Σε θερμό κλίμα συγκίνησης, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής Αρχής, και πολιτών, και υπό τους ήχους του Χατζηδάκη και του Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουνίου, στη Μεγάλη Λέσχη, η αναγόρευση σε επίτιμους δημότες Καβάλας του τέως Δημάρχου Νυρεμβέργης, Dr. Ulrich Maly, και του Αρχιμανδρίτη Dr. Απόστολου Καβαλιώτη.

Ο τιμητικός τίτλος δόθηκε στους προαναφερθέντες, βάσει ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου 2022 και την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Κώστας Πεφάνης.

Σύμφωνα με το αποφαντικό, αναγορεύτηκαν ο μεν Dr. Ulrich Maly για την συνεισφορά του στον απόδημο ελληνισμό της Νυρεμβέργης και στην Καβάλα, ο δε, Δρ. Απόστολος Καβαλιώτης για να τιμηθεί το πολύπλευρο ανθρωπιστικό, κοινωνικό και ερευνητικό έργο του.

Αναφερόμενος στα δύο τιμώμενα πρόσωπα, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Απόψε βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συγκαταλέξουμε στους δημότες μας δύο ανθρώπους, που ο καθένας, με τον δικό του τρόπο πρόσφερε στην Καβάλα, στην Ελλάδα και στην ανθρωπότητα.
Ο Dr. Ulrich Maly, που διετέλεσε Δήμαρχος Νυρεμβέργης από το 2002 μέχρι το 2020, συνεργάστηκε με όλους τους Δημάρχους της Καβάλας.
Από την αρχή της θητείας του έκανε παρεμβάσεις υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, υποστήριξε την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, κι έτσι καταγράφηκε ως ένας ένθερμος Φιλέλληνας, που στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε το ιδανικό της αδελφοποίησης των πόλεών μας».
Κι αφού έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική διαδρομή του κ. Maly, υπογράμμισε πως επί των ημερών της δημαρχίας του, μεταξύ άλλων,
-Το όνομα της Καβάλας δόθηκε σε δρόμο της Νυρεμβέργης,
-Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, υποστήριξε ενεργά την Ελλάδα,
-Και όταν, το 2016 η χώρα μας αντιμετώπιζε την κορύφωση του προσφυγικού προβλήματος, τότε που οι πρόσφυγες μεταφέρονταν κατά χιλιάδες από τα νησιά στην Καβάλα, διοργάνωσε συναυλία, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στον Δήμο Καβάλας για την φιλοξενία των προσφύγων!
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή να έχουμε συνδημότη μας έναν Γερμανό πραγματικό φίλο μας», κατέληξε.
Για τον Αρχιμανδρίτη, Δρ. Απόστολο Καβαλιώτη, επισήμανε ότι έχει κερδίσει τον παγκόσμιο σεβασμό για τη σημαντική συνεισφορά του στην κοινωνία, τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την ενεργό δράση του στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αναφερόμενος στις δράσεις του, σημείωσε πως συμμετείχε σε αποστολές στην Καλκούτα με τη Μητέρα Τερέζα, στο Γιοχάνεσμπουργκ με την ομάδα του Νέλσον Μαντέλα, και στη Γιουγκοσλαβία με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Υπογράμμισε ότι έχει βραβευτεί από την Ινδία, τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ακαδημία Αθηνών, τους Special Olympics, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Βατικανό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τέλος, εξέφρασε το συμπέρασμα ότι «κοινό γνώρισμα των δύο είναι η αγάπη τους και η έμπρακτη αλληλεγγύη τους για τον συνάνθρωπο. Στην ουσία, αυτά είναι τα στοιχεία για τα οποία τους τιμούμε και τους βραβεύουμε».

Στην αντιφωνήση του ο Dr. Ulrich Maly στάθηκε στο ζήτημα της αλληλεγγύης που πρέπει να αναπτύσσεται μεταξύ των λαών. Είπε πως γι’ αυτόν, στην αρχή, η Καβάλα ήταν απλώς μια πόλη στην Ελλάδα, μέχρι η ελληνική κοινότητα της Νυρεμβέργης, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ο κ. Ξώγνος τον έπεισαν να κάνει το 1ο ταξίδι του στην Καβάλα. «Τότε άναψε η σπίθα μέσα μου, αντιλαμβανόμενος ότι εδώ είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Η αδελφοποίηση με βοήθησε να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους που έχουν υπέροχη καρδιά και με συνοδεύουν συνεχώς, Στους δύσκολους καιρούς πρέπει να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον». Κι όπως είπε στον κ. Μουριάδη, τον περιμένει να τον γνωρίσει ο διάδοχός του στον Δήμο Νυρεμβέργης.

Ο Δρ. Απόστολος Καβαλιώτης είπε πως «όλα τα οφείλει στην οικογένειά του και στον ευεργέτη Φρίξο Παπαχρηστίδη», ότι αγωνίζεται για την ενσωμάτωση στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρίες, και την εξάλειψη της βίας «που τελευταία βλέπουμε στην ελληνική κοινωνία με δολοφονίες παιδιών και γυναικοκτονίες. Ζήτησε «να προασπίσουμε την ελευθερία των προσώπων» και εξέφρασε την άποψη ότι «η ζωή μας γίνεται καλύτερη αν τη διαθέσουμε στους άλλους».

Στο τέλος, ο κ. Μουριάδης τους έδωσε τιμητικές πλακέτες, ένα κεραμικό άγαλμα του Κώστα Καρακίτσου στον κ. Maly και μια γκραβούρα που απεικονίζει τον απόστολο Παύλο στον π. Απόστολο Καβαλιώτη.

Για τους δύο τιμώμενους μίλησαν:

Η γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Sibylla Bendig, η οποία είπε πως «απόψε γιορτάζουμε ένα δείγμα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» κι ότι «η συνοχή της Ευρώπης σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Η τέως δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, έκανε ιστορική αναδρομή της ιδιαίτερης φιλίας που τρέφουν οι κάτοικοι της Βαβαρίας από το 1806 και τα όσα πρόσφεραν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΦΙΛΟΣ, Σωτήρης Ξώγνος, χαρακτήρισε τον κ. Maly ως τον «πιο αγαπητό δήμαρχο της Γερμανίας», τονίζοντας ότι «η αγάπη του για τους δημότες είναι παροιμιώδης» κι ότι «οι δράσεις του ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία σημάδεψαν την θητεία του».

Ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς, υπογράμμισε πως ο πατέρας Απόστολος «έχει αφιερώσει τη ζωή του στον συνάνθρωπο».

Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά με το πιάνο του ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καβάλας, Θανάσης Παρμενίδης.

Προηγούμενο άρθροΤη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα της 4ης δόσης για τους 30-59 – Τι θα κάνουν όσοι έχουν νοσήσει
Επόμενο άρθρο109η Επέτειος Απελευθέρωσης της Καβάλας – Επίσημη έπαρση της Ελληνικής σημαίας την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, στο παλιό μνημείο πεσόντων (Καμάρες)