Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την έγκριτη εφημερίδα «Πρωινή» ότι επίκειται η κατεδάφιση του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως στον Βύρωνα για να την ανοικοδομήσουν… . Μία ιστορική εκκλησία με εξαιρετική αρχιτεκτονική, διατηρητέα καθώς διαθέτει σπάνια γυάλινα παράθυρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η όλη διαδικασία έλαβε και άδεια από την Υπηρεσία της Πολεοδομίας Καβάλας!!! Απορούμε πως οι αρμόδιοι της Πολεοδομίας προχώρησαν σε μία τέτοια αδειοδότηση καθώς πρόκειται για έναν ναό κόσμημα στην Καβάλα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι τωρινό, και στο παρελθόν είχε αναδειχθεί αλλά όταν το θέσαμε στον Μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο μας διαβεβαίωσε επί λέξει «όσο ζω κανείς δεν θα πειράξει την εκκλησία»…

ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ

Η εφημερίδα μας έκανε έρευνα συναντώντας κατοίκους της περιοχής που εξέφρασαν την δυσφορία τους για το ενδεχόμενο της κατεδάφισης του ναού. Μάλιστα ένας εξ` αυτών με έντονο ύφος μας δήλωσε «κάτω τα χέρια από τον ναό»!!

Οι εκκλησιαστικοί ναοί δεν κατεδαφίζονται για κανένα λόγο, απλά όταν έχουν κάποιο πρόβλημα επισκευάζονται. Πριν μερικά χρόνια, κάτι αντίστοιχο ήθελε να πράξει και ο παππάς της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία διότι όπως υποστήριζε είχε πρόβλημα το καμπαναριό της!! Φυσικά τον εμποδίσαμε και επισκευάστηκε απλώς το καμπαναριό…

Ακούστηκαν διάφορα για τον Ιερό ναό της Μεταμορφώσεως για τους λόγους που κάποιοι επιθυμούν να κατεδαφιστεί. Σαν εφημερίδα θα προσφύγουμε και νομικά αν χρειαστεί. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος έως σήμερα έχει επιδείξει μία πολύ μεγάλη σοβαρότητα και λογική και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτρέψει μία τέτοια ενέργεια. Ευχαρίστως θα θέλαμε την άποψη της Μητρόπολης που θα δημοσιευτεί στο ίδιο σημείο με το εν λόγω άρθρο.

Η ΕΠΙΜΟΝΗ

Μας κάνει δε αρνητικότατη εντύπωση η επιμονή και εμμονή κάποιων ανθρώπων στο να κατεδαφιστεί η εκκλησία. Εμμονή σε βαθμό καχυποψίας…. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική….

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η «Πρωινή» δημοσίευσε στα σχόλια της ότι «Ο Αντώνιος Ίμβρος, μέλος του τοπικού συμβουλίου Καβάλας διαφωνεί με το σχέδιο κατεδάφισης και ανέγερσης νέου ιερού ναού στην Μεταμόρφωση: «Προτείνων τα λεφτά αντί να τα δώσουν για κατεδάφιση και οικοδόμηση, να τα δώσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πνευματικό – πολιτιστικό κέντρο στο Βύρωνα».

Σάκης Ασβεστάς

Πηγή:Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΠρομήθεια νέων υπολογιστών στο Γυμνάσιο του Αμυγδαλεώνα απο την Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή
Επόμενο άρθροΣήμερα το πρωί η παράδοση- παραλαβή του οχήματος που έκανε δωρεά στο ΕΚΑΒ η ΠΑΕ ΑΟΚ