Στις 11.10.2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επαγγελματιών του νησιού με θέμα το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη διαδικασία μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γινόμαστε θεατές της αδιαφορίας της διοίκησης της περιφέρειας μας, ως προς τις ανάγκες αλλά και τις εκκλήσεις των επαγγελματιών της Θάσου.

Στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κύριος Μέτιος, υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες που το καταστούν άδικο ως προς τους επαγγελματίες του Τουρισμού αλλά και των εποχιακών επαγγελμάτων.

Οι ενστάσεις μας επικεντρώνονται στα εξής 2 σημεία:

Α) Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί ο αριθμός απασχολούμενων στην εκάστοτε επιχείρηση από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή 19 Μαρτίου 2020, και με διατήρηση του ιδίου αριθμού εργαζομένων την τρέχουσα περίοδο.

Αυτό και μόνο καταργεί το στοιχείο της εποχικότητας και ακυρώνει τις ελπίδες όλων των επιχειρήσεων . Καμία επιχείρηση, ανεξαρτήτου δυναμικότητας δεν έχει ολοκληρώσει τις προσλήψεις της από τον Μάρτιο για μια καλοκαιρινή σαιζόν που ξεκινάει Μάιο .

Β) Δεν λαμβάνεται υπόψη ΚΑΘΟΛΟΥ το κριτήριο της μείωσης εσόδων λόγω covid-19 όπως γίνετε σε όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος.

Οι επιχειρήσεις στη Θάσο έχουνε πτώση της τάξεως 70- 95%. Είναι απαράδεκτο να μετράει στην αξιολόγηση!!

Το πρόγραμμα αυτό με τον τρόπο που ανακοινώθηκε δεν αποτελεί ένα δίκαιο πρόγραμμα ούτε με οικονομικά κριτήρια αλλά ούτε και με γεωγραφικά βάση των άμεσα πληγέντων ΚΑΔ.

Με αυτό το πρόγραμμα ούτε η ρευστότητα της αγοράς θα επιτευχθεί, ούτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μας προσφέρει σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες. Αντιθέτως δημιουργείται πρόβλημα επιβίωσης αρκετών επιχειρήσεων.

Έπειτα από μια τουριστική σαιζόν στην οποία βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις , λειτουργήσαμε τις επιχειρήσεις μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στηρίξαμε την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας , αυτό που ζητάμε είναι τουλάχιστον δίκαιη μεταχείριση και όχι ένα πρόγραμμα τύπου «ελεημοσύνης» για τις εποχιακές επιχειρήσεις.

Η Π.Ε Θάσου αποτελεί τη ναυαρχίδα του Τουρισμού της ΠΑΜΘ, έχοντας το 80% της τουριστικής κίνησης. Τα έσοδα όμως από τον Τουρισμό διοχετεύονται σε όλη την περίοδο . Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Θάσο όταν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα?

Ζητάμε την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προγράμματος και την εκπόνηση τάχιστα νέου που θα δημιουργεί ισότητα με τις άλλες Περιφέρειες.

2500 επιχειρήσεις της Θάσου ζητάνε την ισόνομη μεταχείριση!

Επιτέλους κύριε Περιφερειάρχη τοποθετείστε τους πολίτες της περιφέρειας σας στο ίδο επίπεδο με τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Αρκεί ένα copy paste των προγραμμάτων των υπολοίπων 11 περιφερειών.

Προηγούμενο άρθροΕπίδομα στέγασης Οκτωβρίου: Εγκρίθηκε το κονδύλι για την καταβολή του – Πότε θα πληρωθεί
Επόμενο άρθροΔήμος Καβάλας: Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στην Καβάλα την Τρίτη σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία