Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η έκδοση της πολεοδομικής άδειας για το εμπορικό κέντρο του Ομίλου Γεωργούλια, το οποίο θα κατασκευαστεί ταχύτατα στην περιοχή του κεντρικού λιμανιού (δίπλα στον επιβατικό σταθμό). Η άδεια θα εκδοθεί από την Πολεοδομία Καβάλας, όπου ο φάκελος κατατέθηκε προ ετών. Η καθυστέρηση οφείλονταν κυρίως στη γραφειοκρατία. Υπήρξε και θέμα χρηματοδότησης του πλάνου, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι λύθηκε. Αρχικά το εμπορικό κέντρο θα χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο δεν συγχρονίστηκε με τις εξελίξεις ωρίμανσης του σχεδίου. Στην πραγματικότητα η καθυστέρηση οφείλονταν σε αλλαγές επί της χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Ο ΟΛΚ τις δρομολόγησε γρήγορα αλλά η … Αθήνα είχε άλλη άποψη. Τώρα το πρόβλημα λύνεται κι έτσι η μεγάλη επένδυση ξεκινά.

Σχετικό είναι πρόσφατο ρεπορτάζ ιστοσελίδας της Θεσσαλονίκης: Ένα φιλόδοξο project στο λιμάνι της Καβάλας, που ήταν κολλημένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, επί τρία χρόνια, φαίνεται, να ξεμπλοκάρει προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του.Ο λόγος για το εμπορικό κέντρο Kavala Port Center, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, που προωθεί η εταιρεία Γεωργούλιας ΑΕ, ως παραχωρησιούχος μέσω σχετικής σύμβασης διάρκειας 30 ετών που υπέγραψε με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας.

«Μετά από καθυστερήσεις ετών αναμένουμε να εκδοθεί, σύντομα, το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις χερσαίες ζώνες του λιμένα. Εκτιμώ πως στις αρχές του 2019 θα είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τη δημιουργία του KPC, για το οποίο θα χρειαστούν οκτώ μήνες μέχρι την αποπεράτωσή του» αναφέρει, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Γεωργούλιας ΑΕ, Σωτήρης Γεωργούλιας. Η περιοχή του KPC γειτνιάζει ανατολικά με το παράλιο ιστορικό τείχος και την συνοικία της Παναγίας, όπου βρίσκονται τα γνωστά μνημεία του Ιμαρέτ και του κάστρου της Καβάλας.

Διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από την τουριστική πίτα

Το εμπορικό κέντρο που θα συνδυάζει χρήσεις εμπορίου, αναψυχής αλλά και υπηρεσίες για κρουαζιερόπλοια και υδροπλάνα θα κατασκευαστεί σε έκταση 6 στρμ. Το terminal για την κρουαζιέρα θα λειτουργεί εντός του κτιρίου, ενώ θα υπάρχει ειδική είσοδος για τους τουρίστες που θα περνούν προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των εγγράφων τους. Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργούλιας «το Kavala Port Center θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς θα φιλοξενεί εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, παιδότοπο, χώρους τόσο εντός όσο και εκτός για συναυλίες, κιόσκια και υπαίθριες δραστηριότητες καθώς και πάρκινγκ». O αριθμός των καταστημάτων θα καθοριστεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί για τη μίσθωση των χώρων. Το σημαντικό, δε, είναι πως η εν λόγω επένδυση θα εισφέρει 70 έως 90 νέες θέσεις εργασίας.

Το KPC, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία, έχει σχεδιαστεί για να καλύψει την αγορά της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ αναμένεται να κερδίσει μεγάλο κομμάτι και από την πίτα των τουριστών που θα το προσεγγίζουν λόγω του στρατηγικού σημείου στο οποίο βρίσκεται. Είναι αξιοσημείωτο πως κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Καβάλα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και ιδιαίτερα από Τουρκία. Σημειώνεται πως, σήμερα, την περιοχή που θα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο προσεγγίζουν περισσότερα από 1.000 τουριστικά λεωφορεία το έτος, ενώ καταγράφονται ετησίως πάνω από 100.000 προσεγγίσεις στον παρακείμενο χώρο στάθμευσης. Συνολικά, σήμερα, πριν την κατασκευή του εμπορικού πάρκου, τον χώρο εκτιμάται πως επισκέπτονται περισσότεροι από 700.000 άτομα.

(Πηγή: https://www.voria.gr)

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της ΕΠΣΚ για τον Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑ
Επόμενο άρθροΠάσχει στην καθαριότητα το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας