Μηδενικά είναι σχεδόν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Καβάλα μετά από μήνες προσπαθειών. Πλην όμως πανελλαδικά τα κρούσματα αυξάνονται και

λόγω των μεταλλάξεων του ιού, όπως της ΔΕΛΤΑ. Ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αλέξης Πολίτης σημείωσε ότι επιβάλλεται να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να χτιστεί ένα τοίχος ανοσίας πριν να έρθει το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένας μίνι συναγερμός σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη του ιού και την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την αναγνώσουμε, να την αντιμετωπίσουμε ορθώς και να τη θεραπεύσουμε.

Αυτό που πρέπει να γίνει και το λέμε μονότονα είναι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας πριν το φθινόπωρο. Διότι να φτάσουμε στο σημείο να χτίσουμε αυτό το τείχος κατά το Νοέμβριο, θα χρειαστούν πολύ υψηλότερα νούμερα της τάξης του 90% του γενικού πληθυσμού εμβολιασμένων. Οπότε, ας αισιοδοξούμε κι ας πιστέψουμε ότι αυτός ο αριθμός των 100 χιλιάδων συμπολιτών μας που χρειαζόταν καθημερινά, έχει μία μικρή πτωτική τάση τις τελευταίες μέρες. Αν συνεχίσουμε έτσι, νομίζω ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πάμε καλύτερα».

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Για τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι «σαφώς είναι πιο μεταδοτική, είναι 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα. Είναι 100% πιο μεταδοτική από την αρχική μορφή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κίνα, ωστόσο είναι λιγότερο θανατηφόρα. Αλλά δεν επαναπαυόμαστε.

Νομίζω ότι το 4ο κύμα της πανδημίας που μάλλον θα έρθει, θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία νοσηλεύουν αυτήν τη στιγμή ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Οπότε το μήνυμα είναι σαφές, ας εμβολιαστούμε όλοι τώρα, να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που δεν είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται κι αν φοβάται ας μιλήσει με τον γιατρό του για να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον, ζούμε σε εξωτερικούς χώρους και δεύτερον λόγω των καιρικών συνθηκών η μεταδοτικότητα είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ μικρή. Όταν όμως απολέσουμε τα πλεονεκτήματα με την έλευση του φθινοπώρου θα υπάρχει πρόβλημα. Κι όσο το ποσοστό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας είναι ιδιαιτέρως μεγάλο, υπάρχει κίνδυνος να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα και να επιστρέψουμε σε πρότερες καταστάσεις που κανείς δεν θέλει».

Προηγούμενο άρθροΑναβολή έναρξης των Κατασκηνωτικών Περιόδων στο Δήμο Παγγαίου
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Δημάρχου Καβάλας με τον Πρόεδρο του ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας