίξει και όλα να πηγαίνουν ρολόι, σα να μη συμβαίνει τίποτα» επισημαίνει ο ίδιος.

Επίσης θύμισε ότι για κάθε ένα ευρώ που φέρει ο τουρίστας αυτό γίνεται άλλα τόσα και ακόμη μισά.

Για τον κ. Παρασχούδη η εύρεση εποχιακού προσωπικού γα εργασία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φέτος οι επιχειρήσεις του κλάδου. «Μεγάλο πρόβλημα», υπογραμμίζει αποτελούν τα υψηλά κόστη. «Τα λειτουργικά μας έξοδα έχουν εκτιναχθεί. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους γιατί δεσμεύονται από συμβόλαια και οι πελάτες μας είναι σίγουρο πως θα έχουν μικρότερο προϋπολογισμό για τις διακοπές τους σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Οπότε παραμένουμε συγκρατημένοι αισιόδοξοι και ελπίζουμε για το καλύτερο» σημείωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΕυλογιά των πιθήκων: Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις του ύποπτου κρούσματος
Επόμενο άρθρο“Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συνεχίζει να συνεδριάζει με μικτό τρόπο” δηλώνει ο πρόεδρος του Κωνσταντίνος Πεφάνης