Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει ο κορωνοϊός στην Καβάλα καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αλέξη Πολίτη η κατάσταση είναι αναμενόμενη καθώς πλέον οδεύουμε στον χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την διάδοση του ιού.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ο κορωνοϊός επιβιώνει και μεταδίδεται ευκολότερα με το κρύο ή τις χαμηλότερες θερμοκρασίες οπότε όλο αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο. Αυτό νομίζω θα ενισχυθεί περισσότερο τις επόμενες μέρες όταν και θα εγκατασταθεί ο χειμώνας και θα χρειάζεται διπλή προσοχή. Από τη στιγμή που θα έχουμε αυτές τις καιρικές συνθήκες τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολύ λίγο θα χρειαστεί να μπούμε σε εσωτερικούς χώρους κάτι που είναι η τροφή του κορωνοϊού και όλων των ιών. Χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή. Όταν θα κλειστούμε λόγω της κακοκαιρίας θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Το σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του ιού που τον έκαναν και τόσο δυνατό. Κάνει μεν λοίμωξη σε πολλούς αλλά σε πάρα πολλούς δεν κάνει λοίμωξη και απλά μένει μέσα στο βλεννογόνο αναπνευστικό τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι φορείς, είναι μεταδότες, αλλά δεν νοσούν. Αυτοί είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν και είναι υγειονομικές βόμβες δίχως να το γνωρίζουν. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό του κορωνοϊού που πρέπει να μας προβληματίζει».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Συνέχισε λέγοντας «πιστεύω ότι δεν ξέφυγαν τα πράγματα, τουλάχιστον για την ώρα. Οι λοιμωξιολόγοι μας, όταν μίλαγαν αρχές Σεπτέμβρη για την επιδείνωση της κατάστασης ενόψει χειμώνα, νομίζω είχαν χειρότερα νούμερα στο μυαλό τους από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Διότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνομένων. Είναι πολύ-παραγοντικό το ζήτημα. Πρέπει να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας για να μας βρει έτοιμους και να υποδεχθούμε όλα τα περιστατικά βαριάς λοίμωξης από κορωνοϊό και να μην επιλέγουμε ποιος θα πεθάνει ή όχι. Είναι ένας γόρδιος δεσμός. Για το εμβόλιο τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Για τον mers και τον sars δεν βρέθηκε ποτέ εμβόλιο, και το λέω για να καταδείξω ότι δεν είναι τόσο απλό πράγμα. Χρειάζεται χρόνος στις ερευνητικές ομάδες για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να απαλλαγούμε μια και καλή από αυτή την ιστορία».

Προηγούμενο άρθροΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα η πληρωμή της πρώτης δόσης των επιδοτήσεων σε αγρότες
Επόμενο άρθροΝέα διοίκηση στο Eutotaxi Καβάλας