Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας- Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου οικισμού Ζυγού Δ.Ε. Φιλίππων», καθώς και των μελετών για τη

«Σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Master Plan) Δήμου Καβάλας» και την «Υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού Δήμου Καβάλας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολο Χρόνη το έργο αφορά την κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας και συγκεκριμένα ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου οικισμού Ζυγού Δ.Ε. Φιλίππων με προϋπολογισμό 950.000 ευρώ και χρόνο περαίωσης 18 μήνες.

Ο ίδιος είπε ότι «έχουμε μπει σε μία τροχιά ανάπτυξης για την Επιχείρηση, θα πρέπει να τρέξουν πολλά πράγματα κι αυτό κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό με επιμονή και επιμονή.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, κατάφερε η ΔΕΥΑΚ να αποπληρώσει η ίδια τη δόση από το μεγάλο δάνειο που είχε πάρει ο Λευτέρης Αθανασιάδης για τον βιολογικό της Καβάλας και τα αντλιοστάσια αποχέτευσης. Καταθέσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) 463 χιλιάδες ευρώ στο Παρακαταθηκών και Δανείων οπότε αυτό το δάνειο δεν θα βαραίνει το Δήμο Καβάλας. Κάνουμε κινήσεις με υπομονή κι επιμονή. Προσπαθούμε να στρώσουμε τα πράγματα και να πάμε μπροστά την επιχείρηση.

Την περασμένη εβδομάδα ήρθε η έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για το υπόλοιπο της αλλαγής δικτύου ύδρευσης του Ζυγού, ύψους 950 χιλιάδων ευρώ. Εγκρίθηκε το master plan που επίσης το χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, γύρω στις 170 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να δούμε πού πρέπει να βαδίσει η Επιχείρηση τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει για το σχέδιο ασφάλειας νερού, 180 χιλιάδες ευρώ, για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις πηγές που υπάρχουν ή τους υπόλοιπους ανανεώσιμους πόρους που υπάρχουν για να αντέξει η επιχείρηση τα επόμενα 40-50 χρόνια. Βλέπουμε μακριά στο μέλλον, θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε την επιχείρηση. Χρήματα έρχονται, κάνουμε τις μελέτες μας, τρέχουμε σε όποια υπηρεσία χρειάζεται για να χρηματοδοτηθούμε. Ο στόχος μας είναι η ανάπτυξη της ΔΕΥΑΚ και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες μας».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Πρόσθεσε ότι «το Τεχνικό πρόγραμμα που είχαμε κάνει για το 2021 ήταν 51 εκατομμύρια ευρώ. Στα συμβούλια της ΔΕΥΑΚ αυτής και της επόμενης εβδομάδας θα περάσει η έγκριση για τον βιολογικό της Καβάλας, να γίνει πλήρης εκσυγχρονισμός του. Το ίδιο θα γίνει για το αντλιοστάσιο λυμάτων της πόλης, το Α5 και τα υπόλοιπα 4. Θα το υποβάλλουμε την ερχόμενη εβδομάδα για να μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε.

Εμπεριέχει κι ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ενός μεγαβάτ στη Λημνιά. Παράλληλα με την ενεργειακή κοινότητα που τρέχει ο Δήμος Καβάλας και συμμετέχει η ΔΕΥΑΚ, προσπαθούμε να τιθασεύσουμε το ενεργειακό κόστος που έχει ξεφύγει. Οι λογαριασμοί για τη μέση τάση τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 108 χιλιάδες ευρώ. Ο Νοέμβριος ήταν στις 218 χιλιάδες ευρώ. Διπλάσιο ποσό σε ένα μήνα. Αυτό θα πρέπει να το τιθασεύσουμε και επιπλέον θα πρέπει η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει με κάποιο εργαλείο τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας γιατί θα καταρρεύσουν. Κάνουμε κινήσεις για να αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση και να μειώσουμε το κόστος ενέργειας για να μπορέσουμε να σταθούμε».

Προηγούμενο άρθροΗ Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας θα προσφέρει 250 πακέτα με εορταστικά γλυκίσματα σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη
Επόμενο άρθροΣχετικά αυξημένη η κίνηση στην εστίαση στην Καβάλα το διήμερο των Χριστουγέννων