Αλλάζει ο αντικαπνιστικός νόμος που θα γίνει πιο αυστηρός και θα ελέγχεται από αστυνομικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας κ. Παπαδόπουλο πρέπει να γίνει συνείδηση η ανάγκη να μην καπνίζει κάποιος σε κλειστούς χώρους, ενώ σε ότι αφορά την επιτυχία του μέτρου ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια. 

Σύμφωνα με τον ίδιο «Είναι αλήθεια πως αναμένουμε το νέο νόμο, απλά είναι βέβαιο πως η φιλοσοφία του θα είναι ίδια με τον υπάρχοντα. Ο νόμος του 2010 θα είναι ο γνωστός νόμος απλά θα αλλάξουν πράγματα στον τρόπο εφαρμογής και εκεί είναι που διαφωνούσαμε άλλωστε στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου!

 Δεν υπήρχε συνέπεια και δεν υπήρχε και συνέχεια στην εφαρμογή γι αυτό και δεν καταφέραμε επί 10 χρόνια να εφαρμόσουμε αυτό το πράγμα. Ένα σωρό άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να εφαρμόσουν το νόμο. Ελπίζω αυτή την φορά να καταφέρουμε και εμείς να κάνουμε κάτι.

 Θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες που θα εμπλακούν, σε συνεργασία και ενεργά από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του νόμου, να προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτά που πρέπει. Για να γίνει συνείδηση πλέον σε όλους τους πολίτες ότι δεν μπορούμε να καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Και αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνει συνείδηση».

 ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Και πρόσθεσε πως «Έχουμε πετύχει ειδικά στην Καβάλα, αρκετά πράγματα. Και τα έχουμε πετύχει ότι τόσο με τα πρόστιμα όσο με το ότι αυτός ο αγώνας που κάναμε για να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, πέρασε ως συνείδηση στον κόσμο. Και το θεωρούν πλέον δεδομένο ότι αυτό το κακό να καπνίζουμε δίπλα στον συνάνθρωπο μας και να αναπνέει τον καπνό μας σε ένα κλειστό χώρο θα πρέπει να σταματήσει. Και αυτό πρέπει να γίνει κυρίως για λόγους υγείας και όχι για λόγους πειθαναγκασμού».

 Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή την φορά θα πετύχει το σχέδιο εφόσον υπάρχει, συνέχεια, συνέπεια και βούληση. «Επειδή πολλοί δεν ήθελαν για αυτό και δεν προχώρησε το σχέδιο. Έχει όλη αυτή η έλλειψη σχέση με το πολιτικό κόστος, με λανθασμένες αντιλήψεις κάποιων. Επίσης υπάρχει περίπτωση να έχουμε πολίτη που φεύγει από ένα μαγαζί που δεν του επιτρέπουν να καπνίσει σε ένα άλλο που του επιτρέπεται οπότε αν έχει συνέχεια, συνέπεια και καθολική εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί. Άλλα όλοι πρέπει να ξέρουν ότι όπου και να πάνε θα ισχύσει ο νόμος. Άρα κανενός δουλειά δεν θα πληγεί. Για αυτό γιατί είχαμε και παράπονα από πολλούς.

Θεωρούμασταν αυστηροί…»

 ΕΜΠΛΟΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να εμπλακούν και άλλες υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα. «Η Αστυνομία πρέπει να είναι αρωγός αν σκεφθούμε ότι οι Διευθύνσεις Υγείας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες έχουν  πολύ λίγους υπαλλήλους οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος. Επίσης και η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να εμπλακεί  για να γίνεται περισσότερος έλεγχος κάθε ώρα και μέρα της εβδομάδας. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο έργο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν έλεγχοι στα σχολεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κυλικεία, υγιεινή καθαριότητα και θα υπάρξει και συνέχεια.

Προηγούμενο άρθροΑπό τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου το 8ο Συμπόσιο Θασιακών Μελετών στην Θάσο
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται οι δράσεις των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα