Ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης σε δηλώσεις του έκλανες αναφορά στην Ανάπλαση της πλατεία Καπνεργάτη, το κυκλοφοριακό και οι συγκοινωνιακές αλλαγές που θα γίνουν, την ελεγχόμενη στάθμευση, την μετονομασία της Δημοτικής Καπναποθήκης σε «Λευτέρη Αθανασιάδη» , το έργο του lifting των κυβόλιθων στην περιοχή μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο και αι τις αλλαγές στο δημοτικό συμβούλιο από την νέα χρονιά.

Ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης σχολίασε την κατάσταση που επικράτησε στην εταιρία πετρελαίων και έδειξε χολωμένος από την «σχεδιασμένη» συμπεριφορά της εταιρίας και των μετόχων της, όπως την χαρακτήρισε, απέναντι στις τοπικές αρχές και τους εργαζόμενους. Όπως ανέφερε «Χρησιμοποίησαν την Αστυνομία που έκανε την δουλειά της, για να λύσουμε ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί με τον διάλογο και όχι με τα ΜΑΤ. Ήταν μια επιχείρηση καλοσχεδιασμένη , με ΜΑΤ τα οποία ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μια επιχείρηση που ο Αστυνομικός Διευθυντής αρνήθηκε να μιλήσει με τον Δήμαρχο, με τους βουλευτές, λες και ήμασταν οι τελευταίες τρύπες του ζουρνά, και κανείς δεν μας έλαβε υπ όψιν. Με ένα ύφος , που έλεγε εμείς έχουμε τον στρατιωτικό νόμο και δεν με νοιάζει τι λέτε. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε με τη μερσεντεζάρα ο Μαθιός Ρήγας και κάποιοι άλλοι που μπήκαν ως θριαμβευτές μέσα στο εργοστάσιο και όλοι εμείς οι πληβείοι ήμασταν έξω και περιμέναμε πότε θα μας δεχτούνε. Αυτό που έγινε είναι ότι σταματάει πλέον ο διάλογος με τους εργαζόμενους και από δω και πέρα όλα τα θέματα θα λύνονται με τα ΜΑΤ και με την Αστυνομική βία και ο εργαζόμενος δεν θα έχει πλέον λόγο. Αυτές είναι οι νέες εποχές που ξημερώνουνε. Καλό είναι όλοι μας να μην ξεχνάμε πως υπάρχει ο διάλογος με τον οποίο μπορούμε να βρούμε λύσεις. Τώρα όμως δεν ξέρω αν μπορεί να βρεθεί λύση. Όμως κάτι θα γίνει γιατί το εργοστάσιο πρέπει να δουλέψει. Δεν μπορούν να απολύσουν τους πάντες . Ελπίζω να κυριαρχήσει η λογική υποχωρώντας η μία ή η άλλη πλευρά. Το ζήτημα πλέον θα πάρει μια δικαστική τροπή».

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ

Ο κ. Μουριάδης μίλησε και για τις αλλαγές που θα γίνουν στην περιοχή της Πλατείας Καπνεργάτη με την ανάπλασή της που ξεκινάει με μια καθυστέρηση από το 2018. «Το έργο πιά αρχίζει να υλοποιείται. Ήταν ένα έργο που είχε τις μελέτες από την Δημαρχία του κ. Σιμιτσή, όταν ήμουν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Τότε είχε ενταχθεί η μελέτη από τον Δήμο Καβάλας , πληρώθηκε από το ΕΣΠΑ και κατόπιν η κ. Τσανάκα την έβαλε στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και για λόγους τυπικούς το 2013, είχε βγεί ένας νόμος από το Υπουργείο Συγκοινωνιών , το οποίο έλεγε πως και οι πεζοδρομήσεις θα πρέπει να έχουν αλλαγές. Ξεκίνησε αυτή η αλλαγή, πήγε στο υπουργείο και όταν εμείς αναλάβαμε βάλαμε δικηγόρο για να τρέξει την υπόθεση. Τελείωσε τώρα η αλλαγή του πολεοδομικού και μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει το έργο. Είναι ένα έργο που θα δυσκολέψει τις συνθήκες κίνησης στην περιοχή, αλλά πρέπει να γίνει. Ο προϋπολογισμός του είναι 1.900.000 ευρώ, που θα έχει έκπτωση 30%. Η περιοχή θα αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ

Και πρόσθεσε πως «Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα είναι από τα ομορφότερα σημεία της πόλης , γιατί εκεί υπάρχουν τα περισσότερα νεοκλασικά κτίρια που μας πηγαίνουν σε μ ια άλλη εποχή της ιστορίας της πόλης και έχει κρατηθεί ανέπαφο. Είναι το Δημαρχείο, το Κίτρινο κτίριο, οι Λαζαριστές, το μέγαρο Τόκου. Αυτό όλο το τμήμα θα αναδειχθεί και θα είναι πολύ όμορφο. Η Δημοτική Καπναποθήκη δεν θα μετονομαστεί σε «Λευτέρη Αθανασιάδη», κάτι που είναι και επιθυμία της οικογένειάς του. Ακόμη και η ανάπλαση που σχεδιάσαμε , οφείλεται στον Λευτέρη Αθανασιάδη. Εκεί μάλιστα ήταν το αμαξοστάσιο του Δήμου . Άρα και η ανάπλαση που είχε γίνει τότε ήταν έργο του Αθανασιάδη».

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Θα γίνουν και συγκοινωνιακές αλλαγές και θα υπάρχει μια περισσότερη ταλαιπωρία, αλλά δεν γίνεται αλλιώς αν θέλουμε να έχουμε μια πόλη με ποιότητα . Γι αυτό πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις , γιατί δεν γίνεται να ρυθμίζουμε τα της πόλης μας, ανάλογα με τον αριθμό των αυτοκινήτων που κατεβαίνουν . Πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι θέσεις στάθμευσης είναι συγκεκριμένες και δεν μπορούμε να τις κάνουμε λιγότερες ή περισσότερες . Θα πρέπει όταν εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση θα πρέπει οι επαγγελματίες να γνωρίζουν πως δεν μπορούν να παίρνουν τις εν δυνάμει θέσεις των πελατών τους».

LIFTING ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΟΛΙΘΟΥΣ

Τέλος ανέφερε ότι «Επίσης θα γίνει ένα lifting στους κυβόλιθους, γιατί σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει το έδαφος και υπάρχουν ανωμαλίες, που κάνουν πολλούς συνδημότες μας να πέφτουν. Έτσι θα γίνουν οι κυβόλιθοι όπως είναι στον Άγιο Νικόλαο . Οι κυβόλιθοι είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, γιατί όταν φτιάχνοντας οι δρόμοι της πόλης με το χέρι, χιλιάδες άνθρωποι δούλευαν και δεν μπορούμε να τους πετάξουμε. Γι αυτό θα τους κρατήσουμε στη πόλη ως ένα σημείο που θα θυμίζει τα παλιά.

Στις αρχές του χρόνου θα έχουμε και μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή των προεδρείων . Κάποιες αλλαγές θα υπάρξουν όμως δεν μπορώ να τις αναφέρω ακόμη. Δεν θα γίνουν όμως πολλές γιατί δεν έχουμε και μεγάλο απόθεμα στο δημοτικό συμβούλιο . Ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα σε ότι έχει αποφασιστεί» .

Προηγούμενο άρθροΠροχωρούν τα έργα στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων
Επόμενο άρθροΚαλή η επιβατική κίνηση τις ημέρες των γιορτών στα ΤΑΞΙ της Καβάλας