Ανησυχία επικρατεί στους κτηνοτρόφους για τη διάθεση των αμνοεριφίων ενόψει και του Πάσχα. Οι φόβοι των κτηνοτρόφων στην παρούσα φάση αφορούν τόσο σε ό,τι αφορά την τιμή που θα διαθέσουν τα αρνιά και τα κατσίκια, αλλά και σε ό,τι αφορά την ίδια τη διάθεση των προϊόντων.

Μιλώντας στον Lobby 101.8 ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είναι για όλους μία παράξενη χρονιά: “Είναι πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές οι τιμές. Στον κόσμο δεν υπάρχει ψυχολογία. Η ζημιά είναι μεγάλη. Από τη Θάσο φεύγουν  1,70 τα κατσίκια, 2 τα αρνιά, σε άλλες περιοχές φτάνουν μέχρι 2,20 έως 2,30” είναι οι τιμές που φεύγουν τα αμνοερίφια για σφαγή. “Άρα η τιμή σε σφάγιο είναι περίπου 4 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, από αυτή τη τιμή θα συγκριθεί η τιμή που πωλείται στον καταναλωτή”.

Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι κτηνοτρόφοι τώρα έχουν προσφορές για διάθεση προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, ενδεικτικά η τιμή 2.30 ευρώ το κιλό ζωντανά σε μεγαλεμπόρους, τη στιγμή που τα αρνιά και τα κατσίκια τα αγοράζει ο καταναλωτής από τον κρεοπωλείο γύρω στα 7 – 7,50 ευρώ το κιλό.

Πάντως, οι εκτιμήσεις των κτηνοτρόφων είναι ότι θα υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι θα ψήσουν ένα κομμάτι αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα.

Επίσης, την εξαίρεση του τομέα της κτηνοτροφίας από την παράταση της λήξης των μεταχρονολογημένων επιταγών και άλλων αξιογράφων κατά 75 ημέρες, καθώς και πληρωμή de minimis στα αμνοερίφια μετά το Πάσχα, ζητά με επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απέστειλε, στις 6 Απριλίου 2020, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω της πανδημίας, η ελληνική κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για τη στήριξη και ενίσχυση του κλάδου.

Ακούστε τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, το πρωί της Πέμπτης (9/4) από το 1.35.53 έως 1.45.56

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Καβάλας ευχαριστεί τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
Επόμενο άρθροΑλ. Πολίτης για το τεστ κορωνοϊού από μικροβιολόγους | “Είναι τεράστιες οι ανάγκες και η ζήτηση”