Με προβληματισμό, σχετική ανησυχία αλλά και ψυχραιμία παρακολουθεί η πολιτική ηγεσία τη χώρας και η επιστημονική κοινότητα την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊου των τελευταίων ημερών. Είναι γεγονός ότι μετά από πολλές ημέρες ανακοινώθηκε τόσο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων τα μισά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο. Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό για την Κυβέρνηση σε μια περίοδο που τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και επίσης αναμένονται και εισροές τουριστών.

“Τα πράγματα δεν είναι όπως στις αρχές της πανδημίας. Δεν υπήρχε στις αρχές εικόνα της επιδημιολογίας απλά αναγωγές μέσω μαθηματικών μοντέλων. Σήμερα στη φάση που είμαστε καθημερινά γίνονται 4-5 χιλιάδες τεστ στον γενικό πληθυσμό. Γίνονται μαζικοί έλεγχοι ενώ μέχρι τις 10 Μάιου μόνο σε όσους έφταναν στην πόρτα του νοσοκομείου. Για να μην σπείρουμε τον πανικό, είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων και καθημερινά θα έχουμε τέτοια νούμερα εξαιτίας αυτής της μαζικότητας των τεστ στον γενικό πληθυσμό. Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αναπτύσσονται ραγδαία. Τα κρούσματα μοιραία περισσότερα διότι υπάρχουν και αρκετοί ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ή να παρακάμψουμε τις οδηγίες”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 το πρωί της Τρίτης (9/6) o πνευμονολόγος και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, σε ότι αφορά τα 97 κρούσματα, ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το γεγονός με ψυχραιμία, καθώς τα 2/3  έχουν προσδιορισμένη προέλευση και δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δε συνδέονται με ταξίδι ή άλλο αναγνωρισμένο κρούσματα. Από την άλλη μεριά δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι τα κρούσματα συνδέονται με πτήσεις αλλά και το ευρύτατο άνοιγμα της κοινωνίας εδώ και μερικές εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες χαλαρότητας και συγχρωτισμού, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη διάρκεια της αργίας του Αγίου Πνεύματος, έχουν σημάνει…συναγερμό, με στελέχη να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί “με ψυχραιμία” όλες τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

“Υπάρχει ο απαιτούμενος συναγερμός. Επιστημονικά τεκμηριώνεται η αύξηση των κρουσμάτων και ενόψει της αύξησης της τουριστικής κίνηση. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα του ΕΟΔΥ, και το τρίπτυχο κοινωνική απόσταση, αντισηπτικό, μάσκα”.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάντως είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο σε σχέση με πριν από από μερικούς μήνες ώστε να αντεπεξέλθει ακόμα καλύτερα στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος το χειμώνα.

“Ψυχραιμία, προσοχή, τήρηση των μέτρων. Πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση. Χρειάζεται σωστή διαχείριση”, σημειώνει ο κ. Πολίτης. “Τα καλύτερα έρχονται αρκεί να δείξουμε την κατάλληλη σοβαρότητα”.

Aκούστε όσα δήλωσε ο Αλέξης Πολίτης στο Lobby 101.8 από το 02.40

 

Προηγούμενο άρθροΚαβάλα | Ποιες οι αλλαγές στα κόμιστρα των ταξί – Η κίνηση μετά την καραντίνα
Επόμενο άρθροΜηχανή τυλίχθηκε στις φλόγες