Σε σειρά γεωτρήσεων προχώρησε η ΔΕΥΑΚ στην περιοχή των Φιλίππων για να μειώσουν τα νιτρικά. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης υπογράμμισε ότι ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ήρθαν ξανά οι επιστήμονες γεωφυσικοί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μας υπέδειξαν στη γεώτρηση που είχαμε ξεκινήσει στους Φιλίππους στα ορεινά του οικισμού να προχωρήσουμε άλλα 100 μέτρα πέρα από τα 220 που είχαμε φτάσει. Εκεί θα βρεθεί νερό. Είμαστε σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένο από νιτρικά επειδή είναι στα βόρεια του οικισμού κι εκεί δεν υπήρξε ποτέ ανθρωπογενής δραστηριότητα.

Το δεύτερο που έκαναν ήταν να πάνε ξανά στο Βουνοχώρι για να μας υποδείξουν ένα νέο σημείο για να κάνουμε καινούργια γεώτρηση. Εκεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αφορά το ενεργειακό κόστος που είναι τεράστιο. Αυτήν τη στιγμή το νερό πηγαίνει από τον κάμπο του Κρυονερίου και θα φτάσει ως το Λυκόστομο. Για να μπορέσουμε να υδροδοτήσουμε 60 ανθρώπους που μένουν μόνιμα σε Βουνοχώρι, Λημνιά και Λυκόστομο, μεταφέρουμε το νερό από τον κάμπο του Κρυονερίου. Εκεί αν πετύχει η γεώτρηση και βρεθεί νερό θα εξοικονομήσει η ΔΕΥΑΚ γύρω στις 180 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, που είναι πάρα πολλά χρήματα.

Η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν και οι ΔΕΥΑ της χώρας και οι δήμοι, έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος το οποίο βλέπουμε ότι αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Βλέπουμε αυξήσεις σε ΔΕΗ και καύσιμα οπότε θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο στο τέλος θα αποτελέσει και βρόγχο για τις επιχειρήσεις και τους δήμους.

Προσπαθούμε να μειώσουμε όσο γίνεται το ενεργειακό κόστος για τη ΔΕΥΑ Καβάλας γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση 6,5 εκ. ευρώ που αφορά την αντικατάσταση όλων των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης με αντλίες νέου τύπου που θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες και ουσιαστικά θα καταναλώνουν 30%-40% λιγότερη ενέργεια. Παράλληλα έχουμε πρόταση για μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ύψους 1 μεγαβάτ που θα μπορεί να συμψηφίσει την ενέργεια που θα παράγει με την ενέργεια που θα καταναλώνει η επιχείρηση».

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ

Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση των Φιλίππων είπε ότι «ήταν η τέταρτη μέτρηση που πήραμε την περασμένη εβδομάδα, ήταν κάτω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νικτρικών ιόντων και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να υπάρξει η άρση της απαγόρευσης. Η κατάσταση βελτιώνεται, τα νιτρικά έχουν πέσει κάτω από το όριο. Αυτήν την εβδομάδα θα πάρουμε μία μέτρηση ακόμη.

Το επόμενο που σχεδιάζουμε αν δεν πετύχει αυτή η γεώτρηση των επιπλέον 100 μέτρων, θα πάμε να δώσουμε νερό από άλλη πηγή στο χωριό των Φιλίππων, από αυτήν των Κρηνίδων. Εκεί είναι αρκετά κάτω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων.

Καταθέσαμε ήδη πρόταση για 500 χιλιάδες ευρώ από τον απευθείας κρατικό προϋπολογισμό, από τις δημόσιες επενδύσεις, για να εγκαταστήσουμε φίλτρα νιτρικών. Αν δεν μας τα δώσει το υπουργείο θεωρώ ότι θα προλάβουμε στο τέλος να υδροδοτήσουμε από τις πηγές Κεφαλαρίου. Το αργότερο την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του υπάρχοντος αγωγού μαζί με τα υπόλοιπα εξωτερικά δίκτυα του Δήμου Καβάλας ούτως ώστε να μας δώσει την έγκριση το υπουργείο Περιβάλλοντος και να προχωρήσουμε να κατασκευάσουμε το μεγάλο έργο που θα υδροδοτήσει τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου».

Προηγούμενο άρθροΥβριδικές χαρακτήρισε τις μεικτές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο Σωτήρης Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθροΕκλογές στους καφεζυθοπώλες της Καβάλας στις 27 Οκτωβρίου