Μία σειρά προτάσεων κατατέθηκε από την ΚΕΔΕ για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως πρόκειται για προτάσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αν υιοθετηθούν θα προσφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Συγκεκριμένα είπε ότι «έχει κατατεθεί από την ΚΕΔΕ στη γενική συνέλευση και προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών μία σειρά προτάσεων που αναβαθμίζει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας. Σχεδιάζεται το νέο ΕΣΠΑ που αφορά τα έτη από 2021 μέχρι 2027 και θεωρούμε ως ΚΕΔΕ ότι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης δεν ήταν αντίστοιχη του θεσμικού της ρόλου γι’ αυτό και δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα. Σήμερα η Αυτοδιοίκηση έχει την εμπειρία, την ικανότητα, τη γνώση και τη θέληση να συνδράμει ενεργά και αποτελεσματικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που τρέχουν παράλληλα».

14 ΔΡΑΣΕΙΣ

Στη συνέχεια είπε ότι «ο σχεδιασμός ενός προγράμματος πρέπει να βασίζεται στα είδη των έργων. Αν κατά τον σχεδιασμό μπουν οι δράσεις μέσα στο πρόγραμμα θα είναι πολύ εύκολα υλοποιήσιμα και το ΕΣΠΑ θα αποκτήσει υψηλότερη απορροφητικότητα. Αν δεν υπάρχει η πληροφόρηση από την τοπική αυτοδιοίκηση για το ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια είναι έτοιμα να υλοποιηθούν τότε δεν θα έχουμε συνοχή με την πραγματικότητα και θα πάρει περισσότερο χρόνο να υλοποιηθεί ένα έργο.

Η ΚΕΔΕ πρότεινε 14 δράσεις για να ληφθούν υπ’ όψιν και να συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό του κάθε τομεακού και περιφερειακού προγράμματος. Αυτό είναι το κλειδί για ένα πετυχημένο και υψηλής απορροφητικότητας ΕΣΠΑ. Το καταθέσαμε και θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατό για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουν οι πολίτες. Μας ενδιαφέρει να περάσουν τα αποτελέσματα κατευθείαν στους πολίτες βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους».

Προηγούμενο άρθροΝα ανοίξει το παρκινγκ Ροδόπης προτείνει η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Ιωσηφίδου
Επόμενο άρθροΠάγιες δαπάνες: «Κλειδώνει» εντός Φεβρουαρίου η επιδότηση για κάλυψη μισθών και λογαριασμών ΔΕΚΟ – Οι δικαιούχοι