%ce%b9%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%86%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά μέρος της αντιπολίτευσης του Δήμου Καβάλας αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Την στιγμή που σύσσωμος ο λαός της Ν. Καρβάλης και όχι μόνο , διατρανώνει την βούληση του να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι επιβουλεύεται την υγεία, το περιβάλλον  και το μέλλον του , θυσιάζοντας τα στο βωμό του οικονομικού κέρδους,  εκείνοι επιλέγουν τον δρόμο της πολιτικής σπέκουλας κατηγορώντας την διοίκηση του δήμου για αδιαφορία και ολιγωρία.

Είναι μάλιστα εκείνοι οι οποίοι , ακριβώς επειδή είναι οι μόνοι από την αντιπολίτευση που διαθέτουν εκπρόσωπο τους στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ,  γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν τις ενέργειες της διοίκησης . Αναφέρομαι  βέβαια στις δημοτικές παρατάξεις του κ. Σιμιτσή και του κ. Παπαδόπουλου που έχουν επιδοθεί τον τελευταίο καιρό , μέσα από τα γνωστά δελτία τύπου , τις συνεντεύξεις και τις αναρτήσεις τους  σε μια ακόμη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και παραπλάνησης της κοινής γνώμης .

Επειδή όμως , όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι εγώ , η πολιτική δεν είναι η «τέχνη» των λόγων αλλά των έργων , βάσει των οποίων κρινόμαστε άλλωστε όλοι μας  και επειδή από την παράταξη ο Τόπος της Ζωής μας που έχει ως φαίνεται αναλάβει εργολαβικά τις καταγγελίες εναντίον του Δήμου Καβάλας , τέθηκαν   ερωτήματα που χρήζουν αποστομωτικής απαντήσεως ,  θα ήθελα να αναφερθώ σε ότι έπραξε και πράττει η σημερινή διοίκηση στον τομέα αυτό .

Παρά το γεγονός ότι βάσει του  Ν. 1650/86 όπως τροποποιήθηκε με μεταγενέστερες διατάξεις , την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την επιβολή κυρώσεων έχουν η Κεντρική Διοίκηση και οι Περιφέρειες , εντούτοις με την ανάληψη της  διοικήσεως της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στα τέλη του 2014  και εξαιτίας της ιδιαίτερης ευαισθησίας μου ως Καρβαλιώτισσα αλλά και επιπλέον λόγω της  βαθιάς πεποίθησης μου ότι η ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος προϋποθέτει την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού  περιβάλλοντος μας,  κάλεσα  τον καθηγητή του ΔΠΘ και   κ. Γκαιτατζή , στον οποίο αμέσως μετά  η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ  ανέθεσε  την επί τριμήνου μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσηςστην περιοχή της Ν. Καρβάλης  . Πράγματι 25  Μαρτίου 2015 ο κ. Γκαιτατζής μας  κατέθεσε ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής,  η οποία επαναλήφθηκε το 2016 πάλι σε τριμηνιαία βάση.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών και αφού λάβαμε τις οδηγίες του κ. Γκαιτατζή ,  οδήγησαν την διοίκηση της επιχείρησης στην απόφαση ,   να κάνει χρήση της δυνατότητας που έχει βάσει του Νόμου περί Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεως,  της εγκυκλίου 7/2007 του Υπουργείου Εσωτερικών  και του καταστατικού της , για λειτουργία εργαστηρίου μέτρησης ρύπανσης περιβάλλοντος του δήμου και έτσι το 2017 προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό της επιχείρησης το αντίστοιχο ποσό .

Μετά από συνεννόηση των  Διευθύνσεων Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και καθώς επιθυμία της Δημάρχου Καβάλας ήταν ο δήμος μας να θωρακιστεί με περισσότερους του ενός σταθμούς μετρήσεων,  αποφασίστηκε να υπάρξει προσπάθεια ένταξης του έργου αυτού σε αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ενταχθεί ο Δήμος , καθώς η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είχε ήδη προχωρήσει τις μελέτες και την προεργασία που απαιτείται για την ωρίμανση του έργου που ολοκληρώθηκαν τέλη του 2017.

Δεδομένης όμως της περιβαλλοντικής κατάστασης στην περιοχή της Ν. Καρβάλης τις τελευταίες ημέρες ,  η διοίκηση της επιχείρησης μετά από συνεννόηση με τον Δήμο και με εντολή της δημάρχου , επανέφερε την ίδρυση ενός σταθμού μέτρησης ρύπανσης  από την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ  στην περιοχή της Ν. Καρβάλης την οποία όμως καταψήφισαν, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ως θέμα, οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης  επικαλούμενες ότι δεν προβλέπεται από τον Νόμο και ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον δήμο !.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς , τι υποκρύπτει η άρνηση των δύο αυτών δημοτικών παρατάξεων να ψηφίσουν την ίδρυση του σταθμού μέτρησης από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ . Πρόκειται απλά για παλαιοκομματική αντιπολιτευτική τακτική ; Αν υποθέσουμε ότι είναι μόνο αυτό , χωρούν τέτοιου είδους πρακτικές σε ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά την ζωή και την υγεία των κατοίκων της Ν. Καρβάλης αλλά και όλων των  δημοτών μας; Μήπως από την άλλη η άρνηση δηλώνει άγνοια; . Η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου είναι ίσως φυσικό , λόγω της απειρίας της και της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα δημοτικά θέματα ,  να μην γνωρίζει τις αρμοδιότητες του δήμου και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ο κ. Σιμιτσής όμως  είναι δυνατόν να μην γνωρίζει τις αρμοδιότητες της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ;

Όποια και αν είναι όμως η απάντηση ,  ασφαλώς θα την δώσουν οι δύο αυτές παρατάξεις την Τετάρτη στην συνέλευση που ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Ν. Καρβάλης και της γύρω περιοχής  , όπου όλοι μας θα κληθούμε να απαντήσουμε κοιτώντας τους στα μάτια , στο ερώτημα τι πράξαμε και τι πράττουμε  .

Εκεί οφείλουμε να είμαστε όλοι  , ως ένα  χρέος προς την ίδια την ζωή , καθώς όπως γράφει και ο μεγάλος μας ποιητής «Χρωστάμε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα   ρθούνε,  θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν  οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Ζ. ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ

Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Προηγούμενο άρθροΤα «μυστικά» για το βάψιμο των αυγών
Επόμενο άρθροΓιλντιρίμ: Περιστατικό σε βραχονησίδα στο Αιγαίο – Κατεβάσαμε ελληνική σημαία!