«Έκρηξη» στις οικοδομικές άδειες έχει εκδηλωθεί στην Καβάλα γεγονός αισιόδοξο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολο Παυλίδη έχουν διπλασιαστεί οι άδειές στην φετινή χρονιά. Αυτό οφείλεται και στην διευκόλυνση της έκδοσης αδειών με ηλεκτρονικό τρόπο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει παρατηρηθεί πανελλαδικά αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ξεκίνησε το Μάρτιο και όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι το ποσοστό αυξάνεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή μας. Ειδικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ σε σχέση με πέρυσι έχουμε φέτος διπλασιασμό στις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών. Στο νομό Καβάλας τα πράγματα επίσης είναι πολύ θετικά. Έχει να κάνει με τη γενικότερη συγκυρία ότι βγαίνουμε από την πανδημία και όλοι αισθάνονται μια σχετική ευφορία και το βλέπουν ως ευκαιρία να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και το γεγονός ότι έχει ωριμάσει το πρόγραμμα ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Το e-adeies είναι μία πλατφόρμα που λειτουργεί με την ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά. Υπάρχουν οι άδειες κατηγορίας 3 που εκδίδονται απευθείας με ευθύνη μηχανικού που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει άμεσα στις οικοδομικές εργασίες. Για τις άδειες κατηγορίας 1 και 2 με τη νομοθεσία που ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν γίνει υποχρεωτικές οι προεγκρίσεις. Μόλις καταθέτει το φάκελο ο μηχανικός στην Πολεοδομία για έλεγχο του δίνεται προέγκριση και μπορεί να προχωρήσει στις εργασίες. Έτσι έχουν επισπευτεί πολλές διαδικασίες συν ότι οι φάκελοι που ήταν χρόνια σε εκκρεμότητα κατατέθηκαν εκ νέου και μπήκαν σε μία σειρά. Όλα αυτά βελτιώνουν πάρα πολύ τους χρόνους στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών».

ΧΩΡΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Πρόσθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα που συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, από το οποίο πρέπει να περάσουν όλες οι άδειες προκειμένου να λάβουν έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών, δεν είχαν σε εκκρεμότητα καμία άδεια, ενώ στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και αρκετές εκκρεμότητες. Και το γεγονός ότι τα συμβούλια έχουν αρχίσει και λειτουργούν κανονικά, κάμπτουν οποιαδήποτε εμπόδια υπήρχαν στην προηγούμενη διαδικασία. Γενικώς τα πράγματα είναι σε καλή ροή αλλά θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μηχανικών στις υπηρεσίες δόμησης, κάτι που ζητήσαμε κι από το υπουργείο. Είναι υποστελεχωμένες και χρειάζεται προσωπικό για όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν πέρα των εγκρίσεων. Το προσωπικό είναι επιφορτισμένο από μια σειρά υποχρεώσεων που αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αν δεν αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, θα δημιουργήσει προβλήματα.

Υπάρχει και μία προθεσμία που αφορά το φθινόπωρο του 2021. Θα πρέπει όλοι ιο δήμοι της χώρας να στελεχώσουν υπηρεσία δόμησης. Η Καβάλα και το Παγγαίο έχουν, αλλά όχι ο Νέστος και η Θάσος. Και αυτό πρέπει να φροντίσει το υπουργείο να προχωρήσει για να μπορέσει να πάρει η Καβάλα μία ανάσα, καθώς τώρα υποστηρίζει τους άλλους δύο δήμους και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Προηγούμενο άρθροΕπτά υπεραιωνόβιες ελιές θα τοποθετήσει ο Δήμος Καβάλας μέσα στην πόλη
Επόμενο άρθροΚαθολική διαμαρτυρία στο Δήμο Παγγαίου για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Ελευθερούπολη